Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Felsefe Tuna Yayınları

10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Tuna Yayınları Sayfa 27

“10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 27 Tuna Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Tuna Yayınları Sayfa 27

1.3.2. FELSEFE VE HAYAT İLİŞKİSİ

Uygulayalım

Filozofların ve felsefenin hayata olan etkisiyle ilgili örnekleri inceleyin. Farklı örnekleri araştırıp sınıf ortamında sunum yapınız. Sunum hazırlarken “Filozof kimdir?” uygulamasındaki örnek sunum ölçeğinden yararlanınız.

Platon (MÖ 427 – 347)

Platon, öğretmeni olan Sokrates’in Atinalı yöneticiler tarafından ölüme mahkûm edilmesi karşısında, yeni bir devlet örgütlenmesi önermiştir. Ona göre “İdeal devlette ya yöneticiler filozof ya da filozoflar yönetici olmalıdır.” Platon Devlet adlı eserinde adalet, demokrasi, tiranlık gibi kavramları ele almıştır. Ayrıca bilginin siyasal yönetimde önemine dikkat çekerek siyasete katkıda bulunmuştur.

İbn Sînâ (980 – 1037)

Fıkıh, kelam gibi İslam felsefesi çalışmalarının yanı sıra başta tıp olmak üzere fizik, geometri ve mantık gibi bilimlerle ilgili çalışmalarda bulunmuştur. Tıp bilimi ile ilgili olarak yazmış olduğu “Kanun” adlı eseri uzun süre gerek İslam dünyasında gerekse Batı dünyasında etkili olmuştur.

Roger Bacon (1212-1292)

Bacon, astronomi, fizik ve optik gibi disiplinlerin yanı sıra bilimde yöntem konusunda da çalışmaları olan İngiliz düşünürüdür. Bilgi birikimine yaptığı katkılardan çok, araştırma ve deneysel inceleme yöntemleri üzerinde durması önemlidir.

Desiderius Erasmus (1466-1536)

Yeni Çağ’da ortaya çıkan ve insanı merkeze alan Hümanizm akımının temsilcisidir. Avrupa ülkelerinin ortak sanat ve bilim anlayışının çatısı altında birleşme düşüncesinden hareketle, eğitime büyük önem vermiştir. Günümüzde Avrupa Birliği öğrenci ve öğretmen eğitim ve değişim programlarının “Erasmus” olarak adlandırılması, onun eğitimle ilgili düşüncelerine dayanmaktadır.

Isaac Newton (1642-1727)

Newton evreni büyük bir makine olarak düşünmüştür. Ona göre “Evren tanımlı ve güvenilir güçlerin etkisiyle zamanda ve uzayda matematik kanunlara göre hareket eden kütleler evrenidir.” Newton’un geliştirdiği “Newton Mekaniği Düşüncesi” günümüz mühendislik bilimlerindeki

“Mekanik” ilkelerinin temelini oluşturmaktadır.

Bertrand Russell (Börtrınt Rasıl, 1872-1970)

Russell, Whitehead ile birlikte yazdığı “Matematiğin İlkeleri” adlı eseri ile modern, sembolik mantığa önemli katkılarda bulunmuştur. Sembolik mantık bugün gelişmekte olan bilgisayar teknolojisinin temelinde bulunmaktadır.
Büyük Larousse Sözlük ve Ansiklopedisi

  • Cevap: Özgür düşünce yapısı ile sorgulamayı güçlendirir. – Önsezi yeteneğini geliştirir. – İnsanın başına gelebilecek birçok beladan kurtulma imkanı verir. – Devamlı olarak irdeleyen ve soruşturan bireyler yaratma imkanı sağlar.

10. Sınıf Tuna Matbaacılık Yayınları Felsefe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 27 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
3
unlike
1
love
0
happy
0
clap
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!