Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Felsefe Bilim ve Kültür Yayınları

10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Bilim ve Kültür Yayınları Sayfa 36

“10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 36 Bilim ve Kültür Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Bilim ve Kültür Yayınları Sayfa 36

Düşünelim

Bir metin nasıl doğru bir şekilde anlaşılır? Arkadaşlarınızla tartışınız.

  • Cevap: Metinlerin doğru bir şekilde anlaşılması, dikkatli okuma ve metindeki fikirleri ve bilgileri işleme kabiliyetini gerektirir. İlk olarak, metni sakin bir ortamda dikkatli bir şekilde okumak ve bilinmeyen kelimelerin veya konseptlerin anlamlarını araştırmak önemlidir. İkincil olarak, metnin genel bağlamını ve yazarın amacını anlamak için ön bilgi edinmek ve metni birkaç kez okumak faydalıdır.

Aşağıda verilen metinlerdeki akıl yürütme biçimlerini, tutarlı ve çelişik ifadelerin neler olduğunu bulunuz.

Metin 1

“(…) Zihin sonsuzluk idesini şu şekilde edinir. Dış duyularımızı etkileyen belirgin uzam parçaları zihne sonsuz idesini de taşırlar; saatler, günler ve yıllar gibi zamanı ve süreyi ölçmede kullandığımız genel art ardalık dönemleri sınırlı uzunluklardır. Güçlük uçsuz-bucak- sız ve öncesiz-sonrasızlığa ait sınırsız ideler nasıl kavuştuğumuzdadır; çünkü çevremizdeki nesneler bu genişliğe göre çok güdük kalır.
(…) Bir fit (ayak) gibi belli uzay uzunluklarının herhangi bir idesini (fikrini) taşıyan herkes o ideyi yineleyebildiğini görür ve onu bir öncekine ekleyerek iki fit idesini, bir üçüncüyü ekleyerek üç fit idesini oluşturur ve bu ya da başka uzunluk biriminin sürekli katlanması ile istediği kadar idesini (fikrini) genişletir ki başlangıçtaki kadar uzaktır ve artık durması için neden yoktur: Uzay idesini genişletme kapasitesi hâlâ aynı düzeydedir; işte bu noktada sonsuz uzay fikrine zaten kavuşur. (…) Bu zihnin sonsuz uzay idesini edinme yoludur. (…)”

John Locke, İnsanın Anlama Yetisi Üzerine Bir Deneme

(Kısaltılmıştır.)

  • Cevap: John Locke, zihnin sonsuzluk idesini nasıl edindiğini mantıksal bir şekilde açıklar. Locke’a göre, basit bir uzunluk birimi olan bir fit’i alarak ve bu ideyi tekrar tekrar ekleyerek, zihin sonsuz uzay idesini elde eder. Bu akıl yürütme, bireyin zihinsel kapasitesini ve dış dünyayı nasıl anladığını gösterir; bu akıl yürütme tutarlı ve belli bir mantıksal yapıya sahiptir.

Metin 2

“(…) Birine karşı dostluk duygusunu, kendinizi değil onu düşünerek, onun için iyi olduğuna inandığınız şeyler dilemek ve bu şeyleri elinizden geldiğince yaratmak istemek diye tanımlayabiliriz. Bir dost, bu duyguları duyan ve karşılığında da aynı şeyleri uyandıran kişidir: birbirlerine karşı bu duyguları hissettiklerini düşünen kimseler kendilerini dost sayarlar. Bu böyle kabul edilince, dostunuzun, iyi şeylerde sevincinizi, hoş olmayan şeylerde acınızı, başka bir nedenle değil de sizin adınıza paylaşan bir insan olduğu sonucu çıkar ortaya. Onun bu sevinci ve acısı, size karşı iyi dileklerinin bir nişanesi olacaktır çünkü bizler arzu ettiğimiz şeyleri elde edince mutlu, arzu etmediğimiz şeyleri elde edince acı içinde hissederiz kendimizi. O zaman aynı şeylerin kendilerine iyi ve kötü geldiği kimseler dosttur… Kendileri için diledikleri şeyleri birbiri için dilemekle birbirinin dostu olduklarını gösterirler. Yine ya kendimize ya da sorumluluğumuz altındaki kimselere, ister büyük işlerde, ister basit konularda, isterse belli bir sıkıntı anında, yeter ki bizim iyiliğimiz için olsun, iyi davranmış olan kimselere karşı dostluk hissederiz. Bir de bize karşı iyi davranma arzusunda olan kimselere (…)”

Aristoteles, Retorik (Kısaltılmıştır.)

  • Cevap: Aristoteles, dostluk kavramını derinlemesine inceleyerek, dostluk duygusunun nasıl oluştuğu ve bu duyguların karşılıklı olarak nasıl hissedildiği üzerine akıl yürütüyor. Aristoteles, dostluğun karşılıklı iyi niyet ve empati temelinde oluştuğunu iddia eder. Aristoteles’in dostluk üzerine akıl yürütmesi, insani ilişkiler ve etik konseptleri üzerinde tutarlı ve mantıksal bir düşünce sergiler.

10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Felsefe Ders Kitabı Sayfa 36 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!