Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Felsefe Tuna Yayınları

10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Tuna Yayınları Sayfa 64

“10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 64 Tuna Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Tuna Yayınları Sayfa 64

Uygulayalım

Aşağıdaki metni okuyup metinden hareketle soruları cevaplayınız.

TELEOLOJİK ARGÜMAN

“Düzen ve amaç argümanı” olarak da bilinen teleolojik argüman da tıpkı kozmolojik argüman gibi deneyime dayanan bir argümandır. O, aynı zamanda bir analojiye yani insan tarafından imal edilmiş saat benzeri nesnelerle doğal dünya arasında kurulan bir benzerlik ilişkisine dayanır. Ve saati meydana getiren çok sayıda küçük parçanın kendi başına düzen kazanamaması, saatin ortaya çıkışı için bu parçalara bir amaca göre düzen verecek bir saatçiye ihtiyaç duyulması gibi argüman doğal dünyadaki düzenden sorumlu olan bir ilahi saatçinin varolduğunu öne sürer. Çünkü nerede bir düzen var ise orada bir düzen vericinin olması gerekir.

Argümanın temel adımları şöyle sıralanabilir:

1. Dünyada varoluşlarına tanık olduğumuz her şeyde bir düzen görmekteyiz. Argümanın bakış açısından doğa, gerçekten de yalnızca bir rastlantısal olaylar bütünü, salt bir rastlantılar toplamı olmayıp düzenli bir varlık alanı meydana getirir. Gezegenler yörüngelerinde düzenli bir biçimde hareket etmektedir. Toprağa ekilen bitkiler düzenli bir biçimde gelişmekte ve karmaşık yapılara dönüşmektedir.

2. Varlıklarda görülen düzen, belli amaçlara hizmet etmekte ve evrende hayatın devamını sağlamaktadır. Gerçekten de söz konusu argümanı öne sürenler, doğaya ve dünyadaki şeylere ilişkin en üstünkörü bir incelemenin bile her varlığın belli bir işlevi yerine getirdiğini göstermek için fazlasıyla yeterli olduğunu belirtirler. Canlı ya da cansız her şeyin ve doğanın bütününün de belli bir amacı vardır. Örneğin insanın gözünü inceleyecek olursak eğer ondaki çok küçük parçacıkların gözün görme işlevini yerine getirebilmesi için nasıl bir araya getirilmiş ve düzenlenmiş olduğunu görebiliriz.

3. Ne düzen ne de amaç kendi başına ortaya çıkamaz. Yani varlıklar kendi kendilerine bir düzen ve amaç seçme imkânına sahip değildir. Hele hele çeşitli varlık düzeylerinde yer alan şeylerin bir araya gelmeleri, birtakım altsistemler oluşturmaları ve nihayet söz konusu altsistemlerin de sonunda evren gibi âdeta “organik” diye nitelenebilecek bir bütün meydana getirmeleri, ne tek tek var olanların ne de rastlantının eseri olabilir.

4. Evrene bu düzeni ve amaçlılığı veren sınırsız bir bilgi, güç, irade ve inayet sahibi bir varlığın olması gerekir. Başka bir deyişle doğadaki düzen ve amaçlı yapı, varlığının nedeni olan bir zekâyı gerektirmektedir. Bir model ya da bir yapının varlığı, amacı bu yapıyı meydana getirmek olan bir ressam, mimar ya da sanatkârın varlığını kabul etmemizi zorunlu hâle getirir. Bu zekâ, mimar ya da sanatkâr da Tanrı’dır.

Ahmet CEVİZCİ Felsefeye Giriş (Düzenlenmiştir.)

Sorular

1. Evrenin yaratılış amacı ile saatin yapılış amacı arasında nasıl bir benzerlik kurulmuştur?

  • Cevap: Evrenin yaratılış amacı ile saatin yapılış amacı arasında benzerlik, her ikisinin de bir amaç güdülmesiyle kurulmuştur. Evrenin yaratılış amacı, insanlar tarafından farklı şekillerde yorumlanmıştır ve birçok insan tarafından bir amaç güdüldüğüne inanılmıştır. Saatin yapılış amacı ise, zamanı ölçmek ve takip etmektir. Bu nedenle, her ikisi de bir amaç güdülerek yaratılmıştır.

2. Doğadaki her şey kendiliğinden var olabilir mi? Tartışınız.

  • Cevap: Öncelikle, doğada “kendiliğinden var olan” şeyler olabilir, ancak bunların nedenleri ve sebepleri vardır. Örneğin, bir ağaç kendiliğinden ortaya çıkabilir, ancak bunun için bir tohumun toprağa düşmesi, su ve güneş ışığı gibi koşulların olması gerekir. Benzer şekilde, bir dağın oluşumu da kendiliğinden gerçekleşmez; bu süreçte yer kabuğu hareketleri, volkanik aktivite ve diğer faktörler etkili olur. Bu noktadan hareketle, doğada her şeyin kendiliğinden var olmadığı sonucuna varabiliriz. Bir şeyin ortaya çıkması için ön koşulların ve sebeplerin olması gerekir. Bununla birlikte, evrenin kendisinin nasıl ortaya çıktığı konusunda farklı görüşler vardır. Bazı insanlar evrenin kendiliğinden ortaya çıktığını düşünürken, diğerleri evrenin bir yaratıcı tarafından yaratıldığını savunurlar. Bu konuda kesin bir yargıya varmak için daha fazla bilgiye ihtiyacımız olur.

10. Sınıf Tuna Matbaacılık Yayınları Felsefe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 64 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
4
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!