Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Felsefe Tuna Yayınları

10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Tuna Yayınları Sayfa 47

“10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 47 Tuna Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Tuna Yayınları Sayfa 47

2.2. DÜŞÜNME VE AKIL YÜRÜTMEDE DİLİN ÖNEMİ

Dil, düşüncenin dolayısıyla felsefenin aracısı ve taşıyıcısıdır. Dil, düşüncenin sözcüklere dökülmüş biçimidir. Bu, dolaysız bir ilişkidir. Düşünce ve kavramlar zaten sözcüklerin ötesinde bir yerde değildir, onun kendisidir. Sözcük dağarcığımız düşünmeyi, düşünme süreci sözcük dağarcığımızı çoğaltır. Bir dilin kavramları ne kadar zengin ise o dilin felsefesi de o kadar zengindir.

Düşünce aynı zamanda soyut bir kavramdır, onu yalnızca dil ile belli bir somut şekle dönüştürmek mümkündür. Dil, bu yüzden düşüncenin kalıbıdır ve soyut kavramları ancak dil ile somutlaştırabiliriz. Dil, bir taraftan düşünce sonucu meydana gelirken kendisi de düşünceyi oluşturmaktadır.

Uygulayalım

Aşağıdaki metni okuyarak soruları cevaplayınız.

Dil, insanlar arası iletişimin nesnel yanını oluşturur. “Dil, dil yetisinin birey dışında kalan toplumsal bölümüdür. Birey tek başına onu ne yaratabilir ne de değiştirebilir. Oysa bu genel, nesnel, bireye sunulmuş, toplumsallığı ağır basan yapıyı başka deyişle dili; konuşan birey, kendisince yeni bağlantılar kurarak yeniden yaratıyor; artık bu yaratılan yeni yapı sözdür, söylemdir. Birey, nesnel dil aracılığıyla son derece değişik bağıntıları içeren öznel söylemini kurar. “Bir yandan konuşmada ya da söylemde sözcükler, birbirlerine bağlanmalarından ya da zincirlenmelerinden ötürü dilin çizgiselliğine dayanan bağıntılar kurarlar. (…) Bir yandan da aralarında ortak bir yön bulunan sözcükler konuşma dışında çağrışım yoluyla bellekte birbirine bağlanır. Böylece son derece değişik bağıntıları içeren öbekler oluşur.” Bireylerin dili her kullanımlarında yaptıkları gibi felsefede de belli bir dizgesi, söylem biçimine getirilir. Genellikle dil olgusu bakımından bütünüyle dil özsel olanı oluştururken dilin bireysellikler çerçevesinde şu ya da bu içerikle oluşturulması, yeni bağıntıların kuruluşu dilin söylem hâline gelmesini sağlar; söylemin yolunu açar; böylece aynı dil düzleminde rastlantısal / ilineksel yapılar yani bireysel olan yapılar, sözler, söylemler oluşur.

Dilin zenginliği, dilde var olanların düşünmede ve dış dünyada var olanlar arasında yoğun ilişki ağları kurmasıyla ancak mümkündür. Dilin zenginliği, kurulabilme olanağı olan her türlü biçimsel ilişkiyi içermesidir; tüm biçimsel gizli gücü dil içinde taşır ancak söylem ya da söylemler bunların bir bölümünü gerçekleştirir. Dilin tüm biçimsel olanaklarını bir tek söylem gerçekleştiremez. Her söylemin yaratıcısı, yapıcısı düşünen tek bir öznedir. Ama tümüyle dili karşılayan bir öznenin varlığı mümkün değildir. Tek bir özne, var olan, dil, düşünme arasındaki ilişkiyi, ilişkileri kendince kurar ve bunu ancak söyleminde dile getirir, somutlaştırır.

Dil, dış dünyadakiyle dolaylı, zihindeki var olanla doğrudan ilişki kurar ve düşünenin tasarımlarını, tasarlayış biçimlerini söylem olarak yansıtmasında, yeniden kurmasında aracılık eder. Dış dünyadaki var olan, düşünmede ve dilde var olan, bir biçim olan ve dilin kendisi söylemin aracı ortamıdır. Söylem bunların dolaşımında kurulur, oluşturulur.

Betül ÇOTUKSÖKEN – Felsefi Söylem Nedir? (Düzenlenmiştir.)

Sorular

1. Felsefi söylemde dil ne işe yarar?

  • Cevap: Felsefi söylemde dil, düşünceleri ve fikirleri açık ve anlaşılır bir şekilde ifade etmek için kullanılır. Felsefi tartışmalar genellikle kompleks konuları ele alır ve bu nedenle dil, düşünceleri ve fikirleri açık ve anlaşılır bir şekilde ifade etmeyi kolaylaştırır. Ayrıca, dil, felsefi tartışmalarda argümanların yapısını ve geçerliliğini değerlendirmek için de önemlidir.

2. Dil, iletişimi sağlamada yeterli midir?

  • Cevap: Dil, iletişimi sağlamada yeterli değildir. Dil, iletişimde önemli bir araçtır ve iletişimin temelini oluşturur, ancak yalnızca dil kullanılarak tam anlamıyla iletişim sağlanamaz. Örneğin, birisi bir dil konuşmıyorsa veya dil yetersizse, anlaşılmayabilir ve bu iletişimi engeller. Ayrıca, dil sadece kelime ve cümlelerden oluşur ve bu nedenle düşüncelerin tam olarak ifade edilemediği durumlar olabilir. Bu nedenle, dil yalnızca iletişimi sağlamada yeterli değildir ve diğer araçlar ve yöntemler de kullanılır.

3. Dil ve düşünme arasında nasıl bir ilişki vardır?

  • Cevap: Dil ve düşünme arasında çok yakın bir ilişki vardır. Dil, düşünmeyi ifade etmek ve açıklamak için kullanılır ve düşünceleri dil ile ifade etmeyi gerektirir. Ayrıca, dil, düşünmeyi kısıtlamaya veya zorlamaya da yol açabilir. Örneğin, bir dilin kelime hazinesi sınırlı olabilir ve bu nedenle bazı düşüncelerin ifade edilememesi olasıdır. Bu nedenle, dil ve düşünme arasında çok yakın bir ilişki vardır ve dil, düşünmeyi ifade etmek ve açıklamak için kullanılır.

10. Sınıf Tuna Matbaacılık Yayınları Felsefe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 47 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!