Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Felsefe Tuna Yayınları

10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Tuna Yayınları Sayfa 62

“10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 62 Tuna Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Tuna Yayınları Sayfa 62

Varlık, yazılı kaynakları bulunan Mısır ve Mezopotamya gibi ilk uygarlıklardan itibaren insanların merak ettiği bir konu olmuştur. Varlığın felsefenin ele aldığı konular içine girmesi ise Antik Yunan düşünce ortamında gerçekleşmiştir.

Varlık, felsefenin konusu olduktan sonra önceki sorulara yeni sorular eklenmiştir. Bu sorulara farklı filozoflar farklı cevaplar vermişlerdir. Örneğin “Varlık var mıdır?” sorusuna bazı filozoflar “Vardır.” bazıları “Yoktur.” cevabını vermişlerdir. Yine “Varlığın mahiyeti nedir?” sorusuna da “madde”, “düşünce”, “oluş” “fenomen” gibi cevaplar verilmiştir.

Görüldüğü gibi felsefenin temel özelliklerinden olan “cevaplardan çok soruların önemli olduğu” yeniden vurgulanmaktadır.

Varlık felsefesinde hem ontolojik hem de metafizik alanda çeşitli sorular bulunmaktadır. Bu soruların başlıcaları şunlardır: Varlık nedir? Varlığın ana maddesi nedir? Varlık var mıdır? Evrende bir amaçlılık var mıdır? Varlığın temel ilkeleri nelerdir?

Varlık Var Mıdır?

“Varlık var mıdır?” sorusuna iki farklı cevap verilmiştir. Bunlardan biri varlığın olmadığını savunan Nihilizm (Hiççilik), diğeri varlığı kabul eden realizmdir (gerçekçilik).

Nihilizm

Nihilizm varlık alanında, varlık-yokluk, gerçeklik-gerçek dışılık türünden bütün ayrımları reddeden bir görüştür. Ayrıca bilgi ve değer alanında da doğru-yanlış, iyi-kötü ayrımlarını reddeder. Kökleri İlk Çağ’da Gorgias’a (MÖ 483-375) kadar dayanır. Gorgias’a göre hiçbir şey var değildir, var olsaydı da bilinemezdi, bilinseydi bile başkasına aktarılamazdı.

Doğu felsefesi içinde varlık konusunda nihilist sayılabilecek Taoculuk gibi düşünceler yer almaktadır. Temel iddiası, aldatıcı dünyanın varlıktan yoksun olduğudur. Lao Tse’ye göre aynı zamanda yol ve akıl anlamına gelen Tao mutlak varlıktır. Tao cisimsiz, hareketsiz ve sonsuzdur. Açıklanamaz, adlandırılamaz ve tanımlanamaz.

Aklınızda Bulunsun

Taoculuk MÖ 6. yüzyılda ortaya çıkmıştır. Kurucusu Lao Tse, ilkelerin bulunduğu kitap ise “Çuang Tseu”dur.

Realizm

“Varlık var mıdır?” sorusuna “Evet, vardır.” cevabını veren görüştür. Genel olarak hem zihinden bağımsız varlıklar hem de zihne bağlı varlıklar “var olan” olarak kabul edilir.

3.1.1.2. Varlığın Mahiyeti

“Varlık var mıdır?” sorusuna verilen “Varlık vardır.” cevabı, varlığın mahiyeti yani varlığın ne türden olduğu sorununu ortaya çıkarmaktadır. Thales’ten itibaren varlığın mahiyeti sorusuna farklı açıklamalar getirilmiştir.

Varlığı “oluş” olarak kabul edenler, varlığın durağan ve statik değil; dinamik ve değişen bir yapısı olduğunu savunurlar. Bu yaklaşımın temsilcileri İlk Çağ’da Herakleitos, 20. yüzyılda ise Alfred North Whitehead’dir (Alfret Nort Waythed 1861-1974).

Herakleitos’a göre varlık sürekli değişme içindedir yani “oluş”tur. Sürekli değişim içinde bulunan varlığın ana maddesi ise “ateş”tir. Ateş bir taraftan var olurken bir taraftan da yokluğa doğru gitmektedir. Her şey ateşten…

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Tuna Matbaacılık Yayınları Felsefe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 62 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!