Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Din Kültürü Gezegen Yayıncılık

10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 69 Cevapları Gezegen Yayıncılık

10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 69 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 69 Cevapları Gezegen Yayıncılık

Hz. Peygamber’in (s.a.v.) yaptıkları hatadan dolayı arkadaşlarına karşı yumuşak ve merhametli davranması onlar üzerinde büyük bir etki bırakmıştır. Nitekim Uhud Savaşı’ndaki hataları affedilen sahabe bir daha böyle bir hata yapmamaya gayret göstermiş ve Hz. Peygamber’in (s.a.v.) emirlerine titizlikle uymuştur. İkinci ilke ise herhangi bir iş konusunda istişare etmektir. İstişare “herhangi bir iş hakkında sahasında güvenilir ve konunun uzmanı kişilerin görüşlerine başvurmak, onlarla görüş alışverişinde bulunmak” demektir. Ayette “iş hakkında onlara danış” ifadesiyle Hz. Peygamber’in (s.a.v.) şahsında bütün Müslüman- lara ve özellikle yöneticilere, danışarak iş yapmaları emredilir. Onun için bir kişinin herhangi bir konuda doğruyu bulmasında istişare etmek önemlidir.
Kişinin bir konuyu çevresindekilerle istişare etmesi kendi başarısında etkili olduğu gibi etrafındaki insanlara değer verdiğinin, onları sevip saydığının da bir göstergesidir. Böyle bir davranış, insanlar arasında yardımlaşma ve paylaşmaya katkı sağladığı gibi yeni yetişenlerin de bu beceri ve değerlerle donanmasını sağlar. Başarılı olma konusunda ayette verilen üçüncü ilke ise tevekkül etmektir. Tevekkül, “insanın, yapacağı işlerde kendisine düşen görevleri yapıp her türlü tedbiri aldıktan, yeterli ve gerekli çalışmaları en güzel biçimde yerine getirdikten sonra sonucu Yüce Allah’tan (c.c.) beklemesi” demektir. Âl-i İmrân suresinin 159. ayetinde, bir işte gerekli istişareler yapıldıktan sonra artık iş hakkında elde edilen sağlam bilgilere göre bir karar verilmesi istenir. Çünkü kararsızlık iyi bir şey değildir. Böyle bir durum işlerin yapılmamasına neden olur. Karar verdikten sonra da Allah’a (c.c.) tevekkül etmek, yani ona güvenip dayanmak gerekir. Müslümanlara tevekkül etmeleri Kur’an-ı Kerim’de pek çok ayette öğütlenir. Bu ayetlerden anlaşılmaktadır ki tevekkül, görevin yerine getirilmesini Allah’a (c.c.) havale değil, gereğini yaptıktan sonra işi Allah’a (c.c.) bırakmaktır. Hz. Peygamber’in (s.a.v.) devesini bağladıktan sonra mı yoksa onu salarak mı tevekkül etmiş olacağını soran bedeviye hitaben de “Önce deveni bağla, sonra Allah’a tevekkül et.” buyurması İslam’ın tevekkül anlayışını gösterir. Âl-i İmrân suresinin 159. ayetinden anlaşılmaktadır ki başarı için öncelikle yol, yöntem bilmek, istişare etmek, bunun sonucunda doğru karar verip ardından Yüce Allah’a (c.c.) güvenip dayanmak esastır. Başarı hiçbir zaman sebeplere yönelmeden kendiliğinden gelmez.

Etkinlik

Arkadaşlarınızla Âl-i İmrân suresinin 159. ayetinin mealini birkaç defa okuyunuz. Yapılan açıklamaları da dikkate alarak ayetlerle ilgili aşağıdaki soruları cevaplandırınız.

Kim, kime söylüyor?

  • Cevap: Allah peygamberlere söylemiştir.

Ayetin ana konusu nedir?

  • Cevap: Peygamberler bağışlayıcıdır.

Ayette geçen temel kavramlar nelerdir?

  • Cevap: Affetmek, bağışlamak.

Muhataplardan ne yapmaları isteniyor? 

  • Cevap: Bağışlayıcı olup, gerekeni yaptıktan sonra tevekkül etmeleri isteniyor.

10. Sınıf Gezegen Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 69 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
10
clap
2
love
1
sad
1
angry
0
happy
0
confused
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!