Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Felsefe Tuna Yayınları

10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Tuna Yayınları Sayfa 110

“10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 110 Tuna Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Tuna Yayınları Sayfa 110

Nihilizm

Ahlak ve varlık anlayışlarında hiçbir değeri ve varlığı kabul etmeyen nihilistler toplum felsefesinde de ideal bir toplumsal düzenin olamayacağı sonucuna ulaşmışlardır. Bir otorite olmadan toplumsal düzen sağlanamayacağından hiçbir otoriteyi kabul etmeyen nihilistlere göre de ideal bir toplumsal düzen olamaz. Nikolay Çernişevski (1828-1889) bu akımın başlıca temsilcisidir.

Nihilizmin siyasetteki uzantısı olan anarşizme göre toplumdaki bütün norm, değer ve kurumlar reddedilmelidir. Bu nedenle belirli kurallara göre ortaya çıkması gereken ideal bir toplumsal düzen kurulamaz. İdeal düzenler bireyselliği ve yaratıcılığı dolayısıyla özgürlüğü yok eder. Anarşizm’in önemli temsilcileri; Proudhon, Pyotr Kropotkin (1842-1921), Bakunin’dir.

İdeal Toplumsal Düzenin Varlığını Kabul Edenler

İdeal toplumsal düzenin varlığını kabul eden düşünürler, bu düzenin ölçütleri konusunda farklı yaklaşımlara sahiptirler. İdeal düzeni belirleyen ölçüt; bazılarına göre özgürlük, bazılarına göre eşitlik, bazılarına göre adalettir.

Özgürlüğü Temel Alan Yaklaşım

Bireyin toplumsal yaşamın her alanında özgür olması gerektiğini savunan felsefe liberalizmdir. Buna göre doğal hâlde özgürce yaşayan insan, devlet yaşamında bazı hak ve özgürlüklerinden vazgeçmiştir. Bunun karşılığında devlet, insanın bu hak ve özgürlüklerini gerçekleştirecek koşulları sağlayabilir. Birey karşısında devlet gücünün sınırlandırılması gerektiğini savunan liberalizmin önemli temsilcileri; John Locke ve John Stuart Mill’dir.

Ekonomik açıdan liberalizm, devletin ekonomik yaşama olabildiğince az müdahale etmesi gerektiğini savunan kapitalizmdir. Önemli temsilcisi Adam Smith’e (Edım Simit, 1723-1790) göre serbest piyasa ekonomisinde bireyler, özgürce davranarak bireysel ve dolayısıyla toplumsal refah düzeyinin yüksek olmasını sağlarlar.

Aklınızda Bulunsun

“Liberal” sözcüğü açık görüşlü, farklı düşüncelere karşı hoşgörülü olan insanları nitelemek için kullanılır. Siyasi anlamda liberalizm, birey özgürlüğünü en geniş anlamda savunan bir görüştür. Ekonomik alanda liberalizm ise serbest piyasa ekonomisi ve devletin müdahalesizliğini savunan kapitalizmdir.

Eşitliği Temel Alan Yaklaşım

Gelir dağılımında eşitsizliğe yol açtığı gerekçesiyle liberal-kapitalist sisteme karşı çıkan yaklaşım sosyalizmdir. Bu yaklaşıma göre bir toplumda özgürlüğün yanı sıra eşitlik de önemlidir. Eşitliği sağlamanın yolu, ekonomide üretim araçlarının mülkiyetinin devlette olmasıdır. Böylece sınıfsız, ideal bir toplumsal düzene ulaşılır. Önemli temsilcileri Saint Simon (Sen Simon, 1760-1829) ve Karl Marx’tır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Tuna Matbaacılık Yayınları Felsefe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 110 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!