Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Felsefe Tuna Yayınları

10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Tuna Yayınları Sayfa 99

“10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 99 Tuna Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Tuna Yayınları Sayfa 99

3.5. DİN FELSEFESİ

Düşünelim

Aşağıdaki metni okuyup soruları cevaplayınız.

TANRI’NIN VAROLUŞUNA İLİŞKİN KANITLAR

Geleneksel Tanrı kavramını açık seçik hâle getirmeye, aydınlatmaya yönelik, ontolojinin kapsamı içine dâhil edilecek rasyonel eğilimli filozoflar, şu ya da bu şekilde anlaşılan Tanrı’nın var oluşunu kanıtlamak için güçlü ve enerjik çabalar sergilemişlerdir. Bu kanıtlar arasında en ünlüleri şunlardır: (1) O, var olmasaydı en yetkin varlık, var olan en yetkin varlıktan daha az yetkin olacağı ve dolayısıyla artık daha fazla en yetkin varlık olmayacağı için en yetkin varlık kavramında varoluş yükleminin içerildiği olgusuna dayanan Tanrı’nın varoluşuna ilişkin ontolojik kanıt. (2) Kozmolojik kanıt ise dünyadaki her değişmenin bir nedeni olması gerektiği ve bu nedenler zincirinin sonsuzca geriye gidemeyeceği ve öyleyse kendisinin hiçbir nedeni olmayan bir ilk nedenin var olmak zorunda olduğu olgusuna başvurur, bu neden de kozmolojik kanıta göre Tanrı’dır. (3) Dünyadaki amaçlı kuruluş ve düzen (Buradaki amaçlılık, yararcı anlamdaki amaçlılıktır.) olgusundan çıkan, bu kuruluş ve düzenin yalnızca en bilge ve her şeye gücü yeten bir varlığın yani Tanrı’nın işi olabileceğini savunan fiziko-teleolojik kanıt.

Kazimierz AJDUKIEWICZ (Kazimerz AJDUKİEVİÇ) Felsefeye Giriş (çev.: Ahmet CEVİZCİ)

Sorular

1. Tanrı’nın varoluşuna ilişkin verilen argümanları yorumlayınız.

  • Cevap: Verilen argümanlar, Tanrı’nın varoluşunu kanıtlamaya yönelik güçlü ve enerjik çabalar olarak tanımlanmıştır. Bu argümanlar arasında en ünlüleri, (1) ontolojik kanıt, (2) kozmolojik kanıt ve (3) fiziko-teleolojik kanıt olarak belirtilmiştir. Ontolojik kanıt, en yetkin varlık kavramında varoluş yükleminin içerildiği olgusuna dayanarak, Tanrı’nın var olmasaydı en yetkin varlık olmadığını savunmaktadır. Kozmolojik kanıt ise, dünyadaki her değişmenin bir nedeni olması gerektiği ve bu nedenler zincirinin sonsuzca geriye gidemeyeceği olgusuna başvurarak, kendisinin hiçbir nedeni olmayan bir ilk nedenin var olmak zorunda olduğunu savunmaktadır. Fiziko-teleolojik kanıt ise, dünyadaki amaçlı kuruluş ve düzen olgusundan çıkarak, bu kuruluş ve düzenin yalnızca en bilge ve her şeye gücü yeten bir varlığın yani Tanrı’nın işi olabileceğini savunmaktadır.

10. Sınıf Tuna Matbaacılık Yayınları Felsefe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 99 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!