Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Felsefe Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Felsefe Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 140

10. Sınıf Felsefe Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 140 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Felsefe Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 140

Aşağıdaki görselleri simetri, orantı, sadelik, kalıcılık ve yerellik bakımından inceleyiniz.

2. Aşağıdaki metni okuyup verilen soruları cevaplayınız.

Japonya’ da geleneksel çay seremonileri zahmetli ve gösterişli sunumlar eşliğinde gerçekleşir. Rivayet odur ki Budist bir din insanı burada bir seremoniye katılır. Servis esnasında çay takımı kırılır. Budist, çay fincanlarının onarılıp yeniden kullanılmasını önerir. Ona göre yenisini almak yerine eskisinin hasarı giderilip güçlendirilmelidir. Dokusu bozulmadan yapılan estetik dokunuşlarla ömrü uzatılmalı ve yaşanmışlığı ön plana çıkarılmalıdır. Cilası atmış mobilya, boyası dökülmüş duvar, çatlamış vazo da buna dâhildir. Zamanla gelişen bu yaklaşım “wabi sabi” adında bilinen sanat tekniğine dönüşmüştür. Wabi sabi; nesnelerde simetri, oran ve ahenk yerine ondaki sadeliğe, kaba görünüşe, kusurlara ve yaşanmışlığın belirtilerini taşıyan güzelliğe odaklanır. Nesnelerin parçalanmış, deforme olmuş hâlleri, devam eden oluşunun henüz tamamlanmamış olduğuna işaret eder. Güzellik, nesnelerin değişen formlarında devam etmektedir. Nesnenin sadece yeni ve ilk formlarında değil kırıldığı, bozulduğu, dağıldığı vb. tüm hâllerinde var olur. Oluş, sadece nesneler için değil onu algılayan özne için de geçerli- dir. İnsanın bir nesneye karşı beğeni duygusunun zamanla değişiklik göstereceği düşünülür. Öncesinde güzel bulunmayan bir şey daha sonra güzel görülebilir. Değişime saygı duyup oluşu kabullendiğinde özne, nesnenin farklı formlarına da uyum sağlayacaktır. Güzellik, nesnelerin görünüşlerinin ötesinde derin ve gizemli manayla kendini kapatır. Ancak incelikli düşünce ve dikkatli kavrayış sayesinde özne manayı sezebilir.

a. Metinde hangi güzellik anlayışı öne çıkarılmaktadır?

  • Cevap: Sade, uzun ömürlü, pürüzlü, oluş içinde güzelliği değişen ya da ona bakan öznenin algısının değiştiği, derin düşüncelerle kavranabilen bir güzellik anlayışı vurgulanmaktadır.

b. Sizce bir şeyin güzel olmasını belirleyen ölçütler neler olabilir?

  • Cevap: Etkinlikte güzelliğe dair geçen ölçütlerin yanı sıra etkinliğin dışında farklı ölçütler de belirlenebilir.

c. Güzellik algılayan özneye ait değişken, geçici ve göreli midir yoksa güzellik nesnenin kendisine ait sabit, kalıcı ve mutlak mıdır? “Wabi sabi” anlayışı açısından değerlendiriniz.

  • Cevap: Nesneye atfedilen güzelliğin zaman geçtikçe değeri azalmıyor, çoğu insan tarafından ya da kültürlerde beğenildiği soylenebiliyor ise güzellik değişmez, mutlak ve nesneye aittir. Bu özelliklerin “wabi sabi” anlayışındaki güzellik için geçerli olmadığı sonucuna varılabilir. Şunu da belirtmek gerekir “wabi sabi”deki güzelliğin metne göre nesnenin kendisinde var olduğu ve bunun değiştiği göz önünde bulundurulursa güzelliğin nesnede olduğu düşüncesi de iddia edilebilir. Metinde “wabi sabi” anlayışının modern kültüre tepki olarak geliştiği hatırlandığında güzelliğin kültürden kültüre değiştiği hususu öne çıkar. Dahası güzelliğin, atfedildiği nesnenin oluş içinde değişime uğradığı, onu alımlayan öznenin algısı ve anlayışının değiştiği, öznenin oluşu kabullenerek nesnedeki güzelliği görebildiği düşünüldüğünde buradan güzelliğin göreceli, değişken olduğu sonucu çıkartılır.

10. Sınıf Meb Yayınları Felsefe Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 140 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!