Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Felsefe Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Felsefe Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 100

10. Sınıf Felsefe Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 100 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Felsefe Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 100

1.) Aşağıda verilen diyaloğu okuyunuz. Diyalogda bilginin doğruluğuna yönelik yargılara dikkat ediniz. Ardından ilgili soruları cevaplayınız. Bu aşamada öğretmeninizin açıklamalarını dikkate alınız.
Sinan: Dışarısı çok soğuk ve yağmur yağıyor.
Aysun: İyi de ben yağmurun yağdığını görmüyorum, perdeler kapalı, buna nasıl inanabilirim?
Sinan: Sesi duymuyor musun? Pencereye kadar gidip perdeyi açmayı deneyebilirsin.
Aysun: Yağmur sesine benzeyen başka bir ses de olabilir. Pencereden bakmaya da üşeniyorum ama algılamadığım şeye inanacak kadar da üşengeç değilim. Sinan: Yağmur yağıyor dediğimde bunu işitmiyor musun? Sanırım bu algıladığın bir şey olsa gerek. Aysun: Aaa! Söylediğin şeyi işittim evet. Yağmurun yağdığını söylediğini algılıyorum ama yağmuru değil. Bunun için görmem lazım.
Sinan, algılamadığı şeye inanmayan Aysun’a daha fazla bir söz söylemez ve bakması için sessizce üzerinde “Yağmur yağıyor.” yazan bir kâğıt verir.

a. Sinan’ın Aysun’a yağmur yağdığını ispatlamak için kullandığı “doğruluk ölçütü” nedir?

  • Cevap: Diyalogda geçen “Yağmur sesine benzeyen başka bir ses de olabilir.” ifadesi doğruluk ölçütü olarak uygunluk ölçütünün ele alındığını göstermektedir. Uygunluk ölçütünde bilginin nesnesi ile uygun olması gerekmektedir. Yağmur sesine benzeyen başka seslerin de olması yağmur yağıyor bilgisinin doğrulanmasını engelleyebilir. Bundan dolayı “Yağmur yağıyor.” bilgisinin doğrulanması için yağmur yağdığı ve yağmur sesinin oluştuğu doğrudan görülmelidir.

b. Aysun’un Sinan’ın “Yağmur yağıyor.” ifadesine yönelik şüphesinin temel gerekçesini “bilginin güvenirliği” açısından değerlendiriniz.

  • Cevap: İnsanların “Görmeden inanmam.” düşünceleri güvensizliğin temeli olarak ele alınabilir. Kişi, kendi deneyimlemediği durumlara kuşku ile bakmaktadır.

c. Diyalogda bilgi felsefesinin hangi problemi ve bu probleme yönelik hangi bakış açısı sorgulanmaktadır?

  • Cevap: Diyalogda “bilginin kaynağı” problemi ele alınmaktadır. Bu probleme yönelik de empirist (deneyci) bakış açısı öne çıkarılmaktadır.

ç. Kendi yaşantınızdan yola çıkarak neleri doğru ve güvenilir bilgi kaynağı olarak kabul ettiğinizi yazınız.

  • Cevap: Kişiler, kabul ettikleri ve güvendikleri bilgi kaynaklarının kendilerini doğru bilgiye ulaştıracağını düşünür. Bu konuda insanlar arasında bazı ortak kabuller olsa da kişiler kendi kabullerini temele almaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Felsefe Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 100 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
confused
1
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!