Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Din Kültürü Gezegen Yayıncılık

10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 95 Cevapları Gezegen Yayıncılık

10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 95 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 95 Cevapları Gezegen Yayıncılık

Hz. Peygamber’in (s.a.v.) Medine’ye hicretten sonra “kardeşlik akdi” uygulaması, toplumsal dayanışma ve sosyal adaletin gereçleştirilmesine güzel bir örnek oluşturur. Buna göre Medine’nin yerlileri olan ensar ile dışarıdan Medine’ye gelen muhacir aileleri, beraber çalışıp kazançlarını aralarında bölüşeceklerdi. Hz. Peygamber (s.a.v.), yaklaşık 186 muhacir aileyi aynı sayıdaki Medineli ensar ailesiyle bütünleştirdi. İnsanlık tarihinde benzeri görülmemiş böylesine önemli bir olay, ilk İslam toplumunda gerçekleşmiş olması itibariyle, İslam tarihinde sosyal adaletin tesisi ve toplumsal dayanışmanın sağlanması yolunda atılmış oldukça önemli bir adımdır.  Medine’de bu yönde atılan bir diğer adım da “Medine Anayasası” olarak bilinen ve gerek Müslümanların gerekse Yahudilerin katılımının sağlandığı tarihî sözleşmedir. Sözleşmede adalet ve dayanışma ilkelerinin yansımalarını görmek mümkündür. Sözleşmenin 16 ve 17. maddelerinde deniliyor ki: “Yahudilerden bize tabi olanlar zulme uğramayacaklar, düşmanlarına yardım edilmeyecek ve böylelikle yardım ve eşitliğe hak kazanacaklardır.” “Müminler arasında barış da tektir. Hiç bir mümin Allah (c.c.) yolunda savaşırken diğer müminlerin dışında bir barış anlaşması akdedemez; barış ancak topyekün ve adalet esasları üzere yapılacaktır.” Bu ifadelerden anlaşıldığına göre Müslümanlar ve gayrimüslimler birlikte bir toplum oluşturmuşlar ve birbirlerine karşı yardımlaşma ve dayanışma ile yükümlü kılınmışlardı. Aynı şekilde Hz. Peygamber, gayrimüslimlerle akdettiği bütün anlaşmalarda da bu ilkeye sadakat gösterip adaletle hükmetmiştir. Haksızlık yapmamış, zulmetmemiş, haddi aşmamış, gerektiğinde onlarla yardımlaşmış ve dayanışma içerisinde olmuştur. Sonuç olarak İslam dini, toplumda sosyal adaletin gerçekleşmesi için yöneticilere bazı görevler yüklemiştir. Aynı zamanda zekât, sadaka, fitre vb. ile toplumsal dayanışma ve yardımlaşmayı sağlamayı hedeflemiştir. Diğer taraftan toplumdaki sosyal adaletin gerçek anlamda sağlanabilmesi için bir arada yaşayan insanlar arasında birbirlerinin dert ve sıkıntılarını paylaşmalarını istemiştir. Toplum bireylerinin bir arada huzurlu ve güvenli bir şekilde yaşayabilmeleri için gerekli önlemleri almalarını bildirmiştir.

Etkinlik

Size göre toplumda sosyal adaletin sağlanabilmesi için başka ne gibi tedbirler alınabilir? Arkadaşlarınızla öneriler geliştirerek değelendiriniz.

  • Cevap: Bence Kuran’ın insanlığa getirdiği en önemli değer “barış ”tır. Zira, İslam barış dinidir. Her ne kadar Müslümanlar barış içerisinde bir yaşam sürmüyorlarsa da İslam’ın özünde barış vardır. Bu barış, sadece Müslümanların değil bütün insanlığın faydasınadır.

10. Sınıf Gezegen Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 95 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
angry
1
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!