Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Felsefe Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Felsefe Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 61

10. Sınıf Felsefe Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 61 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Felsefe Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 61

Öğrencilerin aşağıdaki metni okuyup ilgili soruları cevaplamalarını sağlayınız.

Sofie Arnundsen okuldan eve dönüyordu.
Bahçe kapısını açmadan önce posta kutusuna baktı Sofie. Genellikle hep reklamla dolu olurdu kutu, bir de annesine gönderilmiş büyük boy zarflar çıkardı. Sofie bahçe kapısını kapar kapamaz zarfı açtı. Küçücük bir kâğıt çıktı içinden. Zarfın kendisinden daha büyük değildi ve üstünde bir tek soru vardı: Kimsin sen?
Hepsi bu kadar. Ne bir selam ne de gönderenin adı. … Sadece elle yazılmış bu iki sözcük, ardından da kocaman bir soru işareti.
Bir daha baktı zarfa. Gerçekten de kendisine gelmişti mektup. Peki ama kim getirip atmıştı kutunun içine? Sofie okul çantasını bir köşeye fırlattı, Sherekan’ın kabına kedi maması doldurdu. Sonra esrarengiz mektubu alıp mutfaktaki taburelerden birine ilişti. Kimsin sen?
Bir bilse! Sofie Amundsen’di tabii ama kimdi bu Sofie Amundsen? İşte bunu doğru dürüst anlamış değildi henüz. Ya başka bir adı olsa? Mesela Anne Knutsen. Birdenbire başka biri mi olacaktı o zaman? Aynanın karşısına geçti, gözlerinin içine baktı. “Kimsin sen?” diye sordu Sofie.
Yine cevap yoktu ama bir an için soruyu kendisinin mi yoksa aynadaki görüntünün mü sorduğundan emin olamamıştı bu kez.
Kim olduğunu bilememesi komik değil miydi?
Ya kendi görünüşünü belirleyememek biraz fazla kaçmıyor muydu? Sanki beşiğinde gelip bulmuştu bu görünüş onu. Arkadaşlarını seçebilirdi belki ama

Kendisini seçmemişti. Hatta insan olmaya bile karar vermiş değildi.
İnsan neydi peki?
Sofie yine aynadaki kıza baktı.
“Sanırım en iyisi biyoloji ödevini yapmak” dedi, böylece kendi kendini bağışlamak istiyordu sanki. Hemen dışarı, koridora çıktı.
Kısa bir süre var olduğunu düşünen Sofie, her zaman böyle olmayacağını da düşündü elinde olmadan. Şimdi dünyadayım, dedi kendi kendine. Ama bir gün yok olacağım.
Ölümden sonra bir hayat var mıydı acaba? İşte kendinin farkında bile olmadığı bir soru daha. Düşüncelere gömülmüş bir hâlde çakıllı yolda durdu öylece. Var olduğunu çok yoğun bir şekilde düşünüp bir gün olmayacağını unutmaya çalışıyordu. Ama kesinlikle imkânsız bir şeydi bu. Varoluşunu ne kadar çok düşünürse düşünsün, hemen yaşamın sonu olduğu düşüncesi de geliveriyordu aklına. Bunun tam tersi de geçerliydi: Bir gün yok olacağını kuvvetle hissederse yaşamın nasıl sonsuz bir değere sahip olduğunu da asıl o zaman anlıyordu. Madalyonun bir yüzü ne kadar büyük ve belirginse diğer yüzü de o kadar büyük ve belirgindi. Yaşam ve ölüm aynı şeyin iki yüzüydü.
İnsan öleceğini fark etmiyorsa varoluşunu da yaşayamaz, diye düşündü. Ve bir yandan yaşamın ne kadar harika olduğunu düşünmeden de ölmek zorunda olduğumuzu düşünmek imkansız.

a) Metinde öne çıkan felsefi sorular hangileridir? Neden?

  • Cevap: “Ben kimim?” ve “İnsan nedir?” felsefe sorusu formuna uygun olan “Kimsin sen?” ve “İnsan neydi?” soruları ve “Ölümden sonra hayat var mıdır?” felsefe sorusu formuna uygun olan “Ölümden sonra hayat var mıydı acaba?” soruları gösterilebilir. Bu sorular insanın kendini, hayatı anlamlandırmaya yönelik sorduğu merak temelli ve felsefi sorularıdır.

b) Metinde yapılan sorgulamalardan hareketle felsefi sorular oluşturunuz.

  • Cevap: Olası cevap olarak şu sorular örnek verilebilir. “İnsan nedir?”, “Ölüm yok oluş mudur?”, “Varlık nedir?” vb.

10. Sınıf Meb Yayınları Felsefe Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 61 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!