Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Felsefe Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Felsefe Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 94

10. Sınıf Felsefe Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 94 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Felsefe Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 94

Öğrencilere birbirini takip eden açıklamalar yapacağınızı ve bunlara dayanarak da bir soru soracağınızı belirterek sizi dikkatle takip etmeleri yönünde onları uyarınız. Ara sıra geriye dönerek önemli yerleri tekrar edeceğinizi söyleyiniz.
Açıklama
• Daha birinci keseye dokunmadan önce bir arkadaşınızın “Kesenin içinde anahtarlık olduğunu biliyorum.” dediğini, sonra keseyi açtığımızı ve içinden anahtarlık çıktığını düşünün. Arkadaşınızın ileri sürdüğü önerme doğrulanmış olacaktır.
• Keseyi açmadan önce arkadaşınıza “Kesenin içinde anahtarlık olduğunu nereden biliyorsun?” diye soracak olursak bilgisinin dayanaklarını göstermesi gerekecektir. O da bize başka bir önerme ile bir gerekçe sunacaktır.
• Biz ona “Bu yeni önermenin gerekçesi nedir?” diye sorarsak bu sefer de yeni bir önerme gerekçesi ileri sürecektir.
• Bu gerekçe dizisini “Yeni sunacağı bilginin gerekçesi nedir? Yenisinin ve diğer yenisinin gerekçesi nedir?” diye sorgulama ile sonsuza dek sürdürebiliriz.
• Bu durum geriye doğru birbirine dayanan sonsuz bir önermeler dizisi meydana getirebilir.
• Felsefede buna “bilginin gerekçelendirilmesinde sonsuz geriye gidiş” sorunu adı verilir.
• Tüm bunlar düşünüldüğünde başka önermeye dayanak olmasına rağmen kendisi başka bir önermeye dayanmayan, diğer bir deyişle gerekçelendirilmeye ihtiyacı olmayan temel bir bilgi önermesinden bahsedilebilir mi? Eğer bu söz konusu olursa sonsuz geriye gidiş bir noktada sonlandırılabilecektir.
Temel bilgi önermesinin mümkün olduğunu düşünecek olursak bu önermenin kaynağı duyulara mı yoksa akla mı dayanır? Tartışınız.

Öğretmene Not
Tartışmayı yönlendirmek için aşağıdaki aşamaları takip edebilirsiniz.
✓ Tartışmayı rasyonalizm görüşüne yönlendirmek için öğrencilere “Descartes, doğru bilginin
imkânı konusunda sonsuz geriye gidişi engelleyebilmek için düşünüşleri sonucunda ‘Düşünüyorum, o hâlde varım’ bilgi önermesine ulaşmıştır. Bu bilgi önermesinin insana doğuştan verildiğini ve insanın buna dayanarak diğer bilgi önermelerini gerekçelendirebileceğini savunmuştur.” bilgilerini veriniz. Ardından onlara “Sadece akla dayalı bilgiler olabilir mi?” sorusunu yöneltiniz ve örnek vermelerini isteyiniz.
✓ Onların düşüncelerini derinleştirmek amacıyla mantık ve matematik bilgilerinin akıl yoluyla oluşturulduğunu, bu noktada deneyimin payının tartışmalı olduğunu belirtiniz.
✓ Tartışmayı empirizm görüşüne yönlendirmek için öğrencilere “Locke, duyuların dolaysız verilerinin
temel önerme olabileceğini düşünmüştür. Ayrıca Descartes’ın doğuştancılık fikrine karşı çıkarak insan zihnini boş levhaya (tabular rasa) benzetmiştir.” bilgisini veriniz.
✓ Ardından onlara Kant’ın “Kavramsız algılar kör, algısız kavramlar boştur.” sözünü söyleyiniz ve felsefede bilgilerin oluşumunda akıl ve deneyin beraberliğinin de savunulduğunu belirtiniz.
✓ Bilginin doğasının araştırılmasının basitten karmaşığa tüm bilgilerimizin değeri için önemli olduğunu söyleyerek tartışmayı bitiriniz.

  • Cevap: Bu etkinliği siz cevaplayabilirsiniz.

10. Sınıf Meb Yayınları Felsefe Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 94 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!