Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Felsefe Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Felsefe Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 30

10. Sınıf Felsefe Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 30 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Felsefe Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 30

1. Aşağıda verilen metni okuyarak metne yönelik soruları cevaplayınız.

Bilmek her şeyden önce ve öncelikle kendini bilmektir. “Kendini bil!” buyruğu felsefi düşüncenin temel sloganlarından biridir. Kendini tanımayan insanın başka şeylere ilişkin bilgilere sahip olması neye yarar? Neyi bilip neyi bilmediğini, neyi nereye kadar bildiğini bilmeyen kişinin bilgisinin ne anlamı olabilir? Edinilen, derlenen, toplanan bilgiler kişinin kendisiyle yüz yüze gelmesini, kendisiyle karşılaşmasını, kendisini ve sınırlarını görmesini sağlayamamışsa o bilgi neye yarar? Bu türden bilgileri yüklenmiş bir kişi olsa olsa bir bilgi teknisyeni olur ama bilge olmaz. Böyle bir kişinin düşünmeye başlamadığını; aydınlanmaya, kendisi olmaya giden yolun uzağında olduğunu söylemek yanlış olmaz sanırım. Sorgulama, köklü bir sorgulama olacaksa eğer kişinin kendisinden başlamak zorundadır. Ancak böyle bir sorgulamayla yola çıkan kişi kendi olmada, bir sayının, bir grup üyesi olmanın ötesinde bir kişi olmada bir adım atmış olur. Bilgi böyle bir sorgulama sürecine katkıda bulunmalıdır. Bu türden sorgulamaya kapı aralayan bilgilerse daha çok felsefenin ve sanatların sağladığı bilgilerdir.

a. Metinde ele alınan problemi kendi cümlelerinizle ifade ediniz.

  • Cevap: “Bilgi ne içindir?”, “Bilgi her şeyden önce insanın kendini tanımasına katkı sağlamalıdır.” gibi olası cevaplar kabul edilebilir.

b. Metinde “bilgi teknisyeni olmak” ile “bilge olmak” arasında nasıl bir ayrım yapılmıştır?

  • Cevap: Kişinin sahip olduğu bilgi onu kendisine yaklaştırmıyor, kendini bilmesini sağlamıyorsa o kişi bilgi teknisyenidir. Oysa bilgi öncelikle insanı kendine yaklaştırmalı, kendini bilmesine aracı olmalıdır. O zaman ancak bilgelik yolunda demektir. Keza bilge olmak bilgili olmaktan başka bir şeydir. Bilgelik, bilgisiz olmaz elbet ancak tek başına bilgi asla insanı bilge yapmaz. Bilgelik bir bakıma hem bilme hem de doğru olanı yapmadır. Bilgi, gerçeklerin ve bilginin birikmesidir. Bilgelik, bilgi ve deneyimlerin, kişinin ilişki anlayışını ve yaşamın anlamını derinleştiren kavrayışların sentezidir. Başka bir deyişle bilgi bir araçtır ve bilgelik, aracın kullanıldığı zanaattır.

c. Kişinin kendisiyle karşılaşmasından ne anlıyorsunuz? “Siz hiç kendinizle karşılaştınız mı?” sorusu size yöneltildiğinde vereceğiniz cevabı açıklayınız.

  • Cevap: Çoğu insan herkesten önce kendi kendisine kapalıdır, kendisine açılmaktan korkar. Çünkü kendisiyle yüzleşmek istemez, aksi hâlde kendisine verdiği değeri ve önemi yitirebileceğinden çekinir. Oysa insan, kendisini olduğu gibi görebilecek nesne yapmak için kendisiyle arada hiçbir örtü olmaksızın yüzleşebilmelidir. Yüzleşme bir karşılaşmadır, insanın kendisiyle karşılaşması. Ona kendisini gösterecek ayna ise yapıp ettikleridir. Yapıp ettiklerine bakarak insan kendisini görmüş olur. Ziya Paşanın şu dizeleri örnek olarak verilebilir: “Âyinesi iştir kişinin lâfa bakılmaz./Şahsın görünür rütbe-i aklı eserinde.”

2.Metinden hareketle bilge olmanın kendini bilmekle ilişkisini ve felsefenin bu sürece katkısını tartışınız.

  • Cevap: Felsefe, kendilerine “Ben kimim?” sorusunu soran ve var olan şeylerin anlamıyla derinden ilgilenen insanların üstlendikleri bir etkinliktir. Felsefeye özgü derin düşünme aynı zamanda insanın kendi kendisini de düşünme konusu yapar. Ne yapıyorum, ne düşünüyorum? Yanlış olan nerede, nerede kendi kendimle uyum içindeyim? Kendi kendimle ilgili yargılarım neler? Kendimi yönlendirmek istediğim temel ilkeleri ararım. Yaşadığımız süre içinde ne yapmak gerektiği üzerinde derin düşünmeye başlarız. Düşünmek ise insan olmanın başlangıcıdır. Yaşam düşünceyle başarıya ulaşır. İnsan olma ile felsefe yapmanın ayrılmazlığı bu yüzdendir ve felsefe bilgiye sahip olmanın değil bilgeliğin peşindedir. Bilgelik, en basit anlatımıyla insan hayatının anlam ve değerine ilişkin derin bilgidir. Bilgelik, hayatına anlam ve değer katacağı varsayılan anlamlı ve değerli bilgidir. Felsefe, evren, dünya, insan ve toplum hakkında soru sorup varlığı ve yaşamı anlamlandırma çabasıdır. Bilgeden öğretisine göre yaşaması beklenir.

10. Sınıf Meb Yayınları Felsefe Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 30 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!