Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Felsefe Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Felsefe Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 8

10. Sınıf Felsefe Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 8 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Felsefe Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 8

3. Üzerinde düşündüğünüz örnek eylem ve durumların insanların istemsiz ve kontrolsüz yaptığı davranışlar ve onun sonuçları olduğunu söyleyebilir misiniz? Açıklayınız.

  • Cevap: Bu etkinliği siz cevaplayabilirsiniz.

4. Aşağıdaki metni okuyarak metne yönelik soru üzerinde öğretmeninizin yönlendirmesi doğrultusunda tartışınız.

Soru: Neden acı çekiyoruz?
-Çok kestirme bir cevap verirsem “bilgisizlikten” diyebilirim ve bilgisizliğin yarattığı sonuçlardan. İnsan kendini tutabilen bir varlıktır. Hayvanlarla arasındaki farkıdır bu. Ama eğitimde kişilere kendilerine hâkim olmayı, kendilerini tutabilmeyi öğretmiyoruz. Öğrenenler ise kendilerini tutmaya ihtiyaç bile duymazlar, yapmamaları gereken şeyleri doğal bir şekilde yapmazlar.
Eyüp Tatlıpınar, “Bütün Yanıtlar Felsefeye, Felsefe Ona Bağlanıyor: Ioanna Kuçuradi” (Söyleşi)’den alıntıdır. Acı çekme, bilgi ve kendine hâkim olma arasındaki ilişkiyi değerlendiriniz.

Acı çekme, bilgi ve kendine hâkim olma arasındaki ilişkiyi değerlendiriniz.

  • Cevap: Kendini tutabilme, kişinin kendini bilmesini çeşitli derecelerde mümkün kılar yani neleri yapabileceğinin ve neleri yapamayacağının farkına varmasını sağlar, kişilere kendilerini kendileri hakkında kandırmama konusunda yardımcı olur. Sokrates’in “Hiç kimse bilerek kötülük yapmaz.” sözüyle bağlantı kurulması sağlanır.. .insanlar bir şeylerin kötü olduğunu bilirler ve farklı şekilde davranma ihtimalleri olmasına rağmen bunu yapmazlar, ne de olsa kendilerini zevke kaptırmışlardır. Bazen de iyinin bilinmesine rağmen kendini zevke kaptırma nedeniyle bunun yapılmadığı söylenir. Bu da yanlıştır. Hoş, iyi, kötü, zahmetli gibi kelimeler kullanmak yerine iyiyi ve kötüyü kullansak daha sonra da hoş ve zahmetli desek ne kadar saçma şeyler söylediğiniz hemen anlaşılır. Bu durumda biri bir kötülük yapsa ve bunun nedeni bize sorulsa artık kendini zevke kaptırdığını söyleyemeyiz. Çünkü zevkin ve iyinin aynı şey olduğunu gördük. Bu soruyu soran insana kendini zevke kaptırdığı için kötülük yaptığını söylesek o insan da alaycı biriyse şöyle diyecektir: ‘Kötülüğün kötü olduğunu bilmesine rağmen hâlen kötülük yapıyor çünkü kendisini iyiliğe kaptırmış. İyinin kötüyü yenmesi gerekmez mi?’ Yenemeyecek durumda olduğunu söylememiz gerekir. Zaten yener dersek bu kez adamın kötülük yapmadığını da söylemiş olacaktık. Şimdi de hoş ve zahmetli kelimelerini kullanalım. Daha önce de söylediğimiz gibi bir insan bir şeyin kötü olduğunu bilmesine ve o şey zor olmasına rağmen onu hoş olduğu için yapıyor. Bu noktada hoş olanın zahmetli olanı yenecek güçte olmaması gerekir.”

10. Sınıf Meb Yayınları Felsefe Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 8 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!