10. Sınıf Felsefe Semih Ofset Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 149
Bu sayfa 2019-2020 eğitim-öğretim yılı içeriğidir.
Kitabın güncel basımı kontrol ediliyor…
10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Sayfa 149 Cevapları Semih Ofset Yayınları'na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Felsefe Semih Ofset Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 149
A. Aşağıdaki açık uçlu soruları yanıtlayınız.
1. Reel ve ideal varlık nedir? Örnek veriniz.
- Cevap: Reel varlık : İnsan bilincine bağlı olmadan var olanlar. Gerçekte, nesnel olarak var olanlar: Gerçek varlık, gerçekliğini nesnelerden, olaylardan, kişilerden alan; belli bir zaman ve mekanda var olandır. İdeal varlık : İnsanların zihinlerinde oluşturdukları kavramlardır
2. “Bir nehirde iki kez yıkanılmaz.” sözü ile ne anlatılmak istenmektedir?
- Cevap: Yani zaman akışkandır ve geriye dönük değil ileriye doğrudur. Bu zamanda hiç bir an yeniden gelmeyecek biricik andır.
3. Bilgimizin kaynakları nelerdir? Sıralayınız.
- Cevap: Akıl, duyularımız hislerimizdir.
4. Kurmaca ve gerçeklik arasında ne gibi farklılıklar söz konusudur?
- Cevap: Kurmaca: yazınlarda öğretmek, eleştirmek ve mesaj kaygısı taşımaktan çok daha öte sanat eseri oluşturmak, özgürleştirmek, felsefi bir yol çizmek, keşfetmeyi sağlamak, yakalamak amaç olarak algılanabilir. Bir sanat eseri yalnızca akılla değil, duygularla ve bedenle de anlaşılabilir. Aslında sanatın kendisi ruhun, bedenin ve düşüncenin algılarını anlatmak için kullanılan bir dildir. Öykü anlatmak, kısacası bu sistem, kim olduğumuzu sorma ve söyleme yoluyla içinde yaşadığımız toplumları bir arada tutmamızı sağlar ve bir bireyin kim olduğunu, yaşamın ondan neler isteyebileceğini ve bu isteklere nasıl karşılık verebileceğini keşfetmek için kullanabileceği en iyi araçlardan birisidir.Gerçeklik: Edebi olarak gerçekliği var olan olay, durum, kişi,mekan ve zaman kavramlarıyla anlatabilmemiz mümkündür.Yazınlarda öğretmek, eleştirmek veya bir mesaj iletme kaygısı vardır, örneğin makale de de kanıtlama kaygısı vardır ve gerçeklik ilkesine göre ele alınır. Yukarda bahsettiğim Kurmacanın tam tersi özelliklere sahiptir
5. Bilim ve felsefe arasında nasıl bir ilişki vardır? Açıklayınız.
- Cevap: Felsefe tümel bir bilgiye dayanır, varlığı bütünselliği içinde ele alır. Bilim ise varlığı parçalara ayırarak inceler. ... Bilim varlığın özü ile değil, olay ve olgular arasındaki neden – sonuç ilişkisi ile ilgilenir. Varlığı anlamak için “nasıl?” sorusunu sorar
6. İnsan eylemlerinde özgür müdür? Neden?
Cevap: İnsanın yaptığı eylemlerinde özgür olup olmaması o eylemden dolayı onun iç dünyasında bir rahatsızlık duyup duymamasından kaynaklanır. Bir eylem gerçekleştiğinde gerçekleştiren kişiye manevi olarak sıkıntı veriyorsa o eylemin gerçekleşmesinde tam manasıyla özgür değildir. Eylemi gerçekleştirmeyi dilemiştir ve gerçekleştirmiştir ama o eylemden tatmin olmamıştır
7. Din felsefesinin temel sorularını belirtiniz.
- Cevap:
a) Tanrı'nın varlığı sorusu. ...b) Tanrı'nın temel niteliklerinin tanımlanması sorusu. ...c) Evren'in yaratılıp yaratılmadığı sorusu. ...d) Hatim imkânı sorusu. ...e) Ruhun ölümsüzlüğü sorusu. ...1) Tanrı'nın varlığını kabul edenler. ...2) Tanrı'nın varlığını kabul etmeyenler
8. Siyaset felsefesinin temel kavramları nelerdir? Sıralayınız.
- Cevap:
Birey, Toplum, Sivil Toplum,Devlet, İktidar, Meşruiyet, Yönetim,Demokrasi, Egemenlik, Hak, Hukuk, Adalet,İnsan Hakları, Yasa, Bürokrasi, Rejim,Laiklik, Ütopya.
9. Egemenliğin kaynağına ilişkin görüşleri açıklayınız.
- Cevap: Egemenlik Kaynağına Göre Yönetim Şekilleri
10. Estetik tavır ne demektir? Örnek veriniz.
- Cevap: İnsanın estetik bir nesneye, nesnenin her türlü amacını bir kenara koyarak kendisi için bakmak (algılamak adına algılamaya yönelmektir).
- Cevap:Hayır değildir, doğadaki sanatçının yaptığı özel resimdir. Doğanın kendisinde var olan izlenimleri taklit eden sanatçı aynı zamanda doğanın güzelliğini de anlatmış olur.
C. Aşağıdaki kavramları bırakılan boşluklara doğru biçimde yerleştiriniz.
etik • gerçeklik • ideal varlık • reel varlık • teoloji • egemenlik • doğruluk • taklit septisizm • ütopya • nesnel • bilinçli 1 REEL VARLIK varlığı duyumsanabilen, dış dünyada var olan varlıklardır. 2. İnsan zihninde var olan, dış dünyada var olmayan varlıklara İDEAL VARLIK denir. 3 SEPTİSİZM doğru bilginin mümkün olmadığını savunan felsefedir.
- Cevap:
10. Sınıf Felsefe Semih Ofset Yayınları Ders Kitabı Sayfa 149 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Henüz yorum yok
Sorularını paylaş, diğer öğrencilerin yorumlarını oku. Yorumlar onaydan sonra yayınlanır.
Henüz yorum yok