Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Felsefe Tuna Yayınları

10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Tuna Yayınları Sayfa 134

“10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 134 Tuna Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Tuna Yayınları Sayfa 134

4.3. FELSEFİ DENEME YAZMA

4.3.1. FELSEFİ DENEME

Düşünmenin çok çeşitli biçimlerinden biri yazma etkinliğidir. Bir düşünceyi kalıcı olarak ortaya koymanın, geliştirmenin en doğru yollarından biri yazmaktır.

Deneme, herhangi bir konuda kişisel görüş ve düşüncelerin dile getirildiği yazılardır. Üslup ve içerik bakımından alabildiğine özgür metinlerdir, bunların hiçbir sınırlaması yoktur. Amaç, okuyucunun anlatılanlar çerçevesinde düşünmesini sağlamaktır. En önemli özelliği ise yazarın kendisi ile konuşur gibi yazmasıdır. Deneme oldukça içten ve doğaldır. Bu ortam içinde yazar fikirlerini yorumlayarak ortaya koyar.

Başta edebiyat olmak üzere çeşitli alanlarda deneme yazılabilir. Felsefe de bu alanlardan biridir. Edebiyat denemelerinde anlatılanların kanıtlanması amacı yoktur. Felsefe denemelerinde ise edebiyat denemelerinden farklı olarak ileri sürülen görüşlerin kanıtlanması gerekir.

Felsefi denemenin bir başka özelliği sorgulayıcı olmasıdır. Metinde sorgulayıcı noktadan hareketle belirli argümanlar çerçevesinde savunulan düşünceyi temellendirme çabası bulunmaktadır. Ayrıca deneme inandırıcı, düşündürücü, öğretici ve özgün olmalıdır.

Felsefi deneme yazmak, olgunluğa erişmiş bir kişisel bakış açısının kaleme alınmasıdır. Deneme bir yazın türü olarak yazara belli bir serbestlik tanır. Ona fikirlerini ispat etme sorumluluğunu yüklemez. Ancak bir felsefi denemenin bir problem veya problem öbeği etrafında kurgulanmasını, bunun da daha baştan okuyucuya tanıtılmasını zorunlu kılar. Deneme var olan bilgilerin bir özeti veya bilinenin başka bir şekilde ifade edilmesi asla değildir. Felsefi deneme bir anlamda kavramlar arasında daha önce kurulmayan yeni bağlantıların kurulması, yeni bakış açılarının sergilenmesi demektir. Felsefi deneme, farklı kaynaklardan zamanla edinilmiş bilgi, deneyim, çıkarım gibi birikimlerin bütünsellik içerisinde felsefi bağlamından koparılmadan ortaya konulması demektir. Tutarlılık, yaratıcılık ve özgünlük bir denemenin başarısının en önemli ölçütleridir.

Felsefi Deneme Yazımına Yönelik Bazı Öneriler

Problemin ortaya konulmasına yönelik çözümlemenin nasıl yapılacağına dair ipuçları, gidiş yolları kısaca açıklanmalıdır.

Yazar amacını belirgin olarak ifade etmelidir. Problem, yöntem ve amaç belirlendikten sonra problem analizi yapılmalıdır.

Düşüncenin kavramsal temelleri, öncülleri belirtilerek argüman oluşturulmalıdır.

Aynı probleme farklı yaklaşımların eleştirisi yapılmalıdır.

Yazar problemi okuyucuya tanıtmakla da yetinebilir, denemeyi bir sonuç paragrafıyla da sonlandırabilir.

Felsefi deneme bir olmuş bitmişlik içermez aksine yeni felsefi problemlerin ortaya çıkmasına, reflek- siyona, karşı bir denemenin yazılmasına kapı aralar.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Tuna Matbaacılık Yayınları Felsefe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 134 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!