Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Felsefe Semih Ofset Yayınları

10. Sınıf Felsefe Semih Ofset Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 80

10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Sayfa 80 Cevapları Semih Ofset Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Felsefe Semih Ofset Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 80

Aşağıda verilen kavram şeması ve diyagramı inceleyerek soruları yanıtlayınız.

Varlık nedir?

  • Cevap: Varlık, felsefenin temel kavramlarından birisidir. Var olan ya da var olduğu söylenen şey, varlık kavramının içeriğini oluşturur. İlk olarak Elea okulu’nun öncüsü Parmanides tarafından kullanıldığı sanılmaktadır. Farklı felsefe okullarında ya da akımlarında farklı anlam katmanların ele alınmakta ve tanımlanmaktadır.

“Gerçekten bir şey var mıdır?”

  • Cevap: Mutlak ya da evrensel gerçeği anlamaya gerçeğin ne olduğunu tanımlayarak başlamalıyız. Sözlüğe göre gerçek, “hakikate uygun, doğru olduğu kanıtlanan ya da doğru olduğu kabul edilen bir bildiri”dir. Bazı insanlar, hiçbir doğru gerçek olmadığını, sadece algılamalar ve düşünceler olduğunu söyleyecektir. Diğerleri mutlak bir gerçek olması gerektiğini savunacaktır. Görüşlerden bir tanesi, gerçeği tanımlayan mutlaklar olmadığını bildirir. Bu görüşü savunanlar, her şeyin başka bir şeyle göreceli olduğunu ve bu yüzden de hakiki bir gerçek olamayacağına inanır. Bundan ötürü, nihai olarak hiçbir ahlaksal mutlak yoktur, bir etkinliğin olumlu ya da olumsuz, doğru ya da yanlış olduğuna karar verecek hiçbir otorite yoktur. Bu görüş insanları, doğru ve yanlışın duruma bağlı bir şey olduğunu düşünmelerine neden olan “durumsal etik” anlayışını yöneltir. Bu anlayışa göre, doğru ve yanlış yoktur, bu yüzden o sırada ve o durumda insana iyi bir his veren ya da iyi gözüken her ne ise doğru olan odur. Tabii ki, durumsal etik sübjektif bir, “her ne sana kendini iyi hissettiriyorsa” kafa yapısı ve yaşam biçimine yol açar ve bunun da toplum ve bireyler üzerinde yıkıcı etkileri vardır. Bu, bütün değerleri, düşünceleri ve gerçek olduğu iddia edilen şeyleri eşit şekilde geçerli gören bir toplumu yaratmış olan postmodernizmdir.

“Varlığın mahiyeti nedir?”

  • Cevap: Varlığın mahiyeti ve türleri sorusuna verilen yanıtlar, varlığın idea (fikir-düşünce) veya madde olduğuna dair iki ana anlayışı öne çıkarmıştır. Varlığın idea veya madde temellerinden birinin veya ikisinin birlikte ele alınışı günümüzde de pek çok varlık anlayışının savunulmasına kaynaklık etmektedir (Felsefedeki ayrışmaların ana kaynaklarından birini oluşturmaktadır.) Varlığı idea olarak ele almak, varlıklarda duyularla algılanamayan bir özün olduğu iddiasını taşır. İdea, bu yönüyle soyuttur. Varlığın soyut yönünün olması onun duyularla değil de akıl veya sezgiler aracılığıyla fark edilebilecek bir yapısı olduğunu ima eder. Varlığı idea temelinde ele almak felsefede idealizm olarak isimlendirilir. İdealist düşünceler, kendi içinde çeşitlenmekle birlikte genel bir kabul olarak metafizik alanın olduğu fikrini de taşır.

Evrende amaçlılık var mıdır?”

  • Cevap: Evrende amaçlılık konusunda özellikle teolojik açıdan tartışmalar yaşanmaktadır. Çoğunlukla Tanrı’nın yaratması ve tasarlaması ile ortaya çıkmış tartışmalardır. Aynı zamanda bunun diğer bir görüşü olarak ruhçuluk yani aslında ruhun bir amaca ihtiyaç duyması vardır. Bunlara tam olarak karşıt görüş ise fizik kurallarının kendiliğinden olduğu ve bir amaç taşımadığı görüştür. Bana kalırsa evrende amaç vardır. Tanrı, her canlıyı ve her cansızı bir amaca yönelik yaratmıştır. Fizik kuralları ise bu tasarımın formülüdür. İnsanların anlamasını sağlar. Matematik ve fizik, insanların Tanrı’nın yarattıklarının tasarımını anlamasını sağlayan bilimlerdir.

1. Felsefenin varlığa yaklaşımı nasıldır?

  • Cevap:Bilim ve Felsefenin varlığa bakış açıları şu noktalardan farklılaşır: Bilime göre varlık tartışmasız vardır. Bilim varlığın var olduğunu ön kabul olarak benimser ve var kabul ettiği varlıkla ilgili neden-sonuç ilişkileri kurar. Felsefe varlığın var olup olmadığını da tartışır. Nedenlerin nedenlerini de araştırır.

2. Varlık felsefesinin konusu nedir? Düşüncelerinizi sözlü olarak ifade ediniz.

  • Cevap:

Varlık / Ontoloji / Metafizik (Fizikötesi)

Gerçek Anlamda Varlık
İdeal Anlamda Varlık
Bilime Göre Varlık
Felsefeye Göre Varlık

10. Sınıf Felsefe Semih Ofset Yayınları Ders Kitabı Sayfa 80 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!