Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Felsefe Tuna Yayınları

10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Tuna Yayınları Sayfa 41

“10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 41 Tuna Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Tuna Yayınları Sayfa 41

Aşağıdaki metni okuyarak verilen soruları cevaplayınız.

Sonucun öncüllerde bildirileni aşan bir genelleme niteliği taşıdığı akıl yürütme türüne endüksiyon, endüktif akıl yürütme veya tümevarım denir. Endüksiyonda dedüksiyonun tersine bir çıkarım değil, bir varım söz konusudur. Yani burada “tümden gelme” veya “tümden tüme geçme” değil, “tüme varma” karşımızdadır. Endüksiyonda sonuç önermesini bir genelleme kılan yön ise sonuç önermesinin öncüllerin içeriğini aşan bir kapsama sahip olmasıdır. Endüksiyonda A ve B gibi iki olgu ve olay; birinci, ikinci, üçüncü ve giderek n’inci defalar bir arada saptanır ve buradan A ile B’nin hep bir arada oldukları sonucuna varılır.

Endüksiyonda bazı olgu, olay ve nesnelerin bir arada bulunmalarından, birlikteliklerinden hareketle o olgu, olay ve nesnelerin bütünü hakkında bir sonuca varılmaktadır. Dolayısıyla endüksiyon bir varımdır ama “tüm”e hiçbir zaman varamayan bir akıl yürütme türüdür. Bu nedenle “dedüksiyon” için “tümdengelim” teriminin tam karşılık olamayacağını belirtmiş olmamız gibi “endüksiyon” için “tümevarım” teriminin de tam karşılık olamayacağını belirtmemiz gerekmektedir. Bununla birlikte klasik mantıkta Aristoteles’te tümevarım veya biçimsel tümevarım adlarıyla da anılan ve öncüllerin sonucu kılar gibi göründüğü bir endüksiyon türüne de rastlamaktayız.

Sorular

1. Tümevarım ve tümdengelim arasındaki temel fark nedir?

  • Cevap: Tümevarımsal akıl yürütme, belirli bir sonuca ulaşmak için birden fazla öncülün birleştirildiği mantıksal bir süreçtir. Tümdengelimli akıl yürütme ise tümevarımsal akıl yürütmenin tam tersidir. Birden çok öncülün uyumluluğuna dayalı bir sonuç çıkarmayı içerir. En önemlisi, tümevarımsal akıl yürütme, belirli öncüllerden genel bir sonuca hareket ederken, tümdengelimli muhakeme genel önermelerden belirli bir sonuca doğru hareket eder. Bu, tümevarımlı ve tümdengelimli akıl yürütme arasındaki temel farktır.

2. Tümevarımda ulaşılan sonuç neden zorunlu değildir?

  • Cevap: Çünkü , olasılıklı bir akıl yürütme yöntemidir. Tümevarım özel yargıdan genel bir yargıya ulaşmaktır, örneğin: “Ben iki ayaklıysam diğer insanlar da iki ayaklıdır.” veya “Karşıdaki ormanda çam ağacı varsa diğer tüm ormanlarda çam ağacı vardır.” Fakat tümevarımda her zaman doğruluk payı yüzde yüz değildir, çam ağacı örneği gibi çünkü her ormanda çam ağacı bulunmaz. Bu nedenle tümevarımda sonuç zorunlu değildir.

10. Sınıf Tuna Matbaacılık Yayınları Felsefe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 41 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!