Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Felsefe Tuna Yayınları

10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Tuna Yayınları Sayfa 121

“10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 121 Tuna Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Tuna Yayınları Sayfa 121

Uygulayalım

Aşağıda bir kentin estetik yönünü konu edinen bir metin verilmiştir. Metni yaşadığınız kentin estetik yönünü dikkate alarak okuyup aşağıdaki soruları cevaplayınız.

KENT VE ESTETİK

Sanayi sonrası toplumlarda kentler pek çok işlev yüklenmişler ve insanlar zamanlarının büyük bölümünü evlerinde değil kamusal alan denilen ortak mekânlarda geçirmeye başlamışlardır. Bu mekânların nasıl tasarlanacağı konusunda siyaset ve bilim gibi disiplinlerin yanında sanat da söz sahibi olmuştur.

Her şehrin kendine ait bir dokusu vardır. Bunu şehrin doğal yapısının yanında insan eliyle nasıl tasarlandığı da belirler.

Bir eve eşya alırken, eşyaları yerleştirirken orantı, simetri, düzen, denge ve uyum ölçütlerini kullandığımız gibi kentler de öyle planlanmalıdır. Kentlerin estetiğini sağlayan temel unsur kent mobilyalarıdır (şehir mobilyaları, sokak mobilyaları). Kent mobilyaları, kamusal alanlarda insanların yaşamlarını kolaylaştıran, güvenliklerini artıran, toplum yaşam düzenine büyük katkı sağlayan tüm nesnelerin genel adıdır. Cadde, sokak, meydan gibi yerlerde bulunan parklar, binalar, reklam panoları, heykeller ve diğer sanat eserleri, tabelalar, hep birden kent mobilyalarını oluşturur.

Bireylerin sosyal, kültürel, fiziksel ve psikolojik ihtiyaçlarını karşılayan ortak kent mekânları ve bu mekânlara ait özel donatıların toplum hayatındaki yeri ve önemi inkâr edilemez bir gerçektir. Planlı ve çağdaş kentsel alanların hem kenti hem de kentin parçalarını tanımlayan ve yazılı olmayan kentsel karakteristikleri, kişilikleri vardır. Bu bağlamda, ortak kent mekânları ve kent donatılarının nitelikleri ve organizasyonalarının kent kimliğinin oluşmasında ve kent alanlarının karakter ve hayat kazanmasında çok önemli rolü bulunmaktadır. Kamusal mekânlardaki donatı elemanları, kentsel yaşamı daha zevkli ve anlamlı kılmaya, kentsel konfor ve kentsel estetik yaratmaya olanak verir. Bunu sağlamak için donatı elemanlarının tasarım ve yerleştirilmesinde aranan en önemli özellik uyum olmalıdır.

Sorular

1. Yaşadığınız kentin diğerlerinden ayıran, ona karakteristik özelliğini veren kent mobilyaları hangileridir?

  • Cevap: Yaşadığınız kentin diğerlerinden ayıran, ona karakteristik özelliğini veren kent mobilyaları, o kentin özgün tasarımlarına sahip olan parklar, binalar, reklam panoları, tabelalar, heykeller ve diğer sanat eserleri olabilir. Örneğin, bir şehirde çok sayıda eski tarzda binalar olması, o şehrin tarihi bir kimliğe sahip olduğunu gösterir.

2. Yaşadığınız kentin estetik değerini artırmak için neler yapardınız? Belirtiniz.

  • Cevap: Yaşadığınız kentin estetik değerini artırmak için, kent mobilyalarının tasarımını ve yerleştirilmesini düşünerek, ortak alanlarda düzen ve uyum sağlamaya çalışabilirsiniz. Ayrıca, o kentin doğal güzelliklerini vurgulamaya yönelik çalışmalar yapılması da estetik değerini artırır. Örneğin, bir parkın bakımını yapmak ve doğal güzelliklerini vurgulamak, o parkın estetik değerini artırır.

3. Heykeller başta olmak üzere sanat eserlerinin kentlere olan katkılarını sınıfta tartışınız.

  • Cevap: Heykeller ve diğer sanat eserleri, kentlerin estetik değerini artıran önemli unsurlardır. Heykeller, kentlerin kültürel değerlerini yansıtır ve insanların yaşadığı alanlarda düşünmeye teşvik eder. Ayrıca, kentlerde bulunan sanat eserleri, turizm için de önemli bir cazibe unsuru olabilir. Bunun yanında, sanat eserleri, kentlerin kültürel zenginliğini ve estetik değerini artırırken, aynı zamanda insanların düşünmeyi teşvik eden etkileyici nesnelerdir.

10. Sınıf Tuna Matbaacılık Yayınları Felsefe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 121 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!