Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Felsefe Tuna Yayınları

10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Tuna Yayınları Sayfa 38

“10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 38 Tuna Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Tuna Yayınları Sayfa 38

Kanun kelimesi 1. öncülde hukuki norm (yasa) anlamında, 2. öncülde ise bilimsel yasa anlamında kullanılarak geçersiz bir çıkarım yapılmıştır. Öncüller tutarsız ve sonucu desteklemediği için bu örnek safsata olarak değerlendirilmelidir.

2.1.1.4. Tümdengelim, Tümevarım ve Analoji

Akıl yürütmelerin mantığın inceleme konusu olabilmesi için onları günlük dildeki ifade ediliş biçimlerinden arındırmak gerekir. Bir akıl yürütme; kanıtlayan (öncül), kanıtlanan (sonuç) sırasını takip etmelidir. Akıl yürütmede sonucun öncül veya öncüllerden zorunlu olarak çıkmasına geçerlilik denir. Öncül veya öncüllerin sonucu zorunlu kılamaması durumuna ise geçersizlik denir. Bu sebeple bir akıl yürütmede yer alan önermelerin doğruluk değerleri ile yani doğru ya da yanlış olmalarıyla akıl yürütmenin geçerliliği arasında bir ilişki yoktur.

Akıl yürütmeler üç tür içinde ele alınır.

1. Tümdengelim (dedüksiyon, dedüktif akıl yürütme)
2. Tümevarım (endüksiyon, endüktif akıl yürütme)
3. Analoji (analojik akıl yürütme)

1. Tümdengelim (Dedüksiyon)

Tümdengelim, tümel bir önermeden tümel bir önermeyi ya da tümel bir önermeden tikel önermeyi çıkaran akıl yürütme yoludur. Bu akıl yürütmede öncüller doğru ise sonuç önermesi zorunlu olarak doğrudur. Mantığın ve matematiğin kullandığı akıl yürütme türü tümdengelimdir. Matematikte üçgenin iç açıları hesaplanırken her üçgenin iç açılarının toplamı 180 derecedir tümel yargısından hareket edilir. Tümdengelim klasik mantıkta (Aristoteles mantığı) sözel olarak aşağıdaki örnekteki gibi ifade edilir.

Tümdengelim de sonuç önermesi öncüllerin içinde örtük olarak zaten vardır. Tümdengelim modern mantıkta (sembolik mantık) sembollerle 39. sayfada gösterildiği şekilde ifade edilir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Tuna Matbaacılık Yayınları Felsefe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 38 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!