Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Felsefe Semih Ofset Yayınları

10. Sınıf Felsefe Semih Ofset Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 39

10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Sayfa 39 Cevapları Semih Ofset Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Felsefe Semih Ofset Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 39

Metni okuduktan sonra metinle ilgili verilen sorulan cevaplayınız.

Bir gün bir adam Sokrates’e: “Arkadaşımla ilgili ne duyduğumu biliyor musun?” der. Sokrates: “Bir dakika bekle.” diye cevap verir ve devam eder: “Bana bir şey söylemeden evvel senin küçük bir testten geçmeni istiyorum. Buna Üçlü Filtre Testi deniyor.” Adam merakla: “Üçlü Filtre?” diye sorar. “Doğru.” diye devam eder Sokrates. “Benimle arkadaşın hakkında konuşmaya başlamadan önce, bir süre durup ne söyleyeceğini filtre etmek iyi bir fikir olabilir. Bu ona üçlü filtre dememin sebebi. Birinci filtre: “Gerçek filtresi. Bana birazdan söyleyeceğin şeyin tam olarak gerçek olduğundan emin misin?” Adam: “Hayır, aslında bunu sadece duydum.” “Tamam” der, “Öyleyse, sen bunun gerçekten doğru olup olmadığını bilmiyorsun… Şimdi ikinci filtreyi deneyelim, yani iyilik filtresini. Arkadaşın hakkında bana söylemek istediğin şey iyi bir şey mi?” diye sorar Sokrates. Adam Sokrates’e: “Hayır, tam tersi.” diye cevap verir. Sokrates: “Öyleyse onun hakkında bana kötü bir şey söylemek istiyorsun ve bunun doğru olduğundan emin değilsin. Fakat yine de testi geçebilirsin çünkü geriye bir filtre daha kaldı. İşe yararlılık filtresi; bana arkadaşın hakkında söyleyeceğin şey benim için yararlı mı?” diye sorar. Adam şaşırarak: “Hayır! Gerçekten de değil!” Sokrates: “İyi o zaman. Eğer bana söyleyeceğin şey doğru değilse ve yararlı değilse bana niye söyleyesin ki!” der.

1. Sokrates kendisine söylenmek istenen habere karşı niçin bir filtreleme yapmıştır? Açıklayınız.

  • Cevap: Çünkü gereksiz yere bir şeyler duymak istememektedir. Bu üçlü filtreyi bence sizler de hayatınızda kullanabilirsiniz.

2. Sokrates’in yaptığı gibi hayatımızda karşılaştığımız enformasyona karşı nasıl bir tutum izlemeliyiz?

  • Cevap: Bence hayatımız gereksiz bilgiler ve dedikodular yığınından oluşabiliyor. Bize düşen bu yığından uzak durmak. Nasıl durabiliriz şöyle durabiliriz. Biri bize bir şey anlatmadan önce Sokrates’in yaptığı gibi yapıp 3lü filtre sorularını sorabiliriz. Bence işe yarayacağını göreceğiz.

3. Bu konuda felsefenin katkıları neler olabilir? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap: Felsefe bizlere düşünmeyi öğretir. İyiyi güzeli ve bize yararlı olanı vermeye gayret eder. O halde yapacağımız şey basit. Sorgulayacak eleyecek merak duygumuzu işimize yarar bilgiler için kullanacağız.

10. Sınıf Felsefe Semih Ofset Yayınları Ders Kitabı Sayfa 39 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!