Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji

10. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 127

“10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 127 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 127

Doğal kaynakların kullanımı sürekli değildir ve sınırlıdır. Hava ve su gibi doğal kaynakların sürekli bir döngü ile yenilendiği bilinmektedir. Her ne kadar hava ve su yenilenebilir kaynaklardan olup tükenmese bile kirletilen doğal kaynaklardandır. Kirletildiği durumda da canlılara olan faydası sınırlanmaktadır. Çevre kirliliğinin artması, içilebilir su kaynaklarını ve buradan elde edilen su ürünlerini (balık, mercan, sünger vb.) yok etmektedir.

Doğal kaynakların bir kısmı (örneğin yer altı kaynakları); kömür, petrol, doğal gaz yenilenemeyen kaynaklardandır. Bu maddelerin oluşumu milyonlarca yıl öncesinde jeolojik devirde gerçekleşmiştir. Tekrar oluşmaları için milyonlarca yıl geçmesi ve dünya şartlarının o zamanki gibi olması gerekmektedir.

Doğal kaynaklar kullanılırken ekosistemin dengesini bozmayacak ve kendi kendini yenilemesine izin verecek şekilde hareket edilmesi gerekmektedir. Doğal kaynakların sürdürülebilirliği, doğal kaynakların bugününü ve geleceğini içine alan önemli bir kavramdır. Sürdürülebilirliğin amacı, dünyanın mevcut kaynaklarının korunmasını ve gelecek nesillere aktarılmasını sağlamaktır.

Dünya nüfusunun hızla artması, doğal kaynakların çok hızlı bir biçimde tüketilmesine neden olmaktadır. Bu nedenle dünya genelinde ve ülkemizde doğal kaynakları korumak amacıyla bazı önlemler alınmaktadır. Bu önlemler doğal kaynakların korunması, geliştirilmesi, yenilenebilir enerji kaynaklarına daha fazla yer verilmesi ve geri dönüşüm gibi konuları içermektedir. Örneğin erozyon ve erozyonla mücadele etme doğal kaynakların korunması ve geliştirilmesinde önemli bir yer tutmaktadır. Bu amaçla Tarım ve Orman Bakanlığı erozyonla mücadele etme konusunda önlemler almaktadır. Çölleşme ve erozyonla mücadele için potansiyel ağaçlandırma sahaları belirleyerek bunları bitki örtüsü ile kaplama çalışmaları yapmaktadır. Ayrıca kurulacak baraj gölleri altında kalan özellikli bitkilerin korunması, taşınması ve çoğaltılması ile ilgili çalışmalar, heyelan ve sel tehlikesi olan bölgelerde rehabilitasyon amacıyla önlemler almaktadır.

Aynı Bakanlığın bünyesinde bulunan farklı birimler; yabani hayatın korunması ve avlanma, millî parkların korunması, endemik bitkilerin korunması ve yetiştirilip çoğaltılması gibi birçok konuda projeler geliştirip başarılı uygulamalar yapmaktadır. Örneğin tabiatta bulunan yaralı, hasta, yardıma muhtaç yabani hayvanları tedavi ve rehabilite etmek amacıyla farklı bölgelerde yabani hayvan kurtarma ve rehabilitasyon merkezleri kurulmaktadır. Bu merkezlerde şahin, leylek, karabatak, kaya kartalı, pelikan, puhu kuşu, ayı, yılan, kertenkele, deniz kaplumbağası, sincap, yaban keçisi, karaca ve tilki gibi çok sayıda yabani hayvan tedavi edilerek tabii yaşamlarına bırakılmaktadır. Bu merkezlerin sayısının artırılması amacıyla çalışmalar hızlı bir şekilde yürütülmektedir (Görsel 3.55).

Sıra Sizde

• Albert Einstein (Albert Aynştayn) “Eğer arılar yeryüzünden kaybolursa insanın sadece 4 yıl ömrü kalır. Arı olmazsa döllenme, bitki, hayvan ve insan da olmaz” demiştir. İnsan ve dünya yaşamı için arıların öneminin vurgulandığı bu söylemden yola çıkarak siz de arıların doğadaki önemini araştırıp sınıf ortamında arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap:

Arılar, doğanın önemli bir parçasıdır ve ekosistemin sürdürülebilirliği için kritik bir rol oynarlar. Arılar, tozlaşma yoluyla bitkilerin üreme döngüsünde önemli bir rol oynarlar ve bu da insanların yiyecek kaynaklarına erişimini sağlar.

Arıların yokluğu, birçok meyve, sebze ve diğer bitki türlerinin üretimini olumsuz yönde etkiler. Bu, gıda zinciri üzerindeki olumsuz etkileri ve sonuçta insanlar için beslenme kaynaklarının azalmasına neden olabilir.

Ayrıca, arıların yokluğu doğal ekosistemi etkiler. Arıların yokluğu nedeniyle bitkilerin tozlaşması azalır ve bu da bitki örtüsünün bozulmasına neden olur. Bu durum da diğer canlıların yaşam alanları üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir.

Arıların yokluğu ayrıca ekonomik açıdan da olumsuz etkilere neden olabilir. Özellikle tarımsal faaliyetler, arıların ürettikleri bal ve diğer arı ürünleriyle ilgilidir. Bu durum, arıların yokluğu nedeniyle tarımsal verimliliğin azalmasına ve sonuçta gıda fiyatlarının artmasına neden olabilir.

Sonuç olarak, arılar ekosistemin önemli bir parçasıdır ve tozlaşma yoluyla bitki üremesinde önemli bir rol oynarlar. Arıların yokluğu, gıda kaynaklarının azalmasına, doğal ekosistemin bozulmasına ve ekonomik kayıplara neden olabilir. Bu nedenle, arıların korunması ve yaşam alanlarının korunması önemlidir.

10. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 127 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!