Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Felsefe Tuna Yayınları

10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Tuna Yayınları Sayfa 61

“10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 61 Tuna Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Tuna Yayınları Sayfa 61

18. yüzyılda Kant metafiziği eleştirmiştir. Ona göre metafizik duyularla algılanamayan varlıklarla ilgili olduğundan geçerli bilgi vermez.

18. yüzyılda varlık alanı için “ontoloji” kavramını ilk kullanan düşünür Christian Wolff’tur (Kıristiyan Vulf, 1679-1754). Sözlük anlamı varlık bilimi olan ontoloji, genel olarak varlığı ele alan bir disiplindir. Günümüz ontolojisi incelemelerini fenomenler üzerinden yapmaktadır.

19. yüzyılda Hegel gibi Alman idealizmini temsil eden filozoflar yeniden metafizik felsefe sistemleri kurmuşlardır.

20. yüzyılda Nikolai Hartmann (Nikolay Hartman, 1882-1950) “yeni ontoloji” adıyla bir varlık felsefesi ortaya koymuştur. Bu çalışmalarıyla klasik metafiziği sona erdirmeye çaba göstermiştir.

3.1.1.1. Varlık Felsefesinin Soruları

Uygulayalım

Aşağıdaki metni ve filozofların sözlerini okuyup soruları cevaplayınız.

Bugün pek çok insan, her şeyin bir zamanlar yoktan var olması gerektiğine inanıyor. Eski Yunanlarda ise böyle bir düşünce pek yaygın değildir. Onlar “bir şeylerin” hep var olmuş olduğundan hiç şüphe etmiyorlardı nedense? Dolayısıyla varlığın yoktan nasıl var olduğu, onlar için bir sorun değildi. Buna karşın Yunanlar; suyun yaşayan bir balığa, toprağın rengarenk bir çiçeğe, bir zigotun bir bebeğe, bir bebeğin bir yetişkine, maddenin başka bir maddeye nasıl dönüştüğünü merak ediyorlardı. Tüm İlk Çağ Yunan filozoflarının bu konuda üzerinde anlaştığı nokta, bütün bu değişimlerin arasında değişmeden kalan bir özün (arkenin), her şeyin ondan gelip ona döndüğü bir şeyin olması gerektiği düşüncesidir. Bu düşünceye nasıl vardıklarını bilemiyoruz.

Jostein GAARDER (Costeyn GARDIR) Sofi’nin Dünyası (Düzenlenmiştir.)

1. İlk Çağ’da felsefenin konusu neden “varlık” olmuştur?

  • Cevap: İlk Çağ’da felsefenin konusu, “varlık” olmuştur çünkü Yunan filozofları, her şeyin bir zamanlar yoktan var olması gerektiğine inanmıyorlardı. Onlar, varlığın hep var olmuş olduğundan hiç şüphe etmiyorlardı. Dolayısıyla, varlığın yoktan nasıl var olduğu, onlar için bir sorun değildi. Bunun yerine, suyun yaşayan bir balığa, toprağın rengarenk bir çiçeğe, bir zigotun bir bebeğe, bir bebeğin bir yetişkine ve maddenin başka bir maddeye nasıl dönüştüğünü merak ediyorlardı.

2. Varlık ve var olan tanımlanabilir mi? Varlık ve var olan aynı şey midir?

  • Cevap: Varlık, felsefenin temel kavramlarından birisidir. Var olan ya da var olduğu söylenen şey, varlık kavramının içeriğini oluşturur. İlk olarak Elea okulu’nun öncüsü Parmanides tarafından kullanıldığı sanılmaktadır. Farklı felsefe okullarında ya da akımlarında farklı anlam katmanların ele alınmakta ve tanımlanmaktadır. Öznel ve nesnel varlık tanımları söz konusudur ve bu varlık kavramı özellikle varlık teorisinde (ontoloji de) temel bir rol oynar.

10. Sınıf Tuna Matbaacılık Yayınları Felsefe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 61 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
confused
1
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!