Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Felsefe Tuna Yayınları

10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Tuna Yayınları Sayfa 29

“10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 29 Tuna Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Tuna Yayınları Sayfa 29

OKUMA PARÇASI

BİLGELİK SEVGİSİ OLARAK FELSEFE

Bütün zorluğuna ve hatalı olabilme riskine rağmen felsefe, Antik Yunan’dan hareketle söz konusu araştırma türünün ifadesi olarak belli bir biçimde tanımlanabilir. Antik Yunan’daki doğuşunda, merak ve şüphenin önemli bir rol oynadığı söylenen felsefe, bileşik bir sözcük olarak Grekçe “philosophia” sözcüğüyle karşılanmıştır. “Philosophia” sözcüğü, sevmek anlamına gelen “phileo” fiiliyle bilgelik anlamına gelen “sophia” sözcüklerinden türetilmiş olup “bilgelik sevgisi veya hikmet arayışı” anlamını taşır.

Felsefede gündeme gelen, felsefenin aradığı bilgelik de aslında kolay tanımlanabilir bir kavram değildir. Bununla birlikte daha ilk baştan onun kesinlikle çok fazla şey bilme, çeşitli kaynaklardan ansiklopedik bilgiler veya gözlem yoluyla çok sayıda deneyim biriktirme anlamına gelmediğinin kabul edilmesi gerekir. Bilgelik, her şeyden önce belli bir duruşu, belli özellikleri olan entelektüel bir tutumu ifade ettiği için onun pratik olduğu kadar teorik bir yönü de vardır. Buna göre bilgelik, belli bir zihinsel olgunluğa sahip olma anlamına gelir. Sorgulayıcı bir tutumla sahip olunan bilgileri anlamlı ve ilkeli bir hayat doğrultusunda sağlıklı kullanmayı ifade eder ama esas olarak hayatı iyi okuyup doğru ve anlamlı bir şekilde yorumlama anlamı taşır. Demek ki bilgelik sadece bir yaşama sanatı, uygun ya da doğru eylemde bulunmak, aşırılıktan ya da ölçüsüzlükten sakınmak, felaketleri metanetle karşılamaktan ibaret olan bir ahlak kavrayışı ya da moral duruş değildir. Söz konusu pratik tutum olsa olsa bilgeliğin bir sonucu, gerçek anlamıyla hikmete sahip olmanın bir sonucu olmak durumundadır. Bu yüzden bilgelik, aynı zamanda ve çok daha önemlisi, belli bir entelektüel tutumu, olup bitenlerin nedenlerine dair sağlam bir kavrayışı tanımlar; varlığın yapısına ve hayatın anlamına dair derinlikli bir vizyon, eylemlerin ilkeleri ve nihai amaçlarla ilgili kuşatıcı bir düşünüm anlamına gelir. Kısacası veya esas itibarıyla bilgelik, kişinin nereden gelip nereye gittiğini bilebilmesi, kendisine sağlam ve doğru amaçlar koyabilmesi ve hayatıyla eylemlerinin hesabını verebilmesi durumunu ifade eder.

(…)
Söz konusu bilgeliği, Antik Yunan’da olabilecek en iyi şekilde ifade edip açıklayan düşünürlerin Sokrates ile Platon olduğu söylenebilir. Gerçekten de Sokrates, “gençleri baştan çıkarma ve dinsizlik” suçuyla yargılandığı mahkemede yaptığı savunmada, bilgeliğe sahip olan veya onu arayan kişiye filozof derken söz konusu bilgeliği eleştirel tartışma ya da sorgulamadan geçebilen, sorgulayıcı bir sınamayı başarıyla aşabilen bir hikmet olarak ifade eder. Sokrates’in anlatımına göre onun dostlarından biri Delphoi’deki tapınağa gidip kâhine insanların en bilgesinin kim olduğunu sormuş. Kâhinin verdiği “Sokrates” yanıtı kendisine iletildiği zaman Sokrates “bilgeliği bilmediğini bilmekten ibaret olan” biri olarak derin bir şaşkınlık içine düşmüş. İlahi mesajdaki hikmete nüfuz etmek amacıyla da devlet adamları, ozanlar ve zanaatkârlara gitmiş, onların bilgeliklerinin mahiyetini ölçmüş.

Sokrates’in ve ondan çokça ilham almış öğrencisi Platon’un felsefe telakkilerinin bakış açısından bir kimsenin zaman zaman bilgece veya adil ya da güzel bir şey yapmış olması, onun gerçek bilgeliğe sahip olduğu anlamına gelmez. Kişinin her yönü ve bütün dayanaklarıyla temellendirilmiş bir hayata erişebilmesi için onun eylemlerinin, yapıp etmelerinin ve bir bütün olarak da hayatının hesabını, her türlü eleştirel sınama veya sorgulamadan başarıyla geçecek şekilde verebilmesi gerekir.

Sokrates tarafından çizilen filozof resmi ve ifade edilen bilgelik anlayışı, Pythagorasçılar tarafından geliştirilip sonradan Platon tarafından da benimsenen felsefeci imgesiyle tamamen uyumludur. (…)

Ahmet CEVİZCİ Felsefeye Giriş

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Tuna Matbaacılık Yayınları Felsefe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 29 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
love
1
angry
0
happy
0
clap
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!