Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Felsefe Tuna Yayınları

10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Tuna Yayınları Sayfa 109

“10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 109 Tuna Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Tuna Yayınları Sayfa 109

3.6.1.3. İdeal Devlet Düzeni

Düşünelim

Fârâbi (870-950) El-Medinet’ül Fâzıla (Erdemli Şehir) adlı eserinde ideal toplumsal düzen üzerine düşüncelerini ortaya koyan Türk filozofdur.

Fârâbi’ye göre erdem yardımlaşmadır. Yardımlaşmanın bulunduğu şehir erdemli şehirdir. Erdemli bir toplum ise mutlu bir toplumdur. Şehirde olduğu gibi diğer toplumlarda birbirine yardım ederse Dünya erdemli bir Dünya olur. Böylece “En yetkin devlet olan ve insanlığı kuşatan Dünya Devletine ulaşılır.”

Fârâbi’nin bu görüşünün oluşmasında İslamiyetin getirdiği toplum anlayışının etkili olduğu görülmektedir.

Fârâbi’ye göre erdemli, ideal toplumun yöneticisi veya yöneticileri seçimle belirlenmelidir. Bu yöneticilerin başlıca erdemleri ise şunlar olmalıdır:

Akıllı, güçlü hafızaya sahip, anlayışlı, çok okuyan, güzel konuşma yeteneğine sahip, doğruluk ve dürüstlükten ayrılmayan, dünya malına ve nimetlerine düşkün olmayan.

Sorular

1. Fârâbi’nin ideal toplum anlayışının gerçekleşmesinin mümkün olup olmadığını tartışınız.

  • Cevap: Fârâbi’nin ideal toplum anlayışının gerçekleşmesinin mümkün olup olmadığı konusunda farklı görüşler olabilir. Bazıları, bu ideal toplumun gerçekleştirilebileceğine inanırken, bazıları ise bu tür bir toplumun mümkün olmadığını düşünebilir. Bu konuda yapılabilecek bir tartışma, insanların doğası ve etkileşimleri üzerine olabilir. Örneğin, insanların yardımlaşma ve sevgi duygularının zayıf olduğu bir toplumda, Fârâbi’nin ideal toplum anlayışının gerçekleşmesi zor görünebilir. Bununla birlikte, insanların doğası değişebilir ve toplumlar da bu değişime uygun şekilde dönüşebilir. Bu nedenle, ideal toplum anlayışının gerçekleşip gerçekleşemeyeceği konusunda mutlak bir yargıda bulunmak zor olabilir.

2. Filozoflar neden ideal bir toplumsal düzen arayışı içindedirler?

  • Cevap: Filozoflar ideal bir toplumsal düzen arayışı içindedirler çünkü insanların bir arada yaşaması ve birlikte hareket etmesi gerektiğinden, bu yaşam koşullarının nasıl olması gerektiğine ilişkin bir anlayışa ihtiyaç vardır. Filozoflar, insanların bir arada yaşamasını sağlayacak ve onların mutlu olmasını hedefleyecek bir toplumsal düzenin nasıl oluşturulabileceğine ilişkin düşünceler geliştirirler.

3. İdeal toplumsal düzen ile var olan toplumsal düzenler arasındaki temel fark nedir?

  • Cevap: İdeal toplumsal düzen ile var olan toplumsal düzenler arasındaki temel fark, ideal toplumsal düzenin gerçekleşme olasılığıdır. İdeal toplumsal düzen, filozofların hayal ettikleri ve dile getirdikleri, ancak gerçekte uygulanması mümkün olmayan bir toplum yapısıdır. Var olan toplumsal düzenler ise, belli bir zaman içinde ve belli bir yerde uygulanmış olan toplum yapılarıdır.

10. Sınıf Tuna Matbaacılık Yayınları Felsefe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 109 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!