Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Meb Yayınları

10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 27

10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 29 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 27

Dua

Dua, Allah Teâlâ’nın yüceliği karşısında kulun aczini itiraf etmesi, isteklerini O’na arz ederek O’nun lütuf ve yardımını dilemesidir.45 Kâinatta bulunan tüm varlıklar Yüce Allah ile irtibat hâlindedir. Her biri kendi dilince Rabbini tesbih edip O’na dua etmektedir. Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyrulur: “Göklerde ve yerde bulunanlarla dizi dizi kuşların Allah’ı tesbih ettiklerini görmez misin? Her biri kendi duasını ve tesbihini bilmiştir. Allah, onların yapmakta olduklarını hakkıyla bilir.”46 Tüm varlıklar gibi insanın da Rabbiyle irtibat kurması ve O’na dua etmesi gerekir.

Kur’an-ı Kerim’de “De ki: Duanız olmasa Rabbim size ne diye değer versin?…”47 buyrularak duanın önemine işaret edilmiştir. Dua, kulun Rabbi katında değer kazanmasını sağlar.

Dua doğrudan Allah’a (c.c.) yapılır. O’ndan başka varlıklara dua edilmez. Kur’an-ı Kerim’de geçen “Yalnız sana ibadet eder, yalnız senden yardım dileriz.”48 buyruğu ibadet ve duaların yalnızca Allah’a (c.c.) yapılmasını öğütler. Kur’an-ı Kerim’de Allah’ın (c.c.) insana çok yakın olduğu ifade edilir.49 Yüce Allah insanı görür ve onun niyazını işitir. Kul bu bilinçle hareket eder, duada başka aracılara ihtiyaç duymaz. İstek ve yakarışlarını doğrudan Allah’a (c.c.) iletir.

Allah Teâlâ “Rabbiniz şöyle buyurdu: Bana dua edin, kabul edeyim…”50 ayetinde kendisine dua edilmesini ve dua etmeleri hâlinde kullarının dualarının kabul edileceğini bildirmiştir. Allah (c.c.) hiç şüphesiz her duayı işitir ve kabul eder. Yeter ki kul samimi şekilde Rabbine yönelip dua etsin. Samimiyetle yapılan dualar karşılıksız kalmaz.

Görsel 1.17: Samimiyetle yapılan dualar yerini bulur.

Duada sabırlı olmak önemlidir. İnsan, Rabbiyle kurduğu bu özel irtibatta acele etmeden duasının sonucunu beklemelidir. Hz. Peygamber acele edilmedikçe duaların kabul edileceğini belirterek şöyle buyurur: “Acele etmedikçe her birinizin duası kabul edilir. Bu sebeple (acelecilik yüzünden) insan, dua ettim de kabul olunmadı der.”51 Buna göre samimi bir kul dua adabına riayet ettiği müddetçe sonuç alır.

Duaya konu olan istek ve niyazların hayırlı işlere yönelik olması gerekir. Hz. Peygamber duada istenecek şeylerin meşru, olumlu olmasına özen gösterirdi. Günah işlemeyi hedefleyen veya akrabalık ilişkilerinin kesilmesini isteyen duaların kabul edilmeyeceğini bildirmişti.52 Kul haram ve mekruh şeyler için dua etmemeli, Rabbinden iyilik ve hayırlar…

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 27 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!