Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Felsefe Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Felsefe Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 128

10. Sınıf Felsefe Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 128 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Felsefe Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 128

Açıklama: Gölge oyunu başlamadan önce hazırlık yapılır. Beyaz bir perde iki tahta arasına gerilir. Perdenin arkasına bir mum yakılarak cisimlerin görüntüsünün perdeye yansıtılması sağlanır. Perdede görünen cisimlerin dış görünüşleridir. Mumun titreyen ışığı cisimlerin hareketine canlılık kazandırır. Cisimler (Hacivat, Karagöz) perdenin arkasında duran bir çift el tarafından hareket ettirilir. Perdeye önce Karagöz girer ve gazeli okur. Gazelde geçen üstat evreni ve güzellikleri yaratan sanatçıyı ifade eder. Perde, Tanrının yarattığı varlıkları ve güzellikleri sergileyen bir temsildir. Bir yanıyla dünyayı ve evreni diğer yanıyla izleyenler (insanlar) ile perdenin arasına çekilmiş gerçeklerin gizlendiği örtüyü simgeler. Gazele göre perde içinde perde açılır ve her biri başka hakikatler barındırır. Muhabbet perdesinde varlıklar, olaylar ve güzellikler bir hayaldir, görünüşten ibarettir. Hakikat perdesi ise yaratıcının ezelî olduğuna (başlangıçı olmayan) hükmeder. Dünyanın geçiciliğini fark etmesi, uyanık olması ve kalıcı olanı görmesi hususunda insanı uyardıktan sonra perde gazeli sona erer. Hacivat gölge oyununa dâhil olur ve çeşitli konularda muhabbet ederler. Oyunun sonuna gelindiğinde birlikte perdeden ayrılırlar. Üstat mumu üfler ve perdeyi toplar.

Öğrencilere gazelde üstadın perde ile ilişkisinin anlatıldığını hatırlatınız ve aşağıdaki soruları bu doğrultuda cevaplamalarını sağlayınız.

a. Gazelde perde ile üstat bir mi yoksa ayrı mıdır? Diğer bir ifadeyle Tanrı ile evren bir mi yoksa ayrı mıdır? Gerekçelerinizle açıklayınız.

  • Cevap:  Perde ortadan kalkınca çokluk üstadın birliğinde toplanır. Perde üstatla bir olur ancak üstat perde ile bir olmaz. Üstadın varlığı perdeninkinden ötedir ve perdeyle özdeş değildir. Perde metaforundan hareketle Tanrının evrenle bir ve aynı olmadığı ifade edilebilir.

Öğretmene Not
Öğrencilere “Tanrı ile evrenin bir olması demek Tanrı’nın varlığının evrenin varlığıyla özdeş olması — anlamına gelir. Tanrı’nın evrenden ayrı olması ise evrenden bağımsız ve ona özdeş olmaması anlamına gelir.” açıklamasını yapınız.
b. Gazele göre Tanrı evrene içkin mi aşkın mıdır? Yanıtınızı uygun düşen felsefi görüşle ilişkilendirerek değerlendiriniz.

  • Cevap: Tanrı evren ile aynı değildir, evrenden ötedir. Bu ifade Panente- izm görüşüne karşılık gelir. Üstadın varlığı perdeden bağımsız olup perdenin varlık nedenidir.

Öğretmene Not

Öğrencilere “Tanrı’nın evrene içkin olması Tanrı’nın evreni düzenleme, varlıklara hareket verme ve etki etme gibi eylemlerini kapsar. Diğer taraftan Tanrı’nın evrene aşkın olması Tanrı’nın evrenden ayrı ve bağımsız olmasıdır” açıklamasını yapınız.

10. Sınıf Meb Yayınları Felsefe Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 128 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!