Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Felsefe Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Felsefe Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 84

10. Sınıf Felsefe Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 84 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Felsefe Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 84

1.) Aşağıda verilen metinleri okuyarak gerçeklik ve simülasyon kavramlarının anlamları üzerinde düşününüz. Yaşamınızda bu kavramlara yönelik örnekleri hatırlayarak soruları cevaplandırınız.

Hiper Gerçeklik

Fransız düşünür Jean Baudrillard (Jan Bodriyar), modernliğin içinde bulunduğu bu durumu “simülasyon” dönemi olarak adlandırır. Simülasyonu “gerçeğe ait tüm göstergeleri ele geçirmiş ve gerçeğin yerine geçmiş sahte” olarak niteler. Simülasyon, nasıl ve ne zaman olduğu bilinmeyen bir şekilde sinsice “gerçek”i yok edip yerine geçmiş olan onun bir hipergerçeğidir. Miş gibi olanı gerçeğe karşı test etmemiz ya da hangisinin gerçek hangisinin simülasyon olduğunu bilmemiz mümkün değildir. Çünkü artık ortada iki ayrı şey, hakiki ve sahte yoktur. Karşımızda tek bir şey vardır, o da sahte bir gerçeklik olan “simülasyon”dur. Hakikat kaybolmuştur. İnsanlık bir simülasyon durumundadır. Gerçekle gerçek dışı yer değiştirmiştir. Gerçeğin yerini simülarklar almıştır. Simülasyon teorisi, teknolojinin ve medyanın aşırı etkinliğinin arkasına gizlenerek insanlara sosyal gerçekliğin buharlaştığını ve gerçekliğin yerine sanal durumun egemen olmaya başladığını açıklamaya çalışır.
Birey dijital ortamda dünyadaki iç savaşları, kanlı ayaklanmaları herhangi bir havlu kâğıdı reklamıyla aynı duyarsızlıkla izlemektedir. Televizyonu kapattıktan sonra iç savaş devam etse bile onun için bitmiştir. İşte bireyin yaşadığı bu evren simülasyon evrenidir. Her şey görüntülerden ibarettir ve cansızdır.

a. Günümüz dünyasında sosyal medyanın yüz yüze ilişkilerin yerini almasını hipergerçeklik kavramı çerçevesinde değerlendiriniz.

  • Cevap: Hipergerçeklik, gerçekliğin yerini alan simülasyondur. Dijital çağ, gerçeğe (hakikat) dair algıları değişime uğratarak yeni bir gerçekliği ortaya çıkarmıştır. Sosyal medyada oluşturulan profiller, takip etme ve takip edilme eylemleri insanların kendi gerçekliklerini çarpıtarak sunmalarına neden olmaktadır.

b. Savaşı bizzat yaşamayan insanların mültecilere yönelik duyarsız tutumlarını hipergerçeklik kavramı üzerinden değerlendiriniz.

  • Cevap: Hipergerçeklik, gerçekliğin yerini alarak somut yaşantıların film senaryoları gibi düşünülmesine yol açmaktadır. Ekranlar aracılığıyla değil doğrudan temaslar kurarak insanları anlayabilmek mümkündür.

İnsanın nelerin gerçek nelerin simülasyon olduğunu bilemeyeceği bir dünyada kendi hakkındaki tanımlamaları nasıl yapabileceğini değerlendiriniz.

  • Cevap: İnsanlar, kendileri ve çevreleri hakkındaki bilgileri duyu verileri ve akıl yürütmeleri sayesinde elde edebilmektedir. Sanal gerçeklik simülasyonlar ile insanların duyu ve akıl sürecine müdahalede bulunur. Tanımların doğruluğu için neyin gerçek neyin simülasyon olduğu ayırt edilmeye çalışılmalıdır.

10. Sınıf Meb Yayınları Felsefe Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 84 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!