Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Felsefe Tuna Yayınları

10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Tuna Yayınları Sayfa 44

“10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 44 Tuna Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Tuna Yayınları Sayfa 44

2.1.1.5. Tutarlılık ve Çelişiklik

Tutarlılık, en geniş anlamıyla akıl ve mantık ilkelerine uyumlu olma durumunu anlatan bir kavramdır. Tutarlılık bir akıl yürütmede argümanı oluşturan öncül önermelerin birbiriyle çelişmemesi, birbirini desteklemesi, birlikte doğru olması hâlidir. Tutarlılık; önermelerin, olayların, olguların ve kavramların diğer önerme, olay, olgu ve kavramlarla ilişkilerinde taşıdıkları doğruluk değerleri üzerinden yargılarımızın, elde ettiğimiz sonuçların geçerliliğini belirlemede kullanılan bir ölçüttür.

Çelişiklik, özne ve yüklemi aynı olup nitelik ve nicelik bakımından birbirinden farklı olan iki önermeden biri doğru ise diğerinin zorunlu olarak yanlıştır. Her ikisinin aynı anda doğru ya da her ikisinin aynı anda yanlış kabul edilmesi çelişkidir.

Örnekteki önermeler hem nitelik hem nicelik bakımından farklıdır. Önermelerden ilki doğruysa ikincisi zorunlu olarak yanlış olmalıdır. İlki yanlışsa ikinci önerme zorunlu olarak doğru olmalıdır. Bu durum mantık dilinde çelişiklik olarak ifade edilir. Çelişiklik tümel olumlu bir önerme ile tikel olumsuz bir önerme arasında (Örnek 1) ya da tümel olumsuz bir önerme ile tikel olumlu bir önerme (Örnek 2) arasında olur.

2.1.1.6. Gerçeklik ve Doğruluk

Gerçeklik varlık alanıyla ilgili bir kavramdır, var olan her şeydir. Bilim ve felsefe farklı gerçeklikleri konu alır. Bilimde gerçeklik insan zihninden bağımsız, deneye konu olan maddesel varlıklardır. Felsefe de ise zihinden bağımsız gerçekliklerin yanı sıra zihne bağlı olan, gerçekliklerde bulunur. Kedi, çiçek bilime konu olan gerçeklik; matematik sembolleri, şekiller zihinsel gerçekliğe örnek verilebilir.

Doğru, bir bilgi yargısıdır. Gerçekliği bilmek isteyen insanın gerçek hakkında ileri sürdüğü iddialar, tezler, görüşler gerçek olana uygun olduğu sürece doğru değeri alır. Gerçekliğe uymaz ise yanlış değeri alır.

Örnek

Hava, su, ateş, toprak birer gerçeklik iken;
Yazın hava sıcaktır.
Su akışkan bir maddedir.
Ateş yakıcıdır. Yargıları “doğru”ya birer örnektir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Tuna Matbaacılık Yayınları Felsefe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 44 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!