Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Din Kültürü Gezegen Yayıncılık

10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 50 Cevapları Gezegen Yayıncılık

10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 50 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 50 Cevapları Gezegen Yayıncılık

Hz. Muhammed’in (s.a.v.) gençlik yıllarında içinde yaşadığı toplumun büyük bir kısmı tek tanrı inancından uzaklaşmış müşrik bir toplum idi. Ancak o, Mekke’nin içinde bulunduğu şirk ve cahiliyye âdet ve geleneklerini reddetmiş, Haniflik yani tevhit inancı üzerine olmuştur. Hiçbir zaman putlara saygı göstermemiş, onlar için kesilen kurban etlerinden yememiştir. Bir genç olarak Hz. Muhammed’in (s.a.v.) en önemli özelliklerinden biri, tek bir ilaha inanmasının yanı sıra bütün hayatı boyunca olduğu gibi gençlik yıllarında da kötü davranışlardan kaçınıp daima erdemli davranışlarda bulunmuş olmasıdır. Onun sahip olduğu erdemli davranışların başında ise güvenilir oluşu gelmekteydi. O, vefakâr, verdiği sözleri mutlaka yerine getiren, kimseyi aldatmayan, hile ve yalanla kazanç sağlamaya çalışmayan, asla yalan söylemeyen güvenilir bir kişiydi. Bu sebeple Mekkeliler arasında “Muhammed’ül-Emin” yani “Güvenilir Muhammed” olarak anılırdı. Hz. Peygamber’in (s.a.v.) daha gençlik yıllarında iken yaptığı Kâbe hakemliği, Mekkelilerin onu niçin böyle adlandırdıklarının güzel bir örneğidir. Bu olay şöyledir: Yağmurlar ve sel baskınları nedeniyle Kâbe yıkılacak duruma gelmişti. Mekkeliler Kâbe’yi tamir ettiler.

Sıra kutsal kabul edilen Hacerü’l-Esved’in yerine konulmasına gelince her kabile bunun kendilerinin hakkı olduğunu söyledi ve tartışma çıktı. Bunun üzerine Kâbe’ye ilk gelecek kişinin hakemlik yapmasına karar verdiler. Bir süre sonra Hz. Muhammed’in (s.a.v.) geldiğini görünce herkes “el-Emin” geliyor diye sevindi. Çünkü bir haksızlık yapmayacağı konusunda ona güveniyorlardı. Durumu anlattılar. Hz. Muhammed (s.a.v.) bir yaygının üzerine taşı koydurdu. Her kabileden bir kişinin yaygının bir ucundan tutarak taşı kaldırıp yerine koymalarını istedi. Böylece o, kabileler arasında büyüyüp kavgaya dönüşecek bir olayı en güzel biçimde halletmiş oldu. Hz. Muhammed (s.a.v.), gençlik yıllarında güvenirliğinin yanı sıra güzel ahlakı ile de tanınmış bir kişiydi. İyi huylu, güler yüzlü, tatlı dilli ve sevecendi. Güzel konuşur, güzel davranışlarda bulunurdu. Zor durumda olanlara yardım ederdi. Kimseyi incitmez ve rahatsız etmezdi. Her konuda orta yolu seçerdi. Davranışlarında aşırılıktan sakınır, kimseye zarar vermezdi. Hiçbir zaman kaba ve çirkin söz söylemezdi. Tutumlu davranır, cimrilik ve savurganlıktan kaçınırdı. Bencillik yapmaz, büyüklenmez, başkalarını kıskanmazdı. Kimsenin dedikodusunu yapmazdı. İnsanlar arasında ayrım yapmaz, herkese karşı eşit davranırdı. Kimseye kin duyup düşmanca davranmazdı. İçki ve kumar gibi kötü alışkanlıklardan daima kaçınırdı. Aile büyüklerini sayıp sever, onlara yük olmamak için çalışır ve ev işlerinde yardımcı olurdu.

Etkinlik

Erdemli davranış nedir?

  • Cevap:

Erdemli olmak kişilere göre yaklaşım ve bakış acılarına göre değişik manalara gelebilmektedir. Kimilerine göre tüm insanlara yardımcı olmak, kimilerine göre şerefli bir kazanç yoluyla yaşamak, kimine göre Allah’a ve onun buyruklarına sadık olmak, kimine dürüst ve güzel ahlaklı olmak diye yorumlanabilmektedir.

Erdemli davranış ifadesinden, güzel ahlaka uygun olan, güvenilir olmak, dürüst olmak, alçak gönüllü olmak, adil olmak gibi güzel davranışları anlıyorum

Hangi tür davranışlar erdemli olarak nitelendirilir? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap: Erdemli davranış ifadesinden, güzel ahlaka uygun olan, güvenilir olmak, dürüst olmak, alçak gönüllü olmak, adil olmak gibi güzel davranışları anlıyorum.

10. Sınıf Gezegen Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 50 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!