Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Felsefe Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Felsefe Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 168

10. Sınıf Felsefe Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 168 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Felsefe Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 168

Aşağıda verilen metni okuyarak metinden hareketle soruları cevaplayınız.

FELSEFEYLE ÇOCUK
Çocukluk insanlığın ilk evresi/başlangıcı sayılırsa felsefe de öncelikle bilginin, varlığın, amaçların, neden-so- nuçları açıklamanın başlangıcı sayılır. Çocuklar henüz kimliklerini kolektif bir kimliğe, akıllarını herhangi bir oluşuma teslim etmeyen insanlardır. Onların henüz Platon’un metaforlaştırdığı anlamda herhangi bir “mağaraları yoktur. Felsefeciler gibi çocuklar için de dünya ve onun üzerinde olup biten her şey yenidir; bu yüzden her şey, onların merak ve şaşkınlığına konu olur. Zaten başlangıçta felsefeyi gerekli kılan da şüphe, merak ve hayrettir. İnsan ilkin merak etti ve felsefe merakla doğdu. Nietzsche, “İnsan, hayvan ile Tanrı arasında gerilmiş bir iptir.” der. Hayvan da değildir Tanrı da. Çünkü hayret, merak ve şüphe sahibi bir varlıktır. “Şüphe eden insan; gerçekliğin göründüğü gibi olmayabileceğini, görünüşün gerisinde farklı nedenler olabileceğini düşünen insandır. Bununla birlikte şüphe ederek ve sorgulayarak yaşamak, her zaman ve herkes için kolay olmaz. Bu yüzden insanların büyük bir çoğunluğu, kendilerine açık iki alternatiften biri olarak şüphe yerine rahat bir yaşamı seçerler” (Cevizci, 2010, s: 11). Bu rahat yaşam, onların merak ve hayret yeteneğini sekteye uğratır. Oysa felsefeyle uğraşabilmek, felsefeci olabilmek için en çok ihtiyaç duyduğumuz şey, merak ve hayret etme yeteneğidir. Bu yetenek aslında bütün çocuklarda, özellikle de küçük çocuklarda bulunur (Cevizci, 2010, s: 10). Bu nedenle felsefe ile çocuk birbirlerine benzerler.

a. Metinde tartışılan konu nedir? Belirtiniz.

  • Cevap: Metinde yazar çocuğun felsefeye benzeyip benzemediğini irdelemiş, bunu çeşitli argümanlarla destekleyerek temellendirmiştir. Çocukluk insanlığın ilk evresiyken felsefe de epistemolojik, ontolojik ve amaçsal açıklamaların başlangıcı sayılır.

b. Yazarın görüşlerine katılıyor musunuz? Neden?

  • Cevap: Metinde felsefe ile çocuklar arasında bir analoji kurulmuştur. Felsefi düşüncenin bazı özellikleri çocukların genel özellikleri ile karşılaştırılmış ve bazı ortak noktalar öne sürülmüştür. Benzetimi genel olarak kabul eden farklı düşünürler olsa da felsefenin ve çocukların ortak olmayan özelliklerinden de yola çıkılabilir. Benzetimin doğru olması için ortak olarak düşünülen özelliklerin felsefe ve çocuk için özsel olması gerekir.

c. Sizi yazarın en çok hangi görüşü etkiledi?

  • Cevap: Metnin içeriğinde öne çıkan düşünceler yer almaktadır. Bunlardan biri felsefe gibi “ağırbaşlı”, “yavaş” bir etkinlik ile çocuk gibi “sürekli oyunu düşünen”, “yerinde duramayan” bir varlığın benzetimidir.

ç. Bu konuya farklı açıdan bakılabilir mi? Düşüncenizi gerekçelendirerek açıklayınız.

  • Cevap: Felsefe ile çocukların ortak olan ve olmayan yönleri bulunur. Ortak özellikler öne çıkıyorsa benzetim yapılabileceği öne sürülebilir. Ortak olmayan özelliklerinden dolayı benzetimin doğru olmayabileceği de savunulabilir.

d. Bu konu hakkında sizden alternatif bir fikir ileri sürmeniz istenseydi fikriniz ne olurdu?

  • Cevap: Olası cevap: Felsefe bir varlığa benzetilecekse o varlığın hayatı boyunca “öğrenci” kalan bir insan olması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü öğrenci öğrendiklerini daha önceki öğrenmelerinin üzerine ekleyerek sürekli bir gelişme içerisindedir. Bu da felsefenin “yığılımlı ilerleme” özelliğine benzemektedir.

10. Sınıf Meb Yayınları Felsefe Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 168 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!