Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Felsefe Tuna Yayınları

10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Tuna Yayınları Sayfa 122

“10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 122 Tuna Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Tuna Yayınları Sayfa 122

Uygulayalım

Aşağıda verilen örneklerden hareketle bulunduğunuz şehrin mimari yapısını estetik açıdan değerlendiriniz. Yaşadığınız kenti tanıtan estetik ögeleri içeren görseller bulup pano oluşturunuz. Pano üzerinde sanat sayılan eserlerin orantı, uyum, denge ve düzen gibi estetik ölçülere uygun olup olmadığını arkadaşlarınızla tartışınız.

  • Cevap:

Sanat eserleri, genellikle estetik ölçütlere uygun olarak yaratılır. Örneğin, bir resimde renklerin bir armonisi, bir müzik eserinde melodinin düzeni ve bir tiyatro oyununda sahne tasarımı, estetik ölçütlere uygunluk gösterir. Bu ölçütler, sanat eserlerinin güzel ve ilginç görünmesini sağlar ve insanların düşünmeyi ve hissetmeyi teşvik eder.

Ancak, bazı sanat eserleri, bu estetik ölçütlere uymayan özellikler de taşıyabilir. Örneğin, bir sanatçı, bir resmi anormal boyutlarda yapabilir veya bir müzisyen, müziklerinde beklenmeyen sesler kullanabilir. Bu tür eserler, insanların düşünmeyi ve hissetmeyi teşvik eden yaratıcılık gösterir ve bu nedenle de sanat sayılır.

Bu bağlamda, sanat eserlerinin orantı, uyum, denge ve düzen gibi estetik ölçütlere uygun olup olmadığı konusu tartışılabilir. Bazıları, bu ölçütlere uygun olarak yaratılırken, bazıları ise bu ölçütlere uymayan özellikler taşıyabilir. Bu durum, sanat eserlerinin yaratıcılık ve özgünlüklerine göre değişebilir.

Uygulayalım

Herhangi bir sanat ürününü izleme, değer verme ve değerlendirme sanatsal duyarlılık olarak anlaşılabilir. Bu duyarlılığın temelinde estetik bilgi birikimi ve estetik nesneye yönelme olması gerekir. Aşağıdaki metni okuyup, metinden hareketle sanat ve duyarlılık açısından verilen soruları cevaplayınız.

SANAT VE DOĞA

Bizim doğayı görmemize onu yorumlayan manzara resimleri neden olmuştur. Özellikle Hollandalı ressam Ruysdael’in (Ruysdel) tablolarını gördükten sonradır ki rüzgârların önüne kattığı bulutlar, estetik bir haz kaynağı olmaya ve doğa onun manzara resimleri arasından görülmeye başlamıştır. Tabii bu görüş Ruysdael’in resimlerini görenler için geçerlidir. Görmeyenler de resimlerini gördükleri sanatçılar arasından görerek estetik hazzı alırlar. Doğadaki manzaraların sanata neler borçlu olduğunu anlamak için sanat ve edebiyat tarihlerini karıştırmak, büyük ressamların manzara resimlerine, şiir ve romanlardaki manzara tasvirlerine göz atmak yeter. Büyük ressamlar ve şairler, eserleriyle kendilerinden önce bize varlıklarından şüphe bile edilmeyen özellikler göstermişlerdir. Romantik eserler doğa tasvirleriyle ruhları büyüledikten sonradır ki dağlar, ormanlar, göller, fırtınalar güzelleşmeye başladı. (…)

“Dağlar güzelleşmek için nasıl Rousseau’yu beklediyse balta girmemiş ormanlar ve denizler de Chateaubriand’ı (Şatobiriyan), göller Lamartine’i (Lamartin), rüzgâr Shelley’i (Şalley) bekledi.”

Suut Kemal YETKİN Estetik ve Ana Sorunlar

Sorular

1. Doğa karşısında ortaya çıkan duyarlılık sanat eserine nasıl yansımaktadır? Açıklayınız.

  • Cevap: Doğa karşısında ortaya çıkan duyarlılık, sanat eserine çeşitli şekillerde yansıyabilir. Örneğin, doğanın güzelliklerini tasarımında kullanan sanat eserleri, insanları doğa karşısında duyarlı hale getirir ve doğayı daha iyi anlamalarına yardımcı olur. Ayrıca, doğa tasvirleri olan manzara resimleri, şiir ve romanlarda da doğa karşısında ortaya çıkan duyarlılığı yansıtır.

2. “Dağlar güzelleşmek için nasıl Rousseau’yu beklediyse balta girmemiş ormanlar ve denizler de Chateaubriand’ı (Şatobiriyan), göller Lamartine’i (Lamartin), rüzgâr Shelley’i (Şalley) bekledi.” cümlesinden ne anlıyorsunuz? Açıklayınız.

  • Cevap: “Dağlar güzelleşmek için nasıl Rousseau’yu beklediyse balta girmemiş ormanlar ve denizler de Chateaubriand, göller Lamartine, rüzgâr Shelley bekledi” cümlesinden, sanatçıların doğayı yorumladıkları ve doğayı güzelleştirdikleri anlaşılmaktadır. Bu sanatçılar, doğayı tasvir ettikleri eserleriyle, insanların doğayı anlamasına yardımcı olmuş ve doğa karşısında duyarlılık yaratmışlardır. Bu bağlamda, doğa karşısında ortaya çıkan duyarlılık, sanatçılar tarafından eserlerinde yansıtılmıştır.

10. Sınıf Tuna Matbaacılık Yayınları Felsefe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 122 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
love
0
happy
0
clap
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!