Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Felsefe Tuna Yayınları

10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Tuna Yayınları Sayfa 25

“10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 25 Tuna Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Tuna Yayınları Sayfa 25

1.3. FELSEFENİN İNSAN VE TOPLUM HAYATINDAKİ ROLÜ

Felsefe, evreni, insanı ve değerleri anlamak amacıyla gerçekleştirilen bir araştırma, açıklama çabasıdır. Bu özelliği ile felsefe merak içinde olan ve yaşamı anlamaya çalışan insana yol gösterici işlevini yerine getirmektedir.

İlk çağlarda ilk kez Thales felsefe yoluyla varlıkla ilgili sorulara cevap aramıştır. Daha sonra Sokrates ve Sofistler görüşleriyle bilgi ve ahlak konuları ele alınmaya başlanmıştır. Orta Çağ’da felsefeye Hristiyan inancını akla uygun duruma getirme işlevi yüklenmiştir. Yeni Çağ’da Descartes skolastik düşüncenin egemenliğine karşı çıkmıştır. Ona göre doğru bilgiye ulaşmada akla başvurmak gerekir. 18. yüzyıl “aydınlanma düşüncesi”yle birlikte aklın yanı sıra deneye ve gözleme de önem verilmiş dolayısıyla felsefe, bilime bir anlamda yol gösterici olma işlevini üstlenmiştir.

Ayrıca Fransız Devrimi’ni hazırlayan düşünsel iklimde ve devrim sonrası oluşan siyasal yapıda felsefenin etkili olduğu görülmektedir.

Günümüzde felsefe yalnızca evreni, doğayı ve insanı tanımaya çalışmanın dışında bilime, ahlaka, sanata, dine, siyasete yani insana ilişkin tüm konulara yönelmekte, bir sistem kurmak yerine soruları kendi alanı içinde çözmeye çalışmaktadır. Kısaca günümüzde felsefe, insan düşüncesi ile ilgili tüm etkinliklerde görülmekte ve alanını giderek genişletmektedir.

Toplumların gelişim süreci içinde sanayileşmeyi izleyen dönemde temel üretim ve güç kaynağı, bilgi olmuştur. Felsefe, yapmış olduğu sorgulamalarla bilgiye ulaşmada yol göstericidir. Bilginin yaygın olarak bulunduğu toplumlar “Bilgi Toplumu” olarak adlandırılmaktadır. Bilgi toplumu; günümüzde temel üretim etkeninin bilgi olduğu, bilginin elde edilmesinde ve saklanmasında bilgisayar ve iletişim teknolojilerinden yararlanıldığı bir toplumdur. Dünyada üretilen bilgiye hızlı ulaşmada da yararlanılan bilgisayar teknolojilerinin köklerinde, felsefenin etkili olduğu alanlardan biri olan sembolik mantık bulunmaktadır.

Aklınızda Bulunsun

Bilgi toplumunun temel özelliği bilginin zaman ve mekân boyutlarından sıyrılarak toplumdaki tüm aktörler tarafından ulaşılabilir ve paylaşılabilir olmasıdır. Yeni nesil İnternet teknolojileri, nesnelerin İnterneti, büyük veri, bulut bilişim, birbirleri ile iletişim kurabilen üretim cihazları ve robotlar, yapay zekâlar, akıllı üretim fabrikaları gibi bir çok yeni teknolojik gelişmeyi içine alan bilgi toplumunda bireylerin daha fazla sorgulayıcı, mantıklı ve analitik düşünmeleri beklenmektedir. Bunun yolu da eleştirel düşünme becerisinin kazanılmasından dolayısıyla felsefeden geçmektedir. Aktarılanı koşulsuz kabul eden, sorgulamayan, değişme ve gelişmelere ayak uyduramayan, problemlere çözüm üretemeyen, yanlışları çözemeyen ve geleceğe dair projeksiyonu olmayan, özet olarak bilgi üretmeyen ve onu kullanamayan geleneksel yapıdaki bireylerin günümüz ve gelecek dünyasında yeri bulunmamaktadır.

1.3.1. FELSEFENİN BİREYSEL VE TOPLUMSAL İŞLEVLERİ

İnsanın sadece fizyolojik, maddi ihtiyaçları yoktur; maddi olmayan ihtiyaçları da vardır. Bunların başında meraklarını giderme, öğrenme, evreni ve kendisini anlama ve anlamlandırma istekleri gelir. Bu isteklerin karşılanmasında felsefe önemli bir işleve sahiptir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Tuna Matbaacılık Yayınları Felsefe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 25 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!