Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Felsefe Tuna Yayınları

10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Tuna Yayınları Sayfa 70

“10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 70 Tuna Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Tuna Yayınları Sayfa 70

Aşağıda verilen haberdeki doğruluğu gösteren önermeler ile gerçekliği gösteren kavramları noktalı yerlere yazınız.

TÜRKSAT 5A’nrn Yörüngesine Yolculuğu Devam Ediyor

11 OCAK 2021

Türkiye’nin 5. Nesil Haberleşme Uydusu Türksat 5A, Falcon 9 roketiyle 8 Ocak’ta saat 05.15’te Ulaştırma ve Altyapı Bakanı canlı bağlantıyla katıldığı törenle başarılı bir şekilde uzaya fırlatılmıştı. Uydu, fırlatmadan yaklaşık yarım saat sonra kapsülden tamamen ayrılarak yörünge yolculuğunu sürdürmüş, ilk sinyalin alınmasıyla fırlatmanın başarılı bir şekilde gerçekleştiği görülmüştü. Türksat 5A’nın uzaydaki yörüngesine olan yolculuğu 140 gün sürecek.

Uydunun yörüngesine oturmasının ardından kontrolü Gölbaşı Uydu Yer İstasyonu’na devredilecek ve buradan gönderilecek komutlarla uydu yaklaşık bir ay boyunca performans testlerine tabi tutulacak. Testlerin başarıyla sonuçlanmasının ardından Türksat 5A’nın bu yılın ikinci çeyreği içinde hizmete başlaması hedefleniyor.

Türksat 5A, Türkiye, Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Orta Batı Afrika, Güney Afrika, Akdeniz, Ege Denizi ve Karadeniz’i kapsayan geniş bir coğrafyada TV yayıncılığı ve veri haberleşme hizmetleri sunacaktır.

Türkiye’nin yeni Ku Bandı’nı kullanan öncü ülkelerden birisi olmasını sağlayacak Türksat 5A, 12 kilowat güçle çok daha kaliteli TV yayıncılığı ve haberleşme hizmeti sağlayacaktır.

Türksat 5A’nın görevine başlamasıyla frekans yükselecek ve daha yoğun bir haberleşme ve veri aktarımı mümkün olacaktır. Ku Bant, haberleşmede yüksek frekansla veri iletme hacmini genişletecektir.

Uydunun 31 derece doğu yörüngesine yerleşmesi sayesinde hizmet alanı batıya doğru genişleyecek, batı yönünde internet üzerinden daha fazla data ve haberleşme imkânı doğacaktır. Bu sayede tek uydudan daha geniş bir coğrafyada internet hizmeti verilebilecektir.

  • Cevap:

Türksat 5A, 8 Ocak’ta saat 05.15’te başarılı bir şekilde uzaya fırlatılmıştır.

Türksat 5A’nın ilk sinyali alındığında fırlatmanın başarılı bir şekilde gerçekleştiği görülmüştür.

Türksat 5A, 140 gün sürecek yörünge yolculuğuna çıkmıştır.

Türksat 5A, performans testlerine bir ay boyunca Gölbaşı Uydu Yer İstasyonu tarafından kontrol edilecektir.

Türksat 5A, bu yılın ikinci çeyreği içinde hizmete başlaması hedeflenmektedir.

Türksat 5A, TV yayıncılığı ve veri haberleşme hizmetleri sunacaktır.

Türksat 5A, Ku Bantı kullanarak haberleşme hizmetini genişletecektir.

Türksat 5A, 31 derece doğu yörüngesine yerleşecektir ve bu sayede batıya doğru genişleyecektir.

Uygulayalım

Aşağıdaki metni okuyup soruları cevaplayınız.

Doğruluk (verite); bir düşüncenin, bilginin nesnesine uygun olmasıdır. Örneğin “Bu çiçek pembedir.” önermesi çiçek pembe ise doğru, değilse yanlıştır. Yani doğruluk önermenin bir özelliğidir.
Gerçeklik (realite), nesnel dünyada var olandır. Başka bir anlatımla zihinden bağımsız olarak zamanda ve mekânda var olandır. Örneğin çiçeğin doğruluğundan değil, gerçekliğinden söz edebiliriz. Yani gerçeklik varlığın bir özelliğidir.
Doğruluk ve gerçeklik anlayışları bilim ve felsefede farklılık gösterir. Bilimde gerek doğruluk gerekse gerçeklik denetlenebilir. Oysa felsefede önermelerin doğruluğu ya da yanlışlığı denetlenemez. Ayrıca felsefe, bilimden farklı olarak doğadaki gerçekliklerin yanı sıra fizik ötesi konuları da ele alır. Felsefede sistemin kendi içinde tutarlılığı esastır. Yani aynı sistem içinde birbiriyle çelişen önermeler bulunmamalıdır.

Sorular

1. Sizce doğruluk nedir?

  • Cevap: Doğruluk, bir düşüncenin veya bilginin nesnesine uygun olmasıdır. Örneğin, “Bu çiçek pembedir.” önermesi çiçek pembe ise doğrudur, değilse yanlıştır.

2. Doğruluk ve gerçeklik arasındaki farka bir örnek veriniz.

  • Cevap: Örnek olarak, “Bu ev dün yıkıldı.” önermesi doğruluk açısından değerlendirildiğinde, evin dün yıkılıp yıkılmadığına göre doğru veya yanlış olabilir. Ancak gerçeklik açısından değerlendirildiğinde, evin dün yıkılıp yıkılmadığından çok, evin bugün yıkılıp yıkılmadığı önemlidir.

3. Bilimin ve felsefenin doğruluk anlayışları arasında ne fark vardır?

  • Cevap: Bilimde, doğruluk ve gerçeklik denetlenebilir ve kanıtlanabilir. Önermelerin doğruluğu veya yanlışlığı ölçülerek kontrol edilebilir. Fakat felsefede, önermelerin doğruluğu veya yanlışlığı denetlenemez ve kanıtlanamaz. Sistemin kendi içinde tutarlılığı önemlidir ve aynı sistem içinde birbiriyle çelişen önermeler bulunmamalıdır. Ayrıca felsefe, bilimden farklı olarak doğadaki gerçekliklerin yanı sıra fizik ötesi konuları da ele alır.

4. Bir olayla ilgili herhangi bir gazete yazısını bulup içinde geçen doğruluk ve gerçeklik örneklerini sıralayınız.

  • Cevap:

Güzel hava koşullarının etkisiyle İstanbul’da son haftaların en yüksek sıcaklığı 37 dereceye çıktı. Bu doğruluk örneğidir, çünkü İstanbul’daki sıcaklık değeri gerçekten 37 derece olarak ölçülmüştür.

Ancak aynı yazıda, “İstanbul’daki hava kalitesi son yılların en iyisi” şeklinde bir önerme de bulunulmuş olabilir. Bu gerçeklik örneğidir, çünkü İstanbul’daki hava kalitesinin iyi olup olmadığı, zihinden bağımsız olarak zamanda ve mekânda var olan bir gerçekliktir. Bu önermenin doğruluğu ise, İstanbul’daki hava kalitesine ait verilere dayanarak değerlendirilebilir.

10. Sınıf Tuna Matbaacılık Yayınları Felsefe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 70 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
happy
1
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!