Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Felsefe Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Felsefe Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 157

10. Sınıf Felsefe Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 157 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Felsefe Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 157

Öğrencilerin aşağıdaki metni okuyup ilgili soruları cevaplamalarını sağlayınız.

Aristoteles’in devlet anlayışı, ahlak anlayışına sıkı sıkıya bağlıdır. Platon gibi onun için de insan her şeyden önce sosyal bir varlıktır. Kendi değişiyle bir “zoon politikon”dur. Sosyal bir yaratık olduğu için de ahlak olgunluğuna insan ancak devlette, toplumda erişebilir; yine bu yüzden devletin asıl ereği, yurttaşları ahlak bakımından biçimlendirmek, olgunlaştırmaktır. İnsanda erdem için doğal bir yatkınlık vardır. Erdem bu doğal yatkınlıktan gelişecektir. Bir devletteki koşullar da bu yüksek ereği gerçekleştirecek gibi işlenmeli, düzenlenmelidir. Hükûmet şekillerinin doğru ya da yanlış olduklarını gösterecek ölçü de ancak şu olabilir: Hükûmet, topluluğun ahlakça düzelmesini, iyiliğini başlıca amaç olarak göz önünde bulunduruyorsa bu hükûmet şekli doğrudur; bunu yapamayan her yönetim şekli de yanlıştır. Buna göre devletin iyi olup olmaması dış formuna, baştakilerin sayısına bağlı değildir. Devletin başında “bir” kişi, “birkaç” kişi ya da “herkes” bulunabilir, devlet de buna göre şekil alır. Ama bir kişinin egemen olduğu şekillerde krallık doğrudur, zorbalık (tyrannis) yanlıştır; birkaç kişinin egemen olduğu şekillerde bilgi ve düşünüşçe “en iyilerin” başta bulunduğu aristokrasi doğru, doğuş ve zenginliğe dayanan oligarşi ise yanlıştır; herkesin egemen olduğu yasal bir düzen olan politeia doğru, yığının bir anarşisi olan demokrasi yanlıştır. Bu düşünceleri Aristoteles, Yunan tarihinin görgülerinden topladığı zengin malzemeden çıkarmış, bu arada hükûmet şekillerinin nasıl zorunlulukla birbirlerinden çıktığını, nasıl birbirlerine dönüştüğünü de göstermiştir.

a. Metinde geçen felsefi kavramlar nelerdir?

  • Cevap: Ahlak, erdem, sosyal varlık, devlet, anarşi, tiranlık, oligarşi, demokrasi felsefi kavramları metinde geçmektedir.

b. Metinde hangi felsefi problem ele alınmaktadır?

  • Cevap: Metinde esas olarak “En iyi yönetim şekli nedir?” sorusu ele alınır.

c. Hükûmet şekillerinin doğruluğu için Aristoteles hangi ölçüyü benimsemektedir?

  • Cevap: Aristoteles’e göre metinde de “Herkesin egemen olduğu yasal bir düzen olan politeia doğru, yığının bir anarşisi olan demokrasi yanlıştır.” olarak ifade edildiği gibi demokrasi doğru bir yönetim şekli değildir. Bunun bir sebebi Aristoteles’in kölelik sistemini meşru görmesidir. Böylelikle toplumda yaşayan herkesi eşit kabul eden demokrasi anlayışı yerine aristokrasiyi savunmuştur. Bir yorum olarak günümüz açısından köleliğin insan haklarına aykırı bir durum olduğu düşünülecek olursa Aristoteles’in fikirlerinin bu anlayışı benimseyen toplumlar için geçerli olmadığı söylenebilir.

ç. Aristoteles, demokrasiyi neden yanlış bir yönetim şekli olarak görmektedir? Günümüz demokrasi anlayışı üzerinden bu görüşü değerlendiriniz.

  • Cevap: Bu etkinliği siz cevaplayabilirsiniz.

10. Sınıf Meb Yayınları Felsefe Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 157 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!