Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Felsefe Tuna Yayınları

10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Tuna Yayınları Sayfa 55

“10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 55 Tuna Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Tuna Yayınları Sayfa 55

2. ÜNİTE DEĞERLENDİRME SORULARI

A. Aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Tümdengelim ve tümevarım akıl yürütmeleri arasındaki farklar nelerdir?

  • Cevap: Tümdengelim, birkaç önermenin birbirleriyle uyumlu olup olmadıklarının incelenmesidir. Bu yöntem, önermelerin doğruluğunu sınamak için kullanılır. Önermeler birbirleriyle uyumluysa, tümdengelim yöntemi kullanılarak doğrulanır ve bir önermeye dayanarak diğer önermeler de doğrulanır. Tümevarım ise birkaç önermeyi birbirleriyle uyumlu hale getirerek yeni bir önerme üretme işlemine denir. Bu yöntem, önermeler arasındaki çelişkileri gidermeyi amaçlar.

2. Gerçeklik ve doğruluk felsefenin hangi alanları ile ilgili kavramlardır?

  • Cevap: Gerçeklik ve doğruluk, epistemolojik (bilgi bilimi) ve metafizik (varoluş bilimi) felsefenin kavramlarıdır. Gerçeklik, varolanın gerçek olup olmadığını inceler. Doğruluk ise, bir önermenin gerçeği yansıtıp yansıtmadığını belirler. Bu kavramlar, insanların düşüncelerinin ve bilgilerinin doğruluğunu sınamaya yöneliktir.

3. Kavram bilgisinin bir dilin öğrenilmesindeki önemini açıklayınız.

  • Cevap: Kavram bilgisi, dil öğrenimi sırasında kelime ve ifadelere anlamlarının yanı sıra kullanım koşullarının da bilinmesini gerektirir. Bu sayede dilin doğru bir şekilde kullanılması ve anlaşılması sağlanır. Örneğin, kelime anlamlarını bilmemekle birlikte dilin gramer kurallarını öğrenmiş bir kişi, dilin doğru kullanılmadığı bir cümleyi anlayabilir ancak cümlenin anlamını tam olarak kavrayamayabilir. Bu nedenle, dil öğrenimi sırasında kavram bilgisinin önemi büyüktür ve dilin doğru bir şekilde kullanılmasını ve anlaşılmasını sağlar.

4. Düşüncenin oluşturulmasında kavramların birbiriyle ilişkilendirilmesi, temellendirme için neden önemlidir?

  • Cevap: Düşüncenin oluşturulmasında, kavramlar arasındaki ilişki ve bu ilişkinin doğru bir şekilde temellendirilmesi, insanların düşüncelerini anlamaya, yorumlamaya ve değerlendirmeye yardımcı olur. Birbiriyle ilişkilendirilmiş kavramlar, insanların bir konu hakkında düşüncelerinin daha da açık ve net hale gelmesine yardımcı olur. Aynı zamanda, kavramların birbiriyle ilişkilendirilmesi ve temellendirilmesi, insanların düşüncelerini daha tutarlı ve mantıklı hale getirir. Bu da insanların düşüncelerini daha iyi anlatabilmelerine ve başkaları tarafından daha kolay anlaşılabilir hale getirir.

B. Aşağıdaki ifadelerde noktalı yerleri verilen kavramlardan uygun olanlarıyla tamamlayınız. Gerekirse kavramlara uygun ekler getirebilirsiniz.

  • Cevap:

1. Felsefi görüşler oluşturulurken izlenen akıl yürütme yöntemlerinin belirlenmesi, bunların gerekçelendirmesi ve bir argümana dönüştürülmesine felsefi temellendirme denir.

2. Her önerme biçimsel olarak özne, yüklem ve bağ oluşan üç ögeyi barındırmak zorundadır.

3. Yargı bildiren cümlelere önerme denir.

4. Bir önermenin niceleyicisi, yargısına konu olan öznelerin hepsini kapsıyorsa bu önerme niceliği bakımından tümel, bazılarını kapsıyorsa tikel önermedir.

5. Bilinen bir nesne ya da olmuş bitmiş bir olay veya durum hakkında verilen bir yargının benzer durumlarda da geçerli olabileceğini varsayan akıl yürütme biçimine analoji denir.

6. Nesnelerin zihindeki tasarımlarına kavram denir.

7. Görülen çınar ağacı gerçeklik çınar ağacının yüz yaşında olduğunu iddia etmek ise doğruluk kavramıyla açıklanır.

8. Tek tek olaylardan hareket ederek genel yargılara ulaşmada kullanılan yöntem tümevarım yöntemidir.

C. Aşağıdaki ifadeler doğru ise ifadelerin başındaki kutucuklara “D”, yanlış ise “Y” yazınız.

  • Cevap:

(D) 1. Önermeler felsefi bir argümanın kanıtlanması için kullanılan yargılardır.

(Y) 2. Argümanlar doğruluğu apaçık belirli olan yargılardır.

(Y) 3. Genelden özele ya da tümelden tikele doğru yapılan akıl yürütme biçimine tümevarım denir.

(D) 4. Doğru bilgi, objesine uygun olan bilgidir.

(D) 5. “Her bilim insanı doğru bilgiyi arayandır.” önermesi tümel olumlu bir önermedir.

10. Sınıf Tuna Matbaacılık Yayınları Felsefe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 55 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!