Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Felsefe Tuna Yayınları

10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Tuna Yayınları Sayfa 112

“10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 112 Tuna Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Tuna Yayınları Sayfa 112

3.6.1.4. Temel Hak ve Özgürlükler Açısından Egemenlik

Tartışalım

Aşağıdaki metinden hareketle devletin hukuk kurallarım belirleyip toplumu yönetme gücünü kullanması olarak tanımlanan egemenlik sorununu, geçmişten günümüze temel hak ve özgürlükler açısından tartışınız.

Toplumda yaşayan insanların çıkarları zaman zaman çatışabilir. Bazen bireyin hak ve özgürlükleri, devletin görev ve sorumlulukları ile örtüşmeyebilir. Bu durum birey-devlet ilişkisi sorunudur. Bu soruna çözüm önerisi getirmeye çalışan filozoflar vardır.

John Locke’a göre (birey devlet ilişkisinde) devlet, bireylerin temel hak ve özgürlüklerini güvence altına almalıdır. Devlet bireylerin yaşam, özgürlük ve mülkiyet haklarını korumak için vardır. Bireylerin özgürlük alanlarını genişletmesi gereken devlet, toplumsal yaşama mümkün olduğu kadar az müdahalede bulunmalıdır.

J. J. Rousseau’ya göre devlet, bireylerin ortak iradesine dayalı toplumsal sözleşme sonucu ortaya koyduğu kurallara uymalıdır. Rousseau, toplum çıkarlarına öncelik verirken Locke, bireysel özgürlükleri öne çıkarır.

Günümüzde birey, temel hak ve özgürlüklerini gerçekleştirmeye çalışırken devlet, bireylerin bu hak ve özgürlüklerinin koşullarını sağlamaya çalışır. Bu durum ancak demokrasi ile yönetilen toplumlar için geçerlidir. Demokrasilerde ne yalnızca bireyin ne de yalnızca devletin önceliği bulunmaktadır.

Birey, temel hak ve özgürlüklerine sahip çıkarken devlet de görev ve sorumluluklarının gereğini yerine getirmelidir. Birey olmadan devlet, devlet olmadan birey varlığını sürdüremez.

Devlet farklı istek, düşünce, çıkar ve arzu sahibi bireylerin bir toplum içinde yaşama ihtiyaçları sonucu oluşmuştur. Bireyler bir araya gelince farklılıkları giderecek asgari bir uzlaşıma yani onları yönetecek bir otoriteye gerek duyarlar. Bunun için devlet, farklı bireylerin bir arada yaşamasına izin veren ve yöneten kurumdur. Kısaca birey olmadan devlet olamaz. Buna karşılık devlet olmadan da birey varlığını sürdüremez çünkü devlet bireylerin bir arada yaşamasına olanak sağlayan otoritedir. Farklı düşünce ve isteklere sahip bireylerin aynı toplum içinde birlikte var olabilmesinin tek koşulu, onların bir arada yaşaması için gerekli ortamı hazırlayan bir düzenin yani devletin varlığıdır. Sonuç olarak bireyin devlet için bile olsa temel hak ve özgürlüklerinden vazgeçmesi düşünülemeyeceği gibi birey için devletin feda edilmesi de kabul edilemez.

A. Kadir ÇÜÇEN Felsefeye Giriş (Düzenlenmiştir.)

  • Cevap:

Egemenlik, bir toplumda hukuk kurallarını belirleyip toplumu yönetme gücünü elinde bulunduran kurum veya kişi anlamına gelir. Egemenlik sorunu, bireylerin temel hak ve özgürlükleri ile devletin görev ve sorumlulukları arasındaki dengeyi sağlamaya yönelik bir sorundur.

Geçmişten günümüze egemenlik sorunu, farklı filozoflar tarafından değişik şekillerde ele alınmıştır. Örneğin John Locke, devletin bireylerin temel hak ve özgürlüklerini güvence altına alması gerektiğine inanırken, J. J. Rousseau’ya göre devlet, bireylerin ortak iradesine dayalı toplumsal sözleşme sonucu ortaya koyduğu kurallara uymalıdır. Bu farklı görüşler, bireylerin özgürlüklerinin ve toplumun çıkarlarının önceliklerine göre değişebilir.

Günümüzde ise egemenlik sorunu, demokrasi yoluyla çözülmeye çalışılmaktadır. Demokrasilerde ne bireylerin ne de devletin önceliği bulunmaktadır. Bireyler temel hak ve özgürlüklerine sahip çıkarken, devlet de görev ve sorumluluklarını yerine getirmeye çalışır. Bu sayede bireylerin özgürlükleri korunurken, devlet de toplumun yönetimi ve güvenliği sağlanır. Ancak bu denge, devletin bireylerin özgürlüklerine saygı göstermesi ve bireylerin de devletin görev ve sorumluluklarını anlamaya çalışmasıyla sağlanabilir.

10. Sınıf Tuna Matbaacılık Yayınları Felsefe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 112 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!