Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Felsefe Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Felsefe Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 141

10. Sınıf Felsefe Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 141 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Felsefe Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 141

Nuri Bilge Ceylan’ın yönetmenliğini yaptığı “Kış Uykusu” adlı sinema filminin bir sahne çekiminin kamera arkası görüntülerinin yer aldığı link ve çözümlemesinden oluşan diyalog aşağıda verilmiştir. Videoyu öğrencilerin izlemelerini ve sorular üzerinde tartışmalarını sağlayınız.
Oyuncu: Çok böyle gidiyoruma vurgu yaptığım zaman hani karar vermişim ona hiç sormuyormuşum gibi olur diye öyle çok … belki de yuvarlıyorum. Onun da farkında değilim.
Yönetmen: O geçişler, mesela motor taktiğine geçişi inandırıcı gelmiyor bana.
Oyuncu: Hangisi?
Yönetmen: İlk önce motor taktiğine gelmek
Oyuncu: İnandırıcı gelmemesi için böyle özellikle yapıyorum. Yalan söylemiyor muyum ben zaten!
Yönetmen: Abiciğim, sen bunu seyirciye göstermek zorunda değilsin. Bırak da biz anlayalım. Şimdi ben zorlama bir gösterme, asla istemiyorum öyle bir şey.
Oyuncu: Yalan söyleyeyim.
Yönetmen: Ya tabii ki hayatta nasılsa. Hayatta ona belli etmeye mi çalışırsın. Seyirci ondan budala değil ki. Ben sana ne diyorum, ben sana söylüyorum; oyunculuk gizlemektir, göstermek değildir. Şimdi anlaşıldı sorun. Sen onu yapmaya çalışıyormuşsun. Niye ben anlıyorum bunu hemen? Bunu seni iyi tanıyan biri anlasın sadece. Mesela o, huyunu suyunu bilen. Seyirci aktif olur, sadece ben hissi anladım, bunu çok zekiyim diye düşünürse esas o zaman bir amacına ulaşır. Bana gösteriliyor dersen ben budala yerine konmuş olurum.

Yönetmen: Hah burada da küçük bir motor, bence önemli. Küçüğü söylemedin. O zaman bütün motor sınıfları dâhil oluyor. Çünkü kasabalılarda mobilet olur ya ona istinaden yazdık bunu.

a. “Oyunculuk gizlemektir, göstermek değildir” sözünü sanatın temel bileşenlerinden olan alımlayıcı (dinleyen, okuyan, seyreden vb.) açısından değerlendiriniz.

  • Cevap: Sanat alımlayıcısı; kültürü, bilgisi, gelenekleri, toplumsal alışkanlıklarıyla oluşmuş bir bütün olarak sanat yapıtının karşısına gelir. Nuri Bilge Ceylan sinemasında izleyici; anlatılanı anlayan, bilen ve hisseden olarak bir bilge konumundadır. Alımlayıcı; aklı, bilgisi ve sahip olduğu donanımla sanat eserinin karşısında onun bilgisine ulaşır.

b. Videoda geçen “küçük bir motor” ile ifade edilen durumdan yola çıkarak sanatta ayrıntıların önemini değerlendiriniz.

  • Cevap: Sanatta ayrıntılı anlatım kullanımı ifade edileni gerçeğe yaklaştırır. Sanatçı, ayrıntılı anlatımla alımlayıcının ayrıntıların içinden gerçeği bulup çıkartmasını sağlar. Bu da sanat eserinde yaşamın ve doğanın içinde var olanı yansıtır.

c. Yönetmenin beklediği oyunculuk düşünüldüğünde yönetmenin nasıl bir sanat anlayışı olduğu düşünülebilir? Nedenleriyle birlikte açıklayınız.

  • Cevap: Nuri Bilge Ceylan, “Kış Uykusu” filminde öyküsel-metinsel anlatının ağırlıkta olduğu bir sinematografik dünya kurar. Diya- loğun daha belirleyici olduğu, karakter üzerinde daha derinlikli bir yapının kurulduğu ve metinsel bir dilin tercih edildiği söylenebilir. Ceylanın hikâyede göstermek yerine anlatmayı tercih ettiği söylenebilir.

ç. Sanatsal ürünlerin ortaya çıkışı öncesinde geçirilen süreçler açısından sanat ve emek arasındaki ilişkiyi değerlendiriniz?

  • Cevap: Bataille’a göre sanat da emek gibi insanı insan yapan temel bir etkinliktir. “Emek”, amaçlı, yararlı, işlevsel, bilinçli ve akla dayalı bir iştir. “Sanat” ise amaçsız, yararsız, bilinçsiz ve hayal gücüne dayalı bir yaratıdır. Sanat tasarıma değil arzuya, hazza dayanır; işle değil oyunla ilgilidir. Kant’a göre “Güzelin amacı, amaçsız olmasıdır.” Schiller de estetik bir nesnenin amacının kendisi olduğunu belirtir. “Güzel” özgürdür.

10. Sınıf Meb Yayınları Felsefe Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 141 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!