Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Felsefe Tuna Yayınları

10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Tuna Yayınları Sayfa 48

“10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 48 Tuna Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Tuna Yayınları Sayfa 48

2.2.1. DİL VE DÜŞÜNCE

Dil insanların duygu ve düşüncelerini anlatmak ve anlamak için kullandıkları karmaşık bir sistemdir. El, baş, kaş, göz ve benzeri organlarla, jest ve mimiklerle ya da ışık, simge, işaret ve benzeri sembollerle de bir takım duygu ve düşünceler ifade edilebilir. Fakat en mükemmel “anlatma” aracı dildir.

Karmaşık bir varlık olan insanı diğer canlılardan ayıran temel özelliklerden biri dildir. İnsan doğuştan konuşma potansiyeline sahiptir. Ancak dil doğuştan bilinir şey değildir. İnsan içine doğduğu kültür ikliminde ait olduğu toplumun dilini uzunca bir süreç içerisinde öğrenir. Buna ana dili denir. Bir düşünce ve konuşma aracı olarak dil, felsefenin ele aldığı temel konulardan biridir. Bu çalışmalar dil felsefesi adı altında bir felsefe disiplini olarak giderek önem kazanmaktadır. Dil sadece bir ifade aracı değil, düşüncenin oluşumunun yapı taşıdır. Düşünceler dil ile yeniden biçimlenir, yeniden üretilir başka formlara bürünerek çoğalır ve dallanırlar. Düşünce ile dil birbirini sürekli değiştirir, geliştirir ve dönüştürür. Düşüncenin ürettiği yeni kavramlar dili zenginleştirir. İnsandan önce doğa ve doğal varlıklar vardı, onların bir ada ihtiyaçları yoktu. Ta ki insan tarih sahnesine çıkıncaya kadar. İnsan ilkin doğal varlıklara adlar vererek sonra aynı sözcükten aynı şeyi anlamak suretiyle dilde ortaklaşmaya başladı. Çünkü varlıkları tanımak onları adlandırma ile başlar. Yapay varlıklar, insan ürünü olan aletler için de bu böyledir. Zihinde tasarlanan, düşünülen bir şey gerçekliğe dönüştürüldüğü zaman bu nesneye yeni bir ad verilir. Bu da yeni bir kavramın oluşması dolayısıyla dilin zenginleşmesi demektir.

Tartışalım

Aşağıdaki fıkrayı ve Platon’un sözünü okuyarak sonra konuşmanın mı (dilin), düşünmenin mi önceliği olduğunu tartışınız.

Filozofumuz Diyor ki: Platon “Düşünme, sessiz bir konuşmadır.” derken dile öncelik vermiştir.

Nasrettin Hoca hindisini satmak için kasaba pazarına gider. Pazarda dolaşırken tüyleri renkli, parlak ve irice gagaya sahip bir kuş görür ve merak ederek sahibine sorar:

— Bu kuşun adı nedir?
— Papağan.
— Peki kaça satıyorsun?
— On altın.
— Neden bu kadar pahalı?
— Bu kuş konuşur, dili var.
— O zaman benim hindim 20 altın eder.
— Hindinin ne özelliği var?
— Benim hindim senin papağanından daha önemli bir iş yapar, düşünür.

  • Cevap: Düşünme, dilin önünde önemlidir ve dil, düşünmenin ifade edilebilmesi için kullanılır. Bu fıkradaki Nasrettin Hoca, hindisinin düşünebildiğini söyleyerek papağanın sadece dil becerisiyle satılmasına itiraz etmektedir. Platon da, “Dil, düşüncenin önünde önemlidir ve dil, düşünmenin ifade edilebilmesi için kullanılır” demiştir. Bu nedenle, dilin ve düşünmenin önceliği konusunda görüş olarak, düşünmenin dilin önünde önemlidir ve dil, düşünmenin ifade edilebilmesi için kullanılır.

10. Sınıf Tuna Matbaacılık Yayınları Felsefe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 48 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!