Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA
sınıf 1 Ders Kitapları ve Cevapları
sınıf 2 Ders Kitapları ve Cevapları
sınıf 3 Ders Kitapları ve Cevapları
sınıf 4 Ders Kitapları ve Cevapları
sınıf 5 Ders Kitapları ve Cevapları
sınıf 6 Ders Kitapları ve Cevapları
sınıf 7 Ders Kitapları ve Cevapları
sınıf 8 Ders Kitapları ve Cevapları
sınıf 9 Ders Kitapları ve Cevapları
sınıf 10 Ders Kitapları ve Cevapları
sınıf 11 Ders Kitapları ve Cevapları
sınıf 12 Ders Kitapları ve Cevapları
Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
10. Sınıf Felsefe Meb Yayınları

10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 18

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları

“10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 18 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 18

“Sophia”, yaşam bilgeliğine dayalı erdem düşüncesini içerir. Antik Yu- nan’da öncelikle hakikati tam, mutlak, yetkin bir derecede ve tanrılara özgü bir biçimde bilmeyi ifade etmektedir (Görsel 1.6). İnsanın tanrısal bilgeliğe ulaşmasının olanaksız olduğu gerekçesiyle Pythagoras [Pisagor (MÖ 580-500)] kendisinin bilge değil “philosophos” [filasofos (bilgiyi, bilgeliği seven ya da arayan)] olduğunu vurgular. Bundan böyle felsefeyle uğraşanlara “filozof” denir.

Yunanca eserlerin Arapçaya çevrilmesiyle felsefe, bilgeliğin yakın anlamı olan hikmet kavramıyla ilişkilendirilir. “Hikmet” kavramı, “hüküm-hâkim” ile ilgili olup hikmet sahibi kişi hükmünde nedenleri bilendir. Hâkim veya filozof, olayları ilke ve sebepleriyle yorumlayandır. Fârâbî hikmeti, anlamların idrak edilmesi yönünde ifade eder. Hikmet, Türkçede bilgelik anlamının yanı sıra felsefeyle eş anlamlı olarak da kullanılır.

“Philia” kavramı; Antik Yunan’da çıkara veya beklentiye dayanmayan saf yönelim, özdeşim veya duygulanımın karşılığı olarak kullanılır. Aristoteles, “Nikomakhos’a Etik (Nikomakos’a Etik)” adlı eserinde iyi insanın kendisi için istediği iyiyi, dostu için de isteyeceğini ifade eder. Bu anlamda“philia”nın dostlukta olduğu gibi çıkarsız, samimi ve safça bir tavırla bilgiye yönelim olduğu söylenebilir (Şekil 1.2).

Felsefenin Bilgi ve Bilinç Bağı

Felsefe; sorgulayıcı, diyalojik (anlamlar arası etkileşim ve diyalog), refleksif (düşünce üzerine tekrar dönerek düşünme), eleştirel, spekülatif (kurgusal) ve teorik açıdan varlığın bilgisini ele alır. Herhangi bir sorunla karşılaşan filozof, ilkin onu çözümler ve ortaya çıkan düşünceler üzerine yeniden düşünür. Anlamaya çalıştığı her durumu analiz eder ve onu tekrar anlamlandırır. Böy- lece filozof kendi düşüncelerinin üzerine yoğunlaşır ve bilincine vardığı her düşüncenin ayrıntılarını gözden geçirerek ilke, neden ve erekleriyle birlikte bilgi arayışını devam ettirir.

Felsefe, Antik Dönem’deki içeriğini korumakla birlikte zamanla akademik bir çalışma hâline gelir. Günümüzde özerk bir bilgi disiplini olan felsefe, aynı zamanda eğitimin temel bir parçasıdır. Felsefenin temel konuları varlık, bilgi ve değer olarak temellendirilebilir. Bilgi veya teorik bilimler, hayat veya uygulamalı bilimlerin ön şartı durumundadır. Doğru hayat veya eylem için doğru bilgi gerekmektedir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Felsefe Ders Kitabı Sayfa 18 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!