Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Din Kültürü Gezegen Yayıncılık

10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 80 Cevapları Gezegen Yayıncılık

10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 80 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 80 Cevapları Gezegen Yayıncılık

Dinin kültür üzerinde etkili olduğu alanlardan biri de mimaridir. İslam medeniyetinde sanatın en önemli kolunu mimari oluşturur. Mimari, ilim ve tekniğin, sanat ve estetiğin birleştiği bir bilim dalıdır. Yoldan köprüye, çeşmeden camiye, çadırdan gökdelenlere kadar uzanan oldukça geniş bir uygulama alanına sahiptir. İslam medeniyetinde mimari, tarih içindeki yeri, geçmişi ve devamlılığı bakımından kendine özgü bir üslup ve karaktere sahiptir. Selçuklulardan itibaren yapılan cami, medrese, kervansaray, çeşme, aş evleri, hanlar, hamamlar ve köprüler gibi mimari eserlerin yapılmasında ve şekillenmesinde İslam dininin estetik anlayışının etkisi vardır. İslam dininin etkisiyle oluşan mimari yapıların başında camiler gelir. Türkler, Müslüman olduktan sonra namaz ibadetini topluca yerine getirmek için cami yapımına önem vermişler, gerek Anadolu’da gerekse egemenlik sürdükleri diğer bölgelerde görkemli ve güzel camiler yapmışlardır. Örneğin İstanbul’daki Süleymaniye, Sultan Ahmet, Bayezit, Şehzade Camileri; Edirne’deki Selimiye Camii, Bursa’daki Ulu Camii Osmanlılar döneminden kalan ve görkemini günümüzde de koruyan önemli mimari eserlerdir.

Müslüman Türkler, cami yapımının yanı sıra bunların iç süslemesine de önem vermişlerdir. Camilerin içini Allah (c.c.), Muhammed (s.a.v.) isimlerinin ve çeşitli ayet ve hadislerin yazılı olduğu levhalarla süslemişlerdir. Müslüman Türkler, eğitim öğretim kurumları olan medreselerin yapımına da önem vermişler, Anadolu’nun hemen her yerinde çok sayıda medrese inşa etmişlerdir. Konya’daki Karatay Medresesi, Sivas’taki Gök Medrese, Erzurum’daki Çifte Minareli Medrese bunlar arasında sayılabilir. Türkler, İslam dininin ilkelerinin de etkisiyle Anadolu’da ve yaşadıkları diğer bölgelerde pek çok kervansaray, han ve hamam yaptırmışlardır. Ayrıca insanların yararlanması ve Allah’ın (c.c.) hoşnutluğunu kazanmak amacıyla da çeşmeler inşa etmişlerdir. Bunlara sebil de denilir. İstanbul’da bulunan Üçüncü Ahmet Çeşmesi ile İstinye Çeşmesi, sebillerden günümüze ulaşan en önemli örneklerdendir. Dinin etkisiyle ortaya çıkan mimari yapıtlardan biri de türbelerdir. Türkler, ölen devlet ve din büyükleri için pek çok türbe yapmışlardır. Bursa’daki Orhan Gazi Türbesi, Ankara’daki Hacı Bayram Veli Türbesi, Konya’daki Mevlana Türbesi bunlar arasında sayılabilir.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Gezegen Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 80 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!