Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Felsefe Tuna Yayınları

10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Tuna Yayınları Sayfa 60

“10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 60 Tuna Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Tuna Yayınları Sayfa 60

Uygulayalım

Aşağıdaki metni okuyup soruları cevaplayınız.

Varlık hem bilimin hem de felsefenin ele aldığı bir konudur. Ancak bilim ile felsefenin varlık konusuna yaklaşımları ve konuyu ele alış biçimleri farklıdır.

Bilim “Varlık var mıdır?” sorusunu sormaz, varlığın her durumda var olduğunu kabul ederek çalışmalarını sürdürür. Doğa bilimleri zihinden bağımsız var olan gerçek (reel) varlıkları ele alırken formel bilimler insan zihnine bağlı, düşünsel (ideal) varlıkları ele alır. Oysa felsefe “Varlık var mıdır?” sorusuna da cevap arar.

Bilimle felsefenin varlığı ele alışlarındaki bir başka farklılık ise yaklaşım biçimleridir. Bilim, varlığı kısımlara ayırarak araştırır. Örneğin biyoloji canlıları, sosyoloji toplumları, matematik ise sayıları inceler. Felsefe ise varlığı bir bütün olarak ele alır. Bu açıdan felsefenin varlığa yaklaşımı bütüncüldür, bilimin ise indirgemecidir.

Bilimin varlığı deneye dayalı bilimsel yöntemle, felsefenin ise yalnızca akıl ve düşünce yolu ile açıklamaya çalışması ikisi arasındaki bir başka farkı gösterir.

Sorular

1. Bilim insanı ile filozofun varlığı ele alışları arasındaki farklılıklar nelerdir? Maddeler hâlinde yazınız.

  • Cevap: Bilim insanı ile filozofun varlığı ele alışları arasındaki farklılıklar şunlardır:

Bilim, varlığın her durumda var olduğunu kabul ederek çalışmalarını sürdürürken, felsefe “Varlık var mıdır?” sorusuna da cevap arar.

Bilim, varlığı kısımlara ayırarak araştırırken, felsefe varlığı bir bütün olarak ele alır.

Bilim, varlığa deneye dayalı bilimsel yöntemle ulaşmaya çalışırken, felsefe yalnızca akıl ve düşünce yolu ile açıklamaya çalışır.

2. Bilimde varlık hakkında bilgiye ulaşmak için hangi yöntemden yararlanılır?

  • Cevap: Bilimde varlık hakkında bilgiye ulaşmak için deneye dayalı bilimsel yöntemden yararlanılır.

3. Felsefenin varlığı bütün olarak ele alması ne demektir?

  • Cevap: Felsefenin varlığı bütün olarak ele alması, varlığı sadece belli kısımlarına değil, tümüne odaklanarak araştırmayı ve açıklamayı hedeflediği anlamına gelir. Bu açıdan, felsefe varlığı bütüncül bir bakış açısıyla ele almayı amaçlar.

4. Görsellerden hangisi bilimin konusu içindedir? Neden? 

  • Cevap: 1. görsel bilimin konusu içindedir çünkü gerçek varlıktır. Gerçekler bilimin konusu olabilir hayali unsurlar bilimin konusu içinde olamaz.

10. Sınıf Tuna Matbaacılık Yayınları Felsefe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 60 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
clap
1
love
0
happy
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!