Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Din Kültürü Gezegen Yayıncılık

10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 90 Cevapları Gezegen Yayıncılık

10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 90 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 90 Cevapları Gezegen Yayıncılık

Hz. Peygamber de (s.a.v.) dilenmeyi ve boş gezmeyi hoş görmez, insanlara çalışmalarını öğütler. O, “Herhangi birinizin sabah gidip odun toplayıp sırtında taşıması, onu satarak ondan harcaması, dolayısıyla insanlara muhtaç olmaktan kurtulması, başkalarına el açmaktan kendisi için elbet daha hayırlıdır.” ve “İnsan, elinin emeğiyle kazandığından daha hayırlı bir lokma yememiştir.” gibi pek çok hadisinde insanları çalışmaya teşvik eder. Şu olay da onun çalışmaya ve üretmeye verdiği önemi göstermesi açısından önemlidir: Hz. Peygamber (s.a.v.) bir gün Sa’d b. Muaz (r.a.) adlı sahabi ile karşılaşır ve onunla tokalaşır. Sa’d’ın ellerinin nasırlaşmış olduğunu görünce bunun sebebini sorar. Sa’d, ‘Çoluk çocuğumun rızkını temin etmek için hurma bahçesinde çalışıyorum.’ diye cevap verir. Bunun üzerine Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurur: “İşte bu eller Allah’ın sevdiği ellerdir.” Kur’an’da, “…Erkeklerin de kazandıklarından nasipleri var, kadınların da kazandıklarından nasipleri var.”  ayetinde buyrulduğu üzere İslam’da çalışıp kazanma konusunda cinsiyet ayrımı yoktur. İslam’a göre ister üretim ister ticaret yoluyla olsun bireysel kazanma teşebbüsleri meşrudur. Kazanç biçimleri arasında bir üstünlük ve öncelik sıralaması yoktur. İslam’da övülen ve teşvik edilen çalışmanın kapsamına gerek beden gerekse zihin gücüne dayalı olarak harcanan her türlü emek girer. Yapılan her iş, meşru olduğu sürece makbuldür. İslam dininde, kişinin kimseye muhtaç olmadan yaşamını devam ettirmesi, ailesinin rızkını temin etmesi amacıyla çalışıp kazanması ibadet olarak değerlendirilir. Ancak çalışıp kazanma teşvik edilmekle birlikte elde edilen rızkın helal yollardan olması gerekir. Helal kazanç, İslam dininin belirlediği sınırlar içinde elde edilen rızıktır. Hz. Peygamber’e (s.a.v.) en temiz kazancın ne olduğu sorulduğunda, “Kişinin kendi elinin emeği, bir de dürüst ticaretin kazancıdır.”  diye cevap verir. İslam’da gerek doğrudan bir mesleğin yapılması gerekse ortaklık, iş ve kira antlaşması gibi dolaylı olarak emeğe dayalı bütün kazanç biçimleri meşruiyet dairesinde kaldığı sürece değerlidir. İslam dini, bu gibi konularda helal ve meşru olan şekil ve usulleri detaylı belirtmek yerine, yasak ve gayri meşru olan usul ve davranışlara işaret eder. Böylece iş, ticaret ve kazanç hayatının kendi doğal akışı içinde gelişimine imkân verir.
Bu çerçevede İslam, ekonomik ilişkilerde açıklık, dürüstlük, güven, doğru sözlülük, sözünde durmak, şart ve antlaşmalara bağlı kalmak, zayıflık, bilgisizlik ve sıkıntıda olmayı kötüye kullanmamak gibi ilkeler getirir.

Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Gezegen Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 90 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
unlike
1
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!