Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Felsefe Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Felsefe Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 107

10. Sınıf Felsefe Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 107 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Felsefe Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 107

Öğrencileri dört gruba ayırarak numaralandırılmış dört çalışma masası kurunuz. Bilimin insanın bilme isteğini ve merakını gideren entelektüel değeri, insan yaşamını kolaylaştıran pratik değeri ve deney-gözlem, teori, yasaya dayanan teorik değeri olduğunu öğrencilere açıklayınız. Aşağıda verilen Cemal Yıldırım’ın “Bilim Felsefesi” ve “Bilimin Öncüleri” eserlerinden derlenen masa notlarını sırasıyla dağıtarak öğrencilerin okumalarını sağlayınız.

Öklidden geometri dersi almaya başlayan biri, ilk teoremin ispatını gördükten sonra “îyi ama bu şeyleri öğrenmek bana ne kazandırır?” diye sorunca Öklid, çalışanlarından birini çağırarak “Buna üç kuruş ver çünkü öğrendiklerinin kendisine kazanç sağlamasını istiyor.” der.
1. Masa Notu
Astronomi ve matematik çalışmalarıyla bilinen Batlamyus, “Ölümlü olduğumu, bir günlük bir yaratık olduğumu biliyorum; ne var ki yıldızların karmakarışık dönen helezonlarını (mekanizma) incelemeye koyulunca ayaklarım yerden kesiliyor” diyerek bilime karşı duyduğu tutkuyu dile getirir.
2. Masa Notu
Faraday, hiçbir maddi kazanç amacı gütmeksizin tüm yaşamını deneysel bilime adamıştır. Bir gün dönemin başbakanı elektromanyetik indüksiyo- nu ile ilgili buluşunun ne işe yaradığını sorunca “Bilmiyorum ama endüstride uygulamaya geçilince hükümetiniz için yeni bir vergi kaynağı sağlayabileceğini söyleyebilirim” diye yanıt verir.
Pasteur, önceleri teorik çalışmalarıyla tanınmaktadır. însanlar üzerinde henüz denemediği bir aşı üzerinde çalışmaktadır. Bir köpeğin on dört yerinden ısırdığı çocuğun annesinin çırpınışına dayanamaz ve kuduz aşısını çocuk üzerinde dener. Sonuç, çocuğun yaşamı ve gelecek kuşaklar için müjde olmuştur.
3. Masa Notu
4. Masa Notu

Öğrencilerin masa notundaki bilim insanının yaklaşımını düşünmelerini ve fikirlerini grup üyelerine açmalarını belirtiniz. Aşağıdaki soruları öğrencilere yöneltiniz ve cevap yazmalarını söyleyiniz. Öğrencilerden masa adına sırayla söz alarak cevaplarını sınıfla paylaşmalarını isteyiniz.
a. Masa notunuzdaki bilim insanının bu tutumu bilimin hangi değeri ile bağdaştırılabilir?

  • Cevap:

1. Masa: Öklid, geometri biliminin teorik değerine önem vermektedir.
2. Masa: Batlamyus, gök cisimlerine olan merakını ve heyecanını dile getirerek bilimin entelektüel değerine önem vermektedir.
3. Masa: Faraday, buluşlarında uzun zaman teorik değere önem vermiştir.
4. Masa: Pasteur, buluşlarının pratik değeri üzerinde durmuştur.

Öğretmene Not

Soruda bilim insanının bilimin “daha çok” hangi değerine yöneldiği istenmektedir.
b. Masa notunuzda bilim insanının yaşamından olay veya durumlara yer verilmektedir. Bunların bilim insanının bilimin değerine ilişkin yaklaşımına etkisini değerlendiriniz.

  • Cevap:

1. Masa: Öklid, öğrencisinin teoremde yaşamsal karşılık aramasına kayıtsız kalamaz. Öğrencisiyle yaşadığı olay, teorik değerin yanı sıra pratik değeri dikkate almasını sağlar.
2. Masa: Batlamyus, sözlerinde bilimin saf teorik yönüne coşkulu bir ilgisinin olduğunu dile getirir. Sözlerine bakarak saf entelektüel yaklaşımın karşı bir etki almadığı söylenebilir.
3. Masa: Faraday, uzun süre buluşlarının teorik yönüyle ilgilenmiştir. Ancak başbakanının sorusunu buluşunun pratik sonucunu anlatarak yanıtlamıştır. Siyasi beklenti karşısında kayıtsız kalamamıştır. Bu durum onun yaklaşımının pratik değere ilişkin bir etki aldığını göstermektedir.
4. Masa: Pasteur, teorik çalışmalarla başlamış ancak zamanla buluşlarının pratik değerini gözetmiştir. Köpek tarafından ısırılan çocuğun hayatına karşı kayıtsız kalamaz. Bu durum Pasteur’ün yaklaşımının pratik değer yönünde toplumsal bir etki aldığını gösterir.

c. Bilimin pratik değerinin olumlu ve olumsuz sonuçlarını değerlendiriniz.

  • Cevap: Bilimin pratik değeri toplumların uğraştığı hastalık, kaynak yetersizliği ve sosyal sorunlara çözüm üretir. İnsan yaşamını kolaylaştırır, uzatır ve toplumlar hakkında öngörülerde bulunur. Mühendislik, sosyoloji, genetik, ekonomi, tıp vb. alanlarda insan yaşamına katkılarda bulunur. Pratik değeri gözeten bilim, buluşlar yoluyla insanlığa ölümsüz katkılar sunabilir. Bilim başlı başına bir değerdir ve bu değer kötü insanlara hizmet ederse insanlık için tehlikeli sonuçlara ve yıkımlara yol açabilir. Dolayısıyla pratik değerin olumlu veya olumsuz sonuçlar yol açması noktasında belirleyici olan nokta, bilim insanının ve bilime katkı sunan kişilerin etik davranışlarıdır.

10. Sınıf Meb Yayınları Felsefe Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 107 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!