Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Felsefe Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Felsefe Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 171

10. Sınıf Felsefe Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 171 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Felsefe Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 171

Öğrencilerin aşağıda verilen metni okuyarak metne yönelik soruları cevaplamalrını sağlayınız.
Modernleşme on dokuzuncu yüzyılda tarım toplumunu tasfiye edip sanayi toplumunu ortaya çıkarmıştı. Bu olgu günümüzde sanayi toplumunu lağvedip başka bir toplumsal biçim ortaya çıkarmıştır.
Geçmişte olduğu gibi bugün de insanlığın yaşadığı birçok yıkıcı sonuç, modernleşmenin toplumsal süreçleriyle bağlantılıdır. Modernizmin müdahaleleri on dokuzuncu yüzyılda maddi yoksullaşma ve açlığı beraberinde getirirken günümüzde hayatın doğal temellerini tehdit etmektedir. Savaşın tahrip edici gücünün genelleştirilmesi ve normalleştirilmesi bunların başında gelmektedir. Öte yandan modernleşmenin bitki, hayvan ve insan sağlığına yönelik tehditleri evrenselleşmekte ve varoluşu tehdit etmektedir. Bilim ve teknoloji bu tehditlerin artışı karşısında başarısız kalmaktadır. Modernleşmenin ürettiği riskler bunlarla sınırlı kalmamakta; piyasaların çökmesi, sermayenin değer kaybetmesi, mülksüzleşme, büyük maliyetler, baskılar vb. birçok sosyal, ekonomik ve hukuki neticeler ortaya çıkarmaktadır.
Sanayi toplumunda hayatta kalmak için yoksullukla mücadele ve toplumsal konumunu kaybetmeme çabası yeterli iken risk toplumunda başka yetenekler hayati önem kazanmaya başlamaktadır. Tehlikeleri öngörme, onlara tahammül etme ve onlarla başa çıkma bunların başında gelmektedir. Bugün aile, evlilik, cinsel roller ve sınıf bilinci ile ilgili güvensizliklerle baş etmenin geleneksel biçimleri anlamını kaybetmiştir.

a. Metinde öne sürülen görüş/görüşler nelerdir?

  • Cevap: Yeni bir toplum biçimi ortaya çıkaran modernizmin yıkıcı sonuçları olduğu, bu sonuçların evrensel olduğu, bilim ve teknolojinin bu yıkıcılığa karşı başarısız kaldığı, yeni toplum şeklinde geleneksel davranış biçimlerinin değiştiği ve hayatta kalmanın yeni yetenekler gerektirdiği düşüncesi metnin temel görüşüdür.

b. Size göre modernizmin günümüzde ortaya çıkardığı “yeni toplumsal biçim” ne olabilir? Açıklayınız.

  • Cevap: Modernizmin ortaya çıkardığı yeni toplum tipinin çeşitli adları olabilir. Bilgi toplumu, postmodern toplum, G5 toplumu, sanayi sonrası toplum, dijital çağ toplumu, sanal toplum vb. bunlardan bazıları olabilir.

c. “Modernleşmenin bitki, hayvan ve insan sağlığına yönelik tehditlerinin evrenselleştiği” görüşü ile neler anlatılmak istenmektedir?

  • Cevap: Modernleşme, tabiatı gereği lokal sonuçlar yerine evrensel sonuçlar içermektedir. Silah sanayisi, havacılık, elektronik ve bilgisayar/ internet teknolojilerindeki gelişmelerin sonuçları yerel değil evrenseldir. Savaş ve çatışmalardaki evrensel karakter, küresel ısınma vb. örnekler yerelden çok evrenselliğe işaret etmektedir.

ç. Metinde ele alınan konuya farklı bir açıdan bakılabilir mi? Bu konuyla ilgili görüşleriniz nelerdir?

  • Cevap: Metinde ele alınan konuya farklı açıdan bakılabilir. Örneğin
    modernleşmenin insan hayatına dönük kolaylaştırıcı yönleri, teknoloji, ulaşım, iletişim, haberleşme ve bilgiye ulaşma konusunda sağladığı faydalar üzerinde durulabilir.

d. Bu metinden neler öğrendiniz?

  • Cevap: Bu metinde modernleşmenin toplumları nasıl dönüştürdüğü, ne tür tehditleri ve yıkıcı sonuçları bulunduğu, bu olgunun ortaya çıkaracağı yeni toplum tipinde geleneksel davranış biçimlerinin nasıl değiştiği ve bu yeni toplum biçiminde ayakta kalmaya dönük yeteneklerin neler olduğu bilgisi yer almaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Felsefe Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 171 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!