Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Felsefe Tuna Yayınları

10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Tuna Yayınları Sayfa 131

“10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 131 Tuna Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Tuna Yayınları Sayfa 131

Uygulayalım

Aşağıdaki metni okuyunuz. Metinden hareketle verilen soruları cevaplayınız.

GERÇEKÇİ DÜŞÜNCENİN KAYNAKLARI

Çok uzak zamanlardan geliyoruz, insan olmanın ancak bir taş yontmak kadar önemli olduğu zamanlardan. İlk el emeği ürünün ortaya çıkışı yalnızca beş yüz bin yıllık olaydır. İnsanın ortaya çıkışıyla ilk el emeği ürünün ortaya çıkışı arasında yalnızca yüz bin yıl bulunduğunu düşünürsek insan olma serüveninin nasıl uzun ve nasıl çetin bir çabaya karşılık olduğunu anlarız. O ilk insandan, henüz tüm doğallığıyla evrende yeni bir yer tutmaya çalışan insandan, evreni bir bütün olarak kavrayabilen, bir bütünde parçaları görebilen, bir parçadan giderek bir bütünü tasarlayabilen az çok gelişmiş insana ulaşmak nasıl git git bitmez bir serüven oldu bizim için. Bugün Descartes’ın havada dolaşan tozları hava atomları sanması ya da Kepler’in gezegenleri meleklerin çektiğine inanması ya da Voltaire’in insanlık bütününü zamanda ve uzamda birbirinden etkileşmez parçaların katışımı sanması bizi güldürebilir. Ancak burada gülmeyi göze almak gülünmeyi göze almaktır biraz da. Tüm çabalarda, tüm insan çabasında çocukluklar ve çelişkiler ileriye geçişlerin itici gücüdür. Kim yanlış yapmamışsa boş adamdır. Yerleşik tembeller yanılgıya düşme şansına da şansızlığına da uğramayacak insanlardır. Düşle gelen yanılsamaları saymazsak uykudaki insanlar yanılmayan insanlardır. Yalanın değil ama yanlışın doğruyu bulmakta bize ne ölçüde yardımcı olduğunu görmek zorundayız. Eskilerin yanlışını çıkarmaksa olsa olsa puan yazdırmayacak bir bilmişlik olabilir.

Bize düşen, tarihimizi, bizim tarihimizi tüm canlı oluşumları ve bağlantıları içinde korkmadan ve yılmadan, dönüp dönüp yeniden araştırmaktır. Bu araştırma bize geçmişle ilgili o koca hazine- den, o uçsuz bucaksız kalıtımdan neyin ayıklanabileceğini ya da neyin zaten ayıklanmış olduğunu gösterecektir. Tarihe ayrı ayrı bakışlar onlardan eşsiz, görülmedik değerler çıkarıp getirecektir. Tarihin tutsağı olmadan tarihi sevmek, boş bilimselliklerin darlıklarına sıkışmadan tarihi öğrenmeye çıkmak insan olmanın baş koşulu gibi görünüyor. İnsan olmak şu gün şu dünyada yaşayan bizler için insanlıkla olmaktır. Tarihe tutsak olmaksa o her kişinin kolayca başarabileceği biraz da eğlenceli bir iştir. Eğlenmek için tarihi seçmek külfetli bir iş bile olsa olmayacak iş değildir. Tarih bizden yalnızca anlaşılmayı bekliyor.

Afşar TİMUÇİN Düşünce Tarihi (Düzenlenmiştir.)

Sorular

1. Metnin temel kavramları hangileridir?

  • Cevap: Metnin konusu, insan olmanın tarihi, insan olmanın serüveni ve insanın gelişimi ile ilgilidir.

2. Metinde hangi problem ele alınmaktadır?

  • Cevap: Metinde, insan olmanın çetin ve uzun bir serüven olduğu, insanın tarih içinde yanlışlar yaptığı ve bu yanlışların insanın doğruyu bulmasında yardımcı olduğu, tarihin insanın geçmişine ait bütün canlı oluşumları ve bağlantılarını araştırılması gerektiği gibi düşünceler vardır.

3. Metnin argümanında kullanılan akıl yürütmelerden elde edilen sonuç önermesi nedir?

  • Cevap: Metin, insan olmanın tarihi ve insanın doğruyu bulma sürecine dairdir. Metinde, tarihin insanın geçmişine ait bütün canlı oluşumları ve bağlantılarını araştırmak gerektiği ve bu araştırma sürecinin insanın doğruyu bulma sürecine yardımcı olabileceği öğretisi vurgulanmaktadır.

10. Sınıf Tuna Matbaacılık Yayınları Felsefe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 131 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
1
love
0
happy
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!