Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Felsefe Tuna Yayınları

10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Tuna Yayınları Sayfa 96

“10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 96 Tuna Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Tuna Yayınları Sayfa 96

Erdem Etiği

İnsanın mutlu olabilmesi için gerekli olan ahlaki davranışın bilgi ile elde edilebileceğini savunan bir yaklaşımdır. Başlıca temsilcileri Sokrates, Platon’dur.

Ahlakî Determinizm

Bu yaklaşımın temsilcilerinden biri olan Spinoza, ahlak anlayışında insanı doğanın ayrılmaz bir parçası olarak görür. Ona göre insan da diğer varlıklar gibi tek tözün (Tanrı’nın) ürünüdür. Tek töz olan Tanrı iki temel niteliği çerçevesinde farklı görünümler almış ve farklı varlıklar meydana getirmiştir. Tanrı ile evren bir ve aynıdır. Evrendeki bütün varlıklar birbiriyle bağlantılıdır. Bu nedenle evrenin kurallarına uymak aynı zamanda Tanrı’nın kurallarına uymaktır. Tanrı’nın kuralları her yerde aynı geçerliliğe sahip olduğundan evrensel ahlak kuralları vardır.

Filozofumuz Diyor ki

Gerçek bilgiden başka bir şey olmayan erdem, hem bir güç hem de özgürlüktür. Buna göre, ahlakta temel amaç, düşünce ve akıl ile tutkuları yenmedir. Bir tutku ise ancak onu kavramak ve bilmek suretiyle yenilebilir. Ahlaki hayat, aklın tutkulara karşı bir savaşıdır ve amacı da insanı özgür olmama durumundan özgür olma durumuna yükseltmektir. B. Spınoza

Ödev Ahlakı

Bu yaklaşımın temsilcisi olan Kant’a göre bir eylem bir eğilimden ya da bir duygudan dolayı değil de bir ödev duygusuyla gerçekleştirilmişse ahlaki bir eylem olabilir. Bir eylemin gerisindeki ilke, eylemin kendinden ve sonuçlarından çok daha önemlidir. Kant’ın bir eylemin ahlaki değerini sonuçta değil de eyleme karar verdirten ilkede bulan bu ahlak anlayışına ödev ahlakı adı verilir.

Filozofumuz Diyor ki

• Öyle davran ki eylemine ölçü olarak aldığın ilke, tüm insanlar için geçerli olan genel bir yasa hâline gelsin.

• İnsanlığı, kendinde ve başkalarında bir araç olarak değil de her zaman bir amaç olarak görecek şekilde davran.

• Öyle davran ki iraden kendisini herkes için geçerli olan kuralları koyan bir yasa koyucu olarak hissetsin. I. Kant

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Tuna Matbaacılık Yayınları Felsefe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 96 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
3
unlike
1
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!