Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Felsefe Tuna Yayınları

10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Tuna Yayınları Sayfa 13

“10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 13 Tuna Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Tuna Yayınları Sayfa 13

Felsefenin ilgili olduğu kavramlardan bir başkası hakikat kavramıdır. Hakikat kavramının tam bir tanımını yapmak zordur. Çünkü bu kullanıldığı durum ve yere göre farklı anlamlar taşıyabilir. Bazen gerçeklik, bazen doğruluk anlamında kullanılabilir. Eğer gerçeklik anlamında kullanılırsa varlık alanı ile ilgilidir. Bu anlamda gerçeklik gerek zihne bağlı gerekse zihinden bağımsız varlıkları işaret eder. Doğruluk anlamında kullanılırsa bilgi alanı ile ilgilidir. Yargıların gerçeğe uygun oluşuna işaret eder.

Uygulayalım

Aşağıdaki metni okuyarak soruları cevaplayınız.

Başkenti bugünkü Salihli yakınındaki Sardes olan Lidya Krallığı, Paktalos (Sart) Çayı’ndan elde ettikleri altınlar sayesinde çok varlıklı olmuştur. Kralları Kroisos tarihe “Karun kadar zengin olmak” deyimiyle geçmiştir.

Karun, Atina’dan gelen bir bilge olan Solon’a hâzinesini gösterdikten sonra dünyanın en mutlu ve bilge kişisinin kim olduğunu sorar. Solon “Atinalı Tellus!” yanıtını verir. Oysa Kroisos, Solon’un “Sensin kralım!” demesini beklemektedir. Kroisos sorusunu “Başka?” diye yeniler. Solon bu kez “Argoslu Kleobis ve Bito.” der. Karun bozulur. “Sen benim zenginliğimi görmüyor musun? Benden daha mutlu ve bilge bir insan olabilir mi?” diye sinirlenir. Solon şöyle der: “Sen, dünyanın en zengin insanısın. Büyük servet sahibi olan kişi, yalnız günlük ihtiyacına yetecek geliri olandan daha çok mutluluğa yakın değildir. Bu zenginlik yetmez, en mutlu ve bilge insan olup olmadığını ancak senin sonunu gördükten sonra söyleyebilirim!”

Bir zaman sonra Pers Kralı Kirus, Kroisos’u yenip tutsak aldı (MÖ 546). Odunları yığdırdı. Dünyanın en zengin adamını odunların üzerine oturttu. Odunları ateşletmek üzereyken Kroisos “Soloooonn! Ah Solon!” diye haykırınca Kiros bu sözlerin anlamını sordu. Karun da Solon ile arasındaki konuşmayı aktardı. Kirus odunları yaktırmadı. Kroisos’u tutsak olarak Persepolis’e götürdü.

Sorular

1. Metne göre bilgelik (hikmet) nedir?

  • Cevap: Metne göre bilgelik, insanların yaşamlarının sonuna kadar ulaştıktan sonra ancak gerçekleştirilebilecek bir özelliktir. Bu, insanın gelecekteki sonunun nasıl olacağını ancak o sona ulaşıldıktan sonra bilinebileceği anlamına gelir.

2. Bilge ile bilge olmayan kişi arasındaki fark nedir?

  • Cevap: Bilge ile bilge olmayan kişi arasındaki fark, bilgelik özelliğine sahip olan kişinin, yaşamının sonuna kadar ulaşıldıktan sonra gerçekleştirilebilecek bir özelliğe sahip olmasıdır. Bilge olmayan bir kişinin yaşamının sonu hakkında hiçbir bilgiye sahip olmamasıdır.

3. “Mutluluk zenginlikte değil, bilgeliktedir.” sözü ne anlama gelmektedir?

  • Cevap: “Mutluluk zenginlikte değil, bilgeliktedir.” sözü, insanların mutlu olmalarının zenginlikle değil, bilgelikle ilişkili olduğu anlamına gelmektedir. Bu söz, insanların gerçek mutluluğu için zenginlik değil, bilgelik gerektiğini belirtir.

10. Sınıf Tuna Matbaacılık Yayınları Felsefe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 13 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!