Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Felsefe Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Felsefe Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 136

10. Sınıf Felsefe Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 136 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Felsefe Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 136

Sözcü olarak belirledikleri bir çiftçi aracılığıyla gazete sorumlusundan randevu istediler. Gazeteci, uygun bir randevu zamanı verdi ve görüşmeye suyu olan çiftçilerden bir sözcünün de katılmasını istedi. Vakit geldiğinde iki çiftçi de orada hazır bulundu. Gazeteci, çiftçilere durumlarını anlatmalarını, istek ve ihtiyaçlarını dile getirmelerini söyledi ve sözü ilk olarak suya ulaşamayan çiftçiye verdi.
“Malumunuz yöremizde birkaç yıldır süren şiddetli kuraklık, bizim gibi suya ulaşamayan çiftçileri zamanla çaresiz bırakmıştır. Suyu olan çiftçiler ürünlerini ve su depolarını bizimle paylaşmadı. Onlara borçlandık ve topraklarında çalışır hâle geldik. Dileğimiz mevcut suyun herkese ihtiyacı olduğu kadarıyla dağıtılması, fonlardan ailelerimize erzak yardımı sağlanması ya da tarladan kaldırılan ürünlerin çok nüfuslu aileden az nüfusluya göre pay edilmesidir.” Oluşan sessizliğin uzamasına müsaade etmeden suya ulaşan çiftçi sözü aldı.
“Toprak emrinde her zaman çalıştık, sulama birliğinin yaptığı su kanallarını ve yollarını gönüllü tamir ettik. İmkânlarımızla fidelik, tohumluk gibi tarım ürünleri imal ettik. Kuraklık geldiğinde tüm gücümüzle kuyular kazdık ve bunun maliyetine kendimiz katlandık. Bunları yaparken kimseden yardım istemedik. Suyumuzu ve ürünlerimizi istediğimiz gibi kullanmakta serbest ve hürdük. Durumumuz böyle devam etmeli, yetkililer müdahalede bulunmamalı ve baskı yapmamalı. Yoksa zamanla baskıcılık ve zorbalık yaşadığımız yerde kendine yer edinecektir. Yaşadığımız devlet, adil bir yerdir.” Suya ulaşamayan çiftçi sözü aldı. Selim bir yürek, emin bir sesle:
“Kuraklık öncesi sizin tohumlarınızı ve fidelerinizi satın alarak projelerinize kaynak olduk. Tehlikeler karşısında bu toprak benim bu toprak senin ayırmadan her araziyi koruduk. Bu topraklarda yıllarca kardeş gibi yaşadık. Halk arasında kiminin bolluk içinde ve hür yaşaması, kimisinin aç kalıp köle gibi çalıştırılması insan haysiyetine, onuruna yakışır mı? Adil bir devlet, vatandaşları arasındaki bu eşitsizliğe göz yumar mı?” dedi. Hayretle ellerini iki yana açtı ve “Adalet istiyoruz!” diye ekledi.

a. Çiftçilerin ifadelerinin kardeşlikle bağını kurunuz.

  • Cevap: Suyu olan çiftçiler suyu olmayan çiftçilere kuyu kazma, su borusu çekme konularında yardım eli uzatabilir. Borçlu çiftçilerin çalıştırılması çiftçiler arasındaki bağı koparır, borçlar kuraklık geçtikten sonraya ertelenirse bağlar yeniden kurulabilir. Suya ulaşamayan çiftçiler kuraklıktan önce sulu topraklarda yaşayan çiftçilerden alışveriş yapmış, dayanışma göstermişlerdir. Ülkeyi birlikte korumuşlardır. Ancak kuraklıktan sonra dayanışma bozulmuş, bir taraf öteki tarafa hükmetmeye başlamış, tarlalarda çalıştırmışlardır. Aynı topraklarda kardeşlik ve eşitlik dengesi bozulmuştur.

b. Sözcülerin düşünceleri hangi düzen anlayışına yakındır?

  • Cevap: Suyu olan çiftçilerin sözcüsü özgürlükçü anlayışa, suya ulaşamayan çiftçilerin sözcüsü adaletçi anlayışa yakındır.

c. Bir yönetici olduğunuzu düşününüz. Çiftçilerin sorununu çözmek için hangi anlayışa göre hareket ederdiniz? Yanıtınızı çiftçilerin borçlarının ödenmesi, suyun ve ürünlerin paylaşılması, yetkililerin çiftçilere yardım ve müdahale etmesi bakımından değerlendiriniz.

  • Cevap: Özgürlükçü anlayışa göre devlet çiftçilerin ürünlerini satmasında engel ve kısıtlama getirmez. Suyu olan çiftçiler bu serbestliği (özgürlük) kullanmış ve ürünlerini satmıştır. Suyu olmayan çiftçiler bu ürünleri almak istemiş karşılığında kendi rızalarıyla çalışarak hizmet vermiştir. Çiftçiler arasında adalet bu şekilde sağlanmıştır. Yöneticinin bu duruma müdahale etmesine gerek yoktur. Yönetici ülkede yaşayan insanların özgürlüklerini sürdürmeli, onları feda etmemelidir. Eşitlikçi anlayışa göre yönetici, gerekli müdahalelerde bulunmalıdır. Ülkede kaynak sıkıntısı yaşanmış ve halkın çoğu fakirleşmiştir. Yönetici tüm ürünlerin eşit dağıtılmasını sağlamalıdır. Suya ulaşamayan çiftçilere ürünlerden ihtiyaçları kadar pay etmelidir. Borçları devlet tarafından silinmeli ya da ödenmelidir. Adalet anlayışına göre halkın her kesiminin ekonomik ve sosyal ihtiyaçları karşılanmalıdır. Yönetici suya ulaşamayan çiftçilere su projelerinin uygulanması için fon ayırmalı, çiftçilere borçlarını ödeme imkânı oluşturulmalıdır. İmkânların yetersiz kalması durumunda su kaynaklarından bu çiftçilerin de faydalanmaları ve üretime geçmeleri sağlanmalıdır. Ülkede adalet bu yollarla sağlanabilir.

10. Sınıf Meb Yayınları Felsefe Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 136 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!